Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 27 Apr 2024 20:49

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 08 Dec 2009 12:05 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: 27 Aug 2009 08:03
Mesaje: 358
Localitate: Arad
Papagalul Eclectus - este nativ din Insulele Solomon, Sumba, Noua Guinee si insulele din apropiere, Australia de nord-est şi Insulele Maluku (Moluccas). Acest papagal se deosebeste de restul prin pronuntatul dismorfism sexual pe care il manifesta, masculul este de culoare verde intens, iar femela rosu intens si violet/albastru. Acesti papagali sunt raspanditi in numar mare in Papua Noua Guinee unde uneori sunt considerati ca daunatori deoarece ataca fructele din copaci. Penele acestui papagal sunt deseori folosite de catre triburile native pentru coloritul lor intens pe post de decoratiuni.

Papagalii ecletus sunt unici prin coloritul izbitor si desmorfism al penajului lor. Femela are o culoare de la purpuriu intens la rosu stralucitor cu cioc negru. Masculii, sunt verzi, cu ciocuri galben-portocalii. Datorita acestui dismorfism, la inceput ornitologii au considerat ca faceau parte din specii diferite. Penele lor au un aspect catifelat, semanand aproape cu o blana. Sunt papagali mari si indesati cu cozi scurte , patrate. Durata de viata a acestui papagal este in jur de 30 de ani.

Aspect si personalitate

Masculul are o culoare verde stralucitor , dar mai galbui decat la alte subspecii, iar ciocul este portocaliu. Are pete rosii stralucitoare pe laturi si sub aripi, albastre pe lateralul aripilor si pene de zbor albastru inchis.

Femela ecletus are diverse combinatii de rosu, albastru si purpuriu in functie de subspecie. Femela are o banda galbena lata in varful cozii. Pieptul ei este purpuriu-violet, si trece treptat intr-un rosu, in partea superioara a pieptului, fara sa existe o linie de marcatie clara intre cele doua nuante. Ciocul femelei este negru.

Ecletus sunt destul de distanti si independenti, cam ca o pisica. Desi nu vorbesc mult, sunt niste tovarasi buni daca li se acorda atentia cuvenita. Acest lucru este valabil mai ales pentru masculi, pentru ca femelele au tendinta de a deveni agresive. In general, ecletus sunt mai potriviti ca pasari de crescatorie decat ca pasari de casa.

Hrana

Dieta papagalului eclectus in salbaticie consta în principal in fructe, nuci necoapte, flori si boboci de frunze, si unele seminte. Doua fructe preferate sunt rodiile si papaya cu seminte. In captivitate, ei vor manca cele mai multe fructe, inclusiv mango, smochine, banane, orice pepeni, piersici, struguri, citrice, pere si mere. Ecletus o duc bine cand li se asigura multe fructe si legume. Trebuie asigurata zilnic apa proaspata si curata. Nu sunt necesare suplimentele de vitamine pentru pasarile care primesc o dieta preparata.

Ingrijire

Sunt vitale baia sau dusul regulate, pentru mentinerea in stare buna a penajului si pielii. Penajul frumos al papagalilor ecletus persiseta cand acestora li se face baie regulat. Ideal ar fi ca pasarile sa poata fi scoase afara intr-o zi calduroasa , sa fie stropite putin si lasate sa se usuce la soare.

Colivia


Ecletus trebuie sa aibe o colivie cat mai mare posibil. Ei pot parea stoici deseori mai ales daca sunt nervosi, dar sunt interesati de activitatile din jurul lor si le place sa rontaie. Trebuie sa li se asigure jucarii, in special bucati de lemn sau alte jucarii din care sa poata roade, si ramuri din copaci netoxici. Pentru a fi tinuti in siguranta, nu trebuie sa li se permita sa zboare nesupravegheati prin casa caci pot da peste toxine sau articole periculoase. Exemplarele tinere de ecletus trebuie socializate si expuse la o varietate de situatii cum ar fi colivii noi, jucarii, vizite la veterinar, prezenta prietenilor pentru a se evita teama de situatii noi.

Inmultirea

Papagalii ecletus sunt foarte prolifici si multe perechi se inmultesc tot anul. Anotimpul predominant pentru reproducere este primavara. Femelele au tendinta sa fie agresive fata de masculi si lipsa de fertilitate este o problema mare, mai ales la ecletus mai varstnici. Ea poate fi asociata cu dominarea masculilor de catre femele. Cu toate acestea, au fost cazuri cand papagalii ecletus s-au reprodus cu succes pana la 28 de ani. Femela depune normal 2-3 oua dar sunt cazuri cand a depus si mai multe. Primul pui iese la 28 de zile dupa ce femela incepe sa cloceasca.

Ecletus clocesc bine intr-un cuib vertical, de aproximativ 45x45x60 cm. Femelele pot sta in cuib cea mai mare parte a timpului. Un material bun pentru cuib este talajul de pin. Coliviile de inmultire trebuie sa fie cat mai mari posibile din punct de vedere practic, dar in nici un caz mai mici de 1.2x1.2x2.4m. Ecletus sunt usor de hranit cu mana. Sexele pot fi distinse la o varsta foarte frageda, iar penele puilor suntnegre la puii femela si cenusii la cei mascul. Cam la 2-3 saptamani capul va capata o culoare verde sau rosie, pe masura ce ies penele si cele din coada vor incepe sa apara, dovedind si ele sexul. Puii ecletus trebuie tratati cu multa grija, pentru a se evita un comportament temator sau agresiv.

Sursa:
http://www.wikipedia.org
Totul despre cresterea si ingrijirea pasarilor de apartament [editura Lucman]

Imagine

Imagine

Imagine


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România