Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 20 Apr 2024 02:17

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: 21 Aug 2009 22:28 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
FOARTE ASEMANETOR CU CANARUL CONUN,ACEST FRINGILIDE A FOST FOLOSIT IN TRANSMITERE CULORI INCHISE (NUANTA NEAGRA )IN CANARUL DE CULOARE .HIBRIZI REZULTATI DIN INPERECHEREA ACESTUIA CU CANARUL SINT 100% FECUNZI.
MASCULI:FRUNTEA,GITUL,PIEPTULSI PARTEA SUPERIOARA A COZIIDE CULOARE ROSIE,CAP , SPATE ,ARIPISI COADA DE CULOARE MARO,PICIOARE SI CIOC DE CULOARE MARO INCHIS.
FEMELA:SPRE DEOSEBIRE DE MASCUL CULOAREA ROSIE ESTE PREZENTA DOAR PE PARTEA SUPERIOARA A COZIIIN REST PREDOMININD CULOAREA MARO.
ESTE RASPINDIT IN MEXIC,CANADA,SI STATELE UNITE.ALIMENTATIA CONSTA DIN:SEMINTE,FRUCTE SI INSECTE.MASCULI DELIMITEAZA TERITORIUL CINTIND SI ATACID ALT MASCUL CE INCEARCA SA PATRUNDA PE TERITORIUL SAU.FEMELA CONSTRUIESTE CUIBULDIN PLANTE AROMATICE USCATE SI IL CAPTUSESTE CU PENE MOI SI DIFERITE TIPURI DE FIBRE.DEPUNE IN JUR DE 4 OUA DE UN ALBASTRU PALID CU MICI PETE MARO .CLOCESC IN JUR DE12 ZILESI HRANESC PUI CU DIVERSE SEMINTE IMATURE SI MICI INSECTE.DUPA O LUNA PUI DEVIN INDEPENDENTII SI RAMIN IN GRIJA MASCULULUI FEMELE INCEPIND DEJA DEPUNEREA ALTOR OUA.NIDIFICA DE 3 ORI PE AN.
IN CAPTIVITATE ESTE CRESCUT CU SUCCES IN PREZENT FIIND DEJA APARUTE 4 MUTATI DE CULOARE.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 21 Aug 2009 22:31 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009 00:38
Mesaje: 314
Localitate: iasi
Acest fringilid de marimea unui canar are urmatoarele subspecii:
carpodacus messicanus centralis
carpodacus messicanus grisconni
carpodacus messicanus potosinus
carpodacus messicanus coccineus
carpodacus messicanus rhodopnus
carpodacus messicanus ruberrimus
carpodacus messicanus amplus
carpodacus messicanus mcgregory
carpodacus messicanus clementis
carpodacus messicanus ftontalis
il putem intilni in mexic,canada si s.u.a.in zonele de coasta dar si in deserturi.coboara in gradini si cimpuri cultivate.
masculul are fruntea ,sprincenele,gitul,pieptul de culoare rosie.restul penajului este de culoare bruna.
femela are tot corpul de culoare brun vargat,exceptie facind zona superioara a cozii care este de culoarea rosie.
in perioada reproducerii masculul delimiteaza zona cintind.femela construieste un cuib grosolan,captusit cu ierburi uscate pe care il umple cu 4 oua.puisorii apar dupa 12 zile si devin independenti dupa o luna.
o pereche depune de 2-3 ori pe an.in 90%din cazuri in captivitate masculul este indepartat datorita caracterului violent.,deoarece nu lasa femela sa cloceasca.atit femela cit si masculul au un caracter foarte puternic.dar acest lucru nu-i dezavantajeaza:sint folositi ca doici pentru toate fringilidele .

Imagine



scris de :
cuciureanu sorin


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Aug 2009 18:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009 00:38
Mesaje: 314
Localitate: iasi
anul viitor vreau sa experimentez reproductia mexicanilor in colonie.un mascul,si trei femele intr-o colivie de 120x40x40.deocamdata astept sa se termine perioada de napirlire,ca sa vad ce aleg.avind in vedere faptul ca am mai "achizitionat"un mascul purtator de mutatie pheo(rubino)sint un pic nehotarit.cite ceva despre imperecheri:
-mutatie x mutatie=mutatie
-purtator x ancestral(normal)=purtatori si ancestrali
-purtator x purtator=mutati,purtatori si ancestrali
-purtator x mutat=purtatori si mutati
-mutatie x ancestral=toti purtatori
voi ce parere aveti?


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Aug 2009 18:50 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
teoria ta pare k daca o ei logic dar nu ma pricep las expertii sa se pronunte ceva poze nu pui si tu cu achizitiile tale? sa pasarile tale?

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 01 Sep 2009 17:03 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Sorine eu cred ca-i putin cam mica colivia de 120cm pentru aceste imperecheri si femele sa-r putea certa (bate)pe cuiburi sau chiar ar putea distruge una cuibul la cealalalta ,tragindu-si materialele de cuib una la alta,poti insa divede in doua colivia cu despartitorul si pui in fiecare compartiment cite o femela folosind masculul cind la una cind la cealalta, in ce a ce priveste masculul puratator de pheo(rubino) iti recomand o femela mutata sau cel putin purtatoare de aceias mutatie pheo(rubino) asa citiva pui vor fii mutatii si purtatori(purtator x mutat=purtatori si mutati)folosindu-l cu o femela normala(ancestrala)obtii asa cum ai scris mai sus(purtator x ancestral(normal)=purtatori si ancestrali)deci nici un mutat.
ai insa grije ca aceasta mutatie nu e legata de sex,este una autosomica recessiva.


ANC/PHAEO x ANC/PHAEO= 25% ANC m e f , 50% ANC/PHAEO m e f,25% PHAEO m e f
ANC/PHAEO X PHAEO= 50% ANC/PHAEO m e f,50% PHAEO m e f
PHAEO x PHAEO= 100% PHAEO m e f

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 01 Sep 2009 17:37 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009 00:38
Mesaje: 314
Localitate: iasi
salut cristi,cred ca voi pastra o femela mutatie rubino,un mascul purtator de mutatie,si o femela ancestrala.deci vor fi doar 3 pasari in colivia de 120.am auzit ca se reproduc mai bine in colonii.le place zarva.nu-i prea mare colonia deoarece nu dispun de spatiu.si cred ca ii voi lasa impreuna,fara grilajul despartitor.la ce te referi cind spui ca-i o mutatie autosomica recesiva?la culoarea ochilor?


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 02 Sep 2009 09:46 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Salut Sorine!
Acum zic si io ca la astea ma pricep ceva mai mult ca la faianta :mrgreen:
Intai vreau sa iti spun ca si din punctul meu de vedere e mai bine sa ai posibilitatea sa ii separi, chiar daca nu o faci de la inceput. Faptul ca apreciaza colectivitatea nu inseamna neaparat ca se vor accepta intr-un spatiu limitat. E la fel ca la perusi. Si ei sunt tot pasari gregare (de stol), dar nu e obligatoriu sa ii tii impreuna in aceeasi voliera mai ales cand urmaresti imperecheri controlate. E suficient sa ii pui pe toti in aceeasi camera sa se auda, sa se vada, sa se simta.. Chiar se spune ca pentru a avea succes garantat in reproducerea perusilor iti trebuie cel putin 4 perechi.
Parafrazand, daca tu zici ca sunt pasari care prefera colectivitatea atunci raspunsul il gasesti mai sus... ;)

In ceea ce priveste termenul de autozomal recesiv se refera transmiterea caracterului pheo cu tot ce inseamna el (atat culoarea penelor, cat si a ochilor). Acest caracter este produs de o modifcare a informatiei genetice de la nivelul cromozomilor din celulele corpului. Fiecare celula are cromozomii in perechi. Pentru a apare caracterul vizibil, e nevoie ca modificarea sa se produca pe ambii cromozomi, la acelasi nivel. Daca doar unul din cromozomi e mutant, iar celalalt normal, atunci va apare culoare naturala, dar pasarea va fi purtatoare a mutatiei. In general nu vei putea sa spui doar uitandu-te la pasare care e normal si care purtator. Asta se probeaza doar prin imperecheri in urmatorul an. In concluzie nu se recomanda niciodata imperecheri din care sa rezulte atat normali cat si purtatori, pentru ca nu vei reusi sa ii diferentiezi imediat. De exemplu din imperecherea masculului tau purtator cu femela normala iti vor iesi jumatate din pui normali, jumatate purtatori dar vor arata la fel, culoare ancestrala fara sa poti sa ii deosebesti intre cei normali si purtatori.
De aceea recomandarea mea este sa iti pastrezi un mascul pheo si femele: una normala si una purtatoare. In felul asta vei sti sigur ca tot ce iese din femela normala sunt purtatori, iar din femela purtatoare vor iesi fie pheo, fie purtatori.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 02 Sep 2009 20:11 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009 00:38
Mesaje: 314
Localitate: iasi
salut marius.tre sa recunosc ca genetica nu-i domeniul meu" forte".crede-ma ca arhitectura e floare la ureche.dar vreau sa invat (sincer incerc de ceva timp da ii greu tare cu cromozomii ...etc.chiar ma bucur ca am deschis acest topic si ma bucur si mai mult ca am gasit pe cineva cu experienta dispus sa impartaseasca anumite taine pe un forum national.sincer am cumparat prima pereche demexicani deoarece sint doicile cele mai potrivite pentru toate pasarile din familia fringilide.apoi au o longevitate foarte mare.ajung sa depuna si la virsta de 13 ani,sint foarte robuste .anul asta am avut ocazia sa cunosc un crescator de indigene,de unde am procurat o pereche :mascul purtator si femela mutatie.am scapat mutatia din colivie asa ca am procurat o alta femela.deci in momentul asta am acasa :-o femela mutatie,un mascul purtator ,o femela ancestrala,si doi masculi ancestrali.teoria ta ii cea mai buna ,numai ca mie imi lipseste masculul.asa ca vreau sa prezint o lista pentru toti iubitorii de fringilide privind imperecherile la mutatiile autosomic recesiv:
1 M. mutato x F. mutata
= 100% M. e F. mutati
2 M. mutato x F. ancestrale
100% M. e F. portatori
3 M. mutato x F. portatore
= 25% M. e F. mutati
= 25% M. e F. ancestrali
= 50% M. e F. portatori
4 M. portatore x F. portatore
= 25% M. e F. mutati
= 25% M. e F. ancestrali
= 50% M. e F. portatori
5 M. portatore x F. ancestrale
= 50% M. e F. portatori
= 50% M. e F. ancestrali
tipul nu avea decit doi masculi pentru el mutatie.poate o sa incerc sa gasesc la reggio emilia ceva.asa ca sa revenim la prima pereche. voi imperechea femela mutatie cu masculul purtator .rezultatul va fi:toti masculii mutati si toate femelele purtatoare?
la a doua pereche masculul purtator si femela ancestrala rezultatul va fi jumatate din pui purtatori si jumatate ancestrali.aici e cum spui tu nu pot afla care-i unu si care-i celalalt decit peste un an .poate pina la urma am nevoie de un registru ca sa notez numarul inelului.sau poate sa renunt la toti ,oprind numai prima pereche?daca totusi as mai cumpara un mascul mutatie ,tu cum ai incerca sa-i imperechezi?
mersi


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Sep 2009 01:02 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Intai am sa incerc sa iti raspund foarte pe scurt la intrebari, dupa care cand voi avea putin timp am sa detaliez mai pe larg cum e cu cromozomii si modalitatile de transmitere a caracterelor intr-un articol pe care am sa il postez la Genetica.


Citat:
asa ca sa revenim la prima pereche. voi imperechea femela mutatie cu masculul purtator .rezultatul va fi:toti masculii mutati si toate femelele purtatoare?

Transmiterea autozomal recesiva cum spuneam nu tine cont de sexul pasarii, pot fi atat masculul cat si femela purtatori. Tabelul pe care l-ai postat e corect, dar te incurca putin faptul ca a fost trecut si sexul pasarii. Acesta e important doar la transmiterea legata de cromozomul sexual (cum e pastelul de exemplu). Nu voi intra acum in amanunte ca sa nu complic si mai mult lucrurile. Deci in cazul nostru, orice pasare mutatie cu orice pasare purtatoare (bineinteles de sexe diferite :mrgreen: ) vor avea descendenti in proportie teoretica 50% mutati si 50% purtatori si masculi si femele, dupa cum ti-e norocul :D


Citat:
daca totusi as mai cumpara un mascul mutatie ,tu cum ai incerca sa-i imperechezi?

Acum ca am toate datele problemei, eu nu mi-as lua mascul, ci o femela mutatie :lol:
Si vei avea astfel 3 perechi:
1. Femela mutatie x Mascul purtator = 50% mutati si 50% purtatori
2. Femela ancestrala x Mascul ancestral = 100% ancestrali
3. Femela mutatie x Mascul ancestral = 100% purtatori

Asa ai sti exact la ce sa te astepti, in plus ai rezolva si problema "stolului"

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Sep 2009 11:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009 00:38
Mesaje: 314
Localitate: iasi
tipul asta pe care il cunosc eu creste numai purtatori de mutatie pfeo si mutati.mai are si o pereche ino.ultima mutatie aparuta.el imi spunea ca daca imperechez o pasare mutata cu un purtator,rezultatul va fi unul cu ochii rosii(adica mutatie),unu ancestral si unu purtator.este posibil?sau poate am inteles eu gresit?
apoi daca imperechezi doua pasari mutate intre ele rezultatul va fi toti puii mutati dar nu se vor apropia de standard deoarece vor avea talia un pic mai mica.dar in schimb anul urmator daca imperechezi un pui cu un purtator vei scoate o "bestie "frumoasa.
apoi cica mutatia cea mai frumoasa (talie),o obtii dintre doi purtatori(bineinteles de aceeasi mutatie) tu ce crezi?


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România