sorin scrie:
ok. nu o sa mai scriu cu litere mari, sincer nici nu stiam ca inseamna ca tip.
problema mea e alta, eu inca nu sunt lamurit ce tratament imi trebuie la canar.
solutia pe care o am de la doctor este cea care se da in perioada de naparlire dar vad ca nu am nici un rezultat.
asa ca inca mai astept de la voi un sfat.
multumesc cu respect.
Salut Sorin, nu am vrut sa ma arunc in a-ti raspunde deoarece am incercat sa ma mai documentez putin. Oricum naparlirile acestea atipice sunt extrem de greu de diagnosticat si mai ales de tratat asa ca te rog sa nu fi prea dur cu noi. Gandeste-te si la situatia in care nu stim sa iti raspundem.
Din punctul meu de vedere ar fi de luat in calcul mai multe posibilitati:
1. Deficientele/carentele vitaminice si de aminoacizi esentiali (metionina, lizina etc.) care pot sa apara si ca urmare a malabsorbtiei nu numai lipsei din alimentatie. Prin urmare degeaba ii dai suplimentele respective daca nu le poate absorbi. In aceste conditii trebuie facute analize specifice pentru e depista o eventual infestatie cu coccidii/megabacterii sau o infectie cu o tulpina de E. coli. Dar la astea se mai adauga si alte simptome, iar noi avem doar o singura poza pe care sa ne bazam diagnosticul...
2. O infectie virala cu manifestari specifice la nivelul foliculilor penelor din grupa Polyoma virusuri responsabile se pare si de "naparlirea franceza" a perusilor de exemplu. Fiind afectiune virala nu are tratament si lucrurile se pot remedia de la sine, in timp organismul producand anticorpi specifici. Daca foliculul penei este insa distrus e putin probabil sa se mai refaca pana.
3. Chisturi care pot sa blocheze foliculul si care sa determine aparitia asa numitor "lumps". Am avut o situatie foarte asemanatoare in care acesti chisti s-au inmultit de la un an la altul si dupa 3 ani practic au cuprins intreaga aripa. Apare si o deformatie caracteristica pe care din poza nu reusesc sa o decelez.
4. Eczeme sau infectii bacteriene ale foliculilor de pana care ar trebui sa supureze ceea ce nu cred ca e cazul din ce am vazut aripa e curata, dar trebuie luata in calcul atunci cand discutam un diagnostic diferential.
5. Acarieni ai penelor care pot sa distruga pana. Ar trebui sa te uiti atent ca se vad cu ochiul liber.
Nu stiu daca am resit sa te ajut, dar lucrurile in acest caz nu sunt atat de simple precum par.