Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 29 Mar 2024 16:14

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 25 Ian 2011 03:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
Imagine Imagine
Papagalii cu fruntea albastra sunt cei mai variati dintre speciile de amazonieni. Unele pasari intru-un stol pot fi relativ anoste, dar altele au culori foarte vii si frumoase. Aceste pasari sunt foarte raspandite si destul de populare in Statele Unite. Vorbesc, dar de obicei nu atat de bine ca cei cu ceafa galbena sau capete galbene. Sunt niste pasari inteligente si curioase, dar uneori timide.
Amozonieni cu frunte albastra pot trai probabil pana la 50/60 de ani, sau mai mult, dar se stiu foarte putine despre durata lor de viata in captivitate.
Aspect si personalitate

Sunt pasari destul de mari, de 30-40 cm lungime, iar masculi sunt in general mai mari si mai frumos colorati decat femelele, au capetele si ciocurile mai mari. In general sunt verzi, cu pete de albastru, galben si alb. Una dintre subspecii, ara aestiva, care provine din Brazilia, are mai putin galben pe aripi, iar pe obraji are albastru. O alta suspecie, Ara xanthopteryx, originara din Paraguay, Bolivia si Argentina, are pete galbene pe obraji, si dungi mari galbene si rosi pe aripi. Totusi, la toti papagalii cu frunte albastra, penele de zbor sunt verzi cu varfuri albastre. Penele de pe coada au varfuri galben-verzui si pete rosii.
In tinerete au ochi caprui, dar ochii adultilor sunt galbeni-portocalii. Majoritatea pasarilor tinere au culori mai putine, in comparatie cu adultii. Amazonienii cu frunte albastra pot trai probabil pana la 50 - 60 de ani, sau mai mult, dar se stie foarte putin de durata lor de viata
in captivitate.
Pasarile mature in special masculii pot deveni foarte legate de o anumita persoara si sa o “protejeze” in mod agresiv de alti oameni. Sunt destul de usor de crescut, dar sunt mai predispusi la boli
comune, in comparatie cu alti amazonieni. Sunt buni ca pasari de casa si in general costa cam 900 dolari, o pasare tanara.
Aceste pasari sunt foarte active si au tendinta spre obezitate daca sunt inchise prea mult timp. Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi pe care sa le poate rontai. De asemenea, au nevoie de spatiu pentru miscare.
Ingrijirea

Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea unui menaj bun si a starii bune a pielii. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau sa fie uscate cu grija cu un uscator de par
. Trebuie sa fiti atenti sa nu taiati excesiv aripile, caci amazonienii cad deseori si se pot rani. Taiati numai din penele de zbor principale si numai atat cat pasarea sa poate plana spre podea. Amazonienii cu fruntea albastra au corpul greu si trebuie sa fiti atenti sa nu taiati prea mult penele. Taierea excesiva a aripilor poate duce la raniri in urma caderii.
Hranirea

Amazonienii trebuie hraniti cu o dieta
granulata. O dieta de baza excelenta pentru amazonieni este cea bogata in proteine, dar pot fi servite si cu mancare pasata. Dieta suplimentata zilnic cu fructe
si legume proaspete, pentru varietate. Zilnic trebuie sa primeasca aproximativ 1/4- 1/3 ceasca de dieta preparata si 1/4 -1/3 ceasca de fructe si legume proaspete. Urmariti cat mananca: Supraalimentarea duce la pretentii si mofturi la mancare si la risipa de mancare prin aruncarea ei. Din cauza predispozitiei la obezitate, amazonienii cu fruntea albastra trebuie sa primeasca doar putin sau deloc seminte de floarea soarelui sau rapita (acestea trebuie oferite doar ca delicatese). Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile care mananca o dieta preparata pe baza de reteta.
Pasarile ce primesc o dieta exclusiv formata din seminte au nevoie de un supliment de vitamine si minerale pentru prevenirea bolilor care produc deficiente in functionarea organelor. Vitaminele trebuie sa fie adaugate preferabil intr-o mancare moale,si nu in apa, care diluiaza vitaminele. Vitaminele solubile in apa se dizolva rapid, iar apa cu vitaminele si indulcitoarele acestora reprezinta un mediu de crestere bun pentru bacterii si pot duce la boli bacteriene. Vitaminele adaugate peste seminte sunt de obicei pierdute atunci cand pasarile cojesc semintele.
Colivia

Amazonienii cu frunte albastra sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure cea mai mare colivie pe care o permit spatiul si bugetu. Ideal ar fi ca ei sa poata zbura in colivie. Constructie unei colivii durabile nu reprezinta o problema atat de mare la amazonieni fata de ara sau cacadu, dar sunt necesare incuietori sau zavoare cu siguranta. Daca este posibil, ar fi bine ca pasarea sa aiba o colivie afara, care sa-i ofere loc de joaca
la soare si aer curat.
Imperecherea

Varsta de imperechere incepe de obicei la 3-5 ani. Amazonienii ce frunte albastra sunt foarte dificil de imperecheat in captivitate. In America de Nord, amazonienii cu frunte albastra se imperecheaza in principal primavara si un sezon de imperechere limitat, care tine din februarie sau martie pana in iunie sau iulie. Femela cloceste de obicei 3 sau 4 oua. Pentru coliviile de imperechere, o alegere buna ca material de constructie ar fi sarma de sudura de 2,5 X 2,5 X 35 cm. Marimea potrivita a coliviei ar fi 120 cm latime, pe 120 inaltime si 240 cm lungime, suspendat la 1,2 metri deasupra podelei sau pamantului.
Pentru cutii-cuibar de imperechere pot fi folosite cutii de lemn. Dimensiunea cutiei-cuibar este, aproximativ, de 30 X 30 X 60 cm. Puilor incep sa le creasca aripile la aproximativ 10 sau 12 saptamani. Amazonienii cu frunte albastra sunt reletiv usor de hranit cu mana. Cea mai mare parte a retelelor de hranit cu mana pot fi folosite cu succes.
Amazonienii cu frunte albastra pot fi zgomotosi in perioada de imperechere. In general, in aceasta perioada trebuie sa se aiba in vedere zgomotul si distanta fata de vecini.
Boli frecvente

* Ciugulirea penelor;
* Psitacoza;
* Lipsa de pofta de mancare;
* Obezitate;
* Agresarea perechii;
* Toxicitate, ingerarea de metale;
* Necroza ghearelor.
SURSA www.zoopedia.ro

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 07 Noi 2012 14:55 
Neconectat

Membru din: 07 Noi 2012 00:41
Mesaje: 2
Salutare tuturor.numele meu este Nicoleta si am un papagal amazonian cu fruntea galbena pe nume Uno.Il am de aproximativ o luna jumatate si incerc sa imi petrec cat mai mult timp cu el,stiu k este mai pretentios si are nevoie de foarte multa atentie dar din pacate nu sunt toata ziua acasa cu el si de cateva zile(cred eu k din plictiseala) a inceput sa tipe.Nu tipa foarte mult timp dar m-a speriat la inceput iar in aceasta dimineata este prea linistit,sta intr-un loc si se uita,i-am dat pare,aluna, a mancat putin si atat.nu stiu daca e ceva in neregula cu el sau e din nou prea plictisit.Apreciez orice sfat care ma poate ajuta sa comunic mai bine cu el si poate ma ajuta cineva cu sugestii anti-plictiseala sau jocuri care sa il tina ocupat doarece se stie k sunt foarte inteligenti.Multumesc!


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 08 Noi 2012 00:45 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
abia acum s-a acomodat 100% si prin urmare e mai mult ca sigur ca va incepe sa tipe din ce in ce mai des si mai tare.
oricum, asta e un semn ca e sanatos.
cu cat mai galagios, cu atat mai bine.
in ceea ce priveste modalitatile de petrecere a timpului liber preferat e rosul si distrusul prin urmare asigurati-i tot timpul crengi din lemn moale (salcie, pomi fructiferi - nu cires/cais/prun/piersic/corcodus) spalate si culese dintr-un mediu cat mai natural si curat.
e important sa aiba loc de miscare si de zburat prin urmare trebuie invatat treptat sa fie lasat afara din colivie.
de asemenea nu ii umpleti colivia cu jucarii din acelasi motiv.
un asemenea papagal e ca si un copil mic, avand nevoie permanent de companie si atentie. Caini si pisici e mai usor sa cresti si sa intretii.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 08 Noi 2012 14:40 
Neconectat

Membru din: 07 Noi 2012 00:41
Mesaje: 2
Multumesc pt raspuns.Inainte de a-l cumpara am incercat sa ma documenetez despre cresterea lui si cand l-am cumparat i-am luat o cusca pe masura lui.Are cateva jucarii in interiorul custii,iar de ros am incercat sa ii dau zilnic crengute chiar si cu frunze pt k am vazut k ii place sa le toace.Libertate are zilnic pt k gratarul deasupra custii se poate trage si sta afara cat doreste,chiar mai trage si cate o tura prin casa apoi se intoarce singur la locul lui.Problema ramane la tipat pt k azi-dimineata a dat trezirea chiar si la vecini,dar cand am venit la el s-a mai linistit.o sa pun o poza cu el.http://pigeonul.sunphoto.ro/papagal_amazonian


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 09 Noi 2012 00:31 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
E bine ca il lasati liber in casa si ca ii asigurati un mediu adecvat din punct de vedere fizic si psihic.
Cu tipatul nu aveti ce face. Va tipa si asta este. Eu zic sa va bucurati ca tipa pentru ca inseamna ca e sanatos.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România