Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 29 Mar 2024 13:11

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 77 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Standard perus expozitii
MesajScris: 22 Ian 2010 12:42 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
Partile perusului:
Imagine

Standardul:
CONDITIE/FORMA – O pasare in conditie perfecta de expozitie este acea pasare care are penajul complet. Indiferent daca este o pasare “Yellow” sau “Buff” penele trebuie sa arate starea impecabila de sanatate si pregatire fara greseala. Orice pasare care nu este in conditie/forma ar trebui penalizata. Penele nedesfacute (pin-i) oriunde s-ar afla se penalizeaza.

TIP – Ingustare gratioasa de la baza gatului spre varful cozii, cu o linie a spatelui usor concava si piept mai degraba adanc, cu o curbura frumoasa. Orice abatere de la aceste linii califica pasarea ca si avand "tip nesatisfacator" - cozi articulate, gat definit, aripi purtate gresit.

LUNGIMEA – Lungimea ideala este minimum 216mm de la coroana capului pana la varful cozii. Cu toate acestea, perusul de show este o pasare a stilului si echilibrului, iar acest lucru ar trebui luat in considerare. O lungime de 216mm, in conditiile de astazi este insuficienta luand in considerare calitatile capului si umerilor pasarilor de show din ziua de astazi. Avand in vedere echilibrul si stilul despre care vorbeam anterior o lungime de 245mm este mult mai potrivita. De retinut este ca nu exista o lungime maxima. Totul tine de echilibru. Cu toate discutiile despre echilibru si stil, „piata” in persoana arbitrului va elimina pasarile mai scurte de 216mm si cu siguranta,in timp, si pe cele mai scurte de 245mm, care este lungimea medie a exemplarelor de top din ziua de azi.

ARIPILE – Lungimea ideala ar trebui sa fie 45% din lungimea totala ideala a pasarii. Aripa se masoara de la incheietura carpala pana la varful celei mai lungi remige. Aripa trebuie sa contina sapte remige primare, complet dezvoltate si purtate deasupra bazei cozii fara a fi incrucisate. Aripile incrucisate sau purtate necorespunzator se penalizeaza.

CAPUL – Mare, rotund, lat si simetric privind din orice unghi. Curbura capului trebuie sa inceapa la ceroma si sa se ridice, inspre inafara si in sus, continuindu-se pana la ceafa fara sa piarda din curbura, in final continuindu-se intr-o singura linie cu linia spatelui. Coroana trebuie sa fie curata, fara puncte negre. Aceste puncte sunt considerate un defect major in expozitie.

CIOCUL – Adancit foarte bine in penele fetei. Curat si neted. Urme de acarieni, raie sau alte afectiuni – descalificare.

CEROMA – colorata corespunzator sexului, fara decolorari si cu un aspect sanatos. Decolorarile, aspectul zbarcit si culoarea necorespunzatoare sexului se penalizeaza. Ceroma la masculi trebuie sa fie albastru intens sau roz, in functie de culoare si varietate, iar la femele maro-ciocolatiu.

OCHII – Indrazneti si luminosi, pozitionati departe de varful capului si ceafa. Daca se traseaza o linie imaginara coltul-ochi-ceafa, ochiul trebuie sa fie pozitionat la ¼ din lungimea liniei, inspre ceroma. Trebuie sa aiba culoarea stabilita in standardul de culoare.

GATUL - nu ar trebui sa se evidentieze o zona a gatului. Pasarea trebuie sa para ca are capul pus direct pe umeri. Este descris cateodata ca scurt si lat.

UMERII – Zona dintre incheieturile carpale. Lati privind din orice unghi. Trebuie sa fie capabili sa poarte masca si punctele fara ca aceasta sa se despice, daca sunt prea lati, sau punctele sa se incalece, daca sunt prea ingusti.

COADA – Dreapta si rigida cu doua retrice primare complet dezvoltate. Lungimea ideala ar trebui sa fie 35% din lungimea totala a corpului. Se masoara de la varful aripilor pana la varful cozii. Ambele retrice primare lipsa – descalificare. Coada „articulata” (coada nu urmeaza linia si curbura spatelui si pare sa atarne) este defect major.

POZITIA – Ferma pe bat, aparand neinfricata si naturala. Pasarea ar trebui sa stea la un unghi de 30% fata de verticala, masurat cu o linie ochi-varful cozii. In pozitia ideala, ochiul este deasupra batului.

MASCA SI PUNCTELE – Masca trebuie sa fie clara, adanca si lata si unde standardul culorii o cere, ornamentata cu 6 puncte, egal departate intre ele, iar punctele exterioare ar trebui sa fie acoperite pe jumatate de petele de pe obraji. Marimea punctelor trebuie sa fie proportionala cu pasarea. Punctele cu alte forme decat rotunda (forma de para, tesite etc) vor fi penalizate. Masca despartita pe piept va fi penalizata. Efectul de „gaura de cheie” va fi penalizat (ingustarea in dreptul ochilor a portretului pasarii: penele de deasupra ceromei nu sunt destul de lungi pentru a da latime capului iar masca se desparte sub cioc rezultand intr-un aspect de „gaura de cheie”-„key-hole”). Masca scurta (intre baza ciocului si baza punctelor trebuie sa „incapa” doua diametre si jumatate al celor mai mari puncte) se penalizeaza. Punctele de alta culoare decat cea prevazuta in standardul de culoare se penalizeaza. Doar culorilor ino si pied recesiv le este permis sa nu prezinte cele 6 puncte.

PICIOARELE – trebuie sa fie drepte si puternice. Picioarele trebuie sa aiba doua degete orientate inspre in fata si doua degete orientate inspre in spate. Degetele si ghearele trebuie sa prinda ferm suportul pe care se sprijina. Trei degete orientate inspre in fata – descalificare.

MARCAJELE – toate marcajele (puncte, petele de pe obraji, culoarea cozii etc) trebuie sa se incadreze in standardele de culoare. Trebuie sa fie clare si precis definite. Cel mai des intalnit defect la pasarile de expozitie este lipsa claritatii marcajelor.

CULOAREA – Conform standardului de culoare. Se penalizeaza opalescenta la normali, tentele de verde/albastru la culorile ino. „Scurgerea” culorii galbene din masca peste pieptul si/sau alte parti ale corpului la varietatile yellow-face sau golden-face (fata galbena sau fata aurie) se penalizeaza. La varietatile „rainbow” („curcubeu”) nu este considerata greseala. Orice tenta de alta culoare decat culoarea la care a fost incadrata pasarea se penalizeaza.

STANDARD DE PERFECTIUNE PENTRU FEMELA IDEALA
Femela trebuie sa fie in toate aspectele egala masculului in afara de caracteristicile capului, unde va trebui sa aiba o inaltime deasupra ochiului mai mica, fara a pierde din latime sau din curbura lina a profilului.

Punctaj:
Conditie, marime, tip si echilibru: 35p
Forma si marimea capului: 15p
Masca si punctele: 10p
Culoare : 10p
Marcajele: 30p

Exceptii de la punctajul de mai sus fac culorile „sensibile”. Culori sensibile sau grele sunt: lutino&albino, spangle DF (factor dublu) si varietatile curate. Intrucat in cazul acestor culori exista cerinte stricte in ceea ce priveste calitatea pigmentatiei si strictetea marcajelor se acorda 30p pentru culoare si 10p pentru marcaje. Se acorda doar 10p pentru marcaje pentru ca acestea nu ar trebui sa existe.

Echipe: formate din pasari apartinand oricarei culori sau varietati in numar de 6 sau 4 indivizi. Pasarile din aceeasi echipa trebuie sa aiba aceeasi culoare si varietate. Trebuie sa aiba acelasi sex sau sexe diferite in proportie de 50-50%.
Punctaj pe echipa: 50p pentru respectarea standardului culorii si varietatii si 50p pentru uniformitate.


Marcajele:

Imagine


Un tabel centralizator cu principalele caracteristici ale diferitelor culori si varietati. Abaterile de la aceste caracteristici se penalizeaza. Tabelul functioneaza si ca identificator de culor. Tabelul nu este complet, lipsind unele culori si varietati destul de rare si pe care le-am considerat prea "hi-tech" pentru situatia actuala a hobby-ului in Romania. Voi reveni pe parcurs si cu varietatile care lipsesc.

Imagine

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 28 Ian 2010 18:53 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
Verde:
Varietatile de verde:
Imagine


Pentru toate varietatile de verde culoarea corpului trebuie sa aiba nuanta prezentata anterior.

Masca galbena, 6 puncte negre, cele doua din exterior partial acoperite de petele de pe obraz.

Regiunea frontala si coroana fara pete, puncte sau alte marcaje.

Petele de pe obraz - violet. Pentru Verde-gri petele vor fi gri.

Marcajele negre cu linie galbena, fara intruziuni ale culorii corpului.

Remigele primare negre cu o subtire dunga galbena.

Retricele primare - albastru inchis.

Picioarele albastre/gri marmorat. Ochi - negrii cu iris.

Pentru a intelege diferentele de culoare trebuie discutat "factorul intunecat". Genetic il notam D. Este o caracteristica incomplet dominanta si prezenta ei are efect asupra culorii, astfel verde deschis si albastru deschis (dd) nu au acest factor, verde inchis si cobalt (Dd) au o singura doza iar verdele oliv si mov (DD) au doza dubla.
Dominanta incompleta inseamna ca la imperecherea DD x dd rezultatul va fi 100% Dd. Deci, daca ar fi fost dominanta completa ar fi trebuit, ca dintr-o imperechere dominant x nedominant sa rezulte dominant/nedominant.

DD x DD = 100% DD
DD x Dd = 50% DD + 50%Dd
DD x dd = 100% Dd
Dd x Dd = 25%dd + 25%DD + 50%Dd
Dd x dd = 50%dd + 50% Dd
dd x dd = 100% dd

Verdele este culoare dominanta, deci imperecheat cu alta culoare dominanta vor rezulta pui 50-50%. Imperecheat cu o culoare nedominanta sau recesiva, puii rezultati vor fi 100% verzi/culoarea respectiva.

Pentru pastrarea si cresterea calitatii punctelor se vor folosi femele opalin cu puncte mari si multe. Puii rezultati vor fi cu totii aparenti verzi, normali (in conditiile in care se folosesc verzi puri). Masculii verzi/opalin rezultati se vor folosi doar pentru expozitii si pentru a obtine femelele opalin despre care vorbeam mai sus. Introducerea de opalin trebuie sa fie facuta cu masura pentru a nu aparea opalescenta la baza gatului (se depuncteaza).
Imperecherile verde x verde duc la uniformizarea culorii dar scaderea calitatii punctelor si cresterea asprimii penelor. Din aceasta cauza se folosesc ocazional femele opalin pentur imbunatatirea punctelor si femele cinnamon pentru imbunatatirea calitatilor penelor (cinnamon are pene subtiri, moi si netede).
A se avea in vedere ca ambele varietati folosite pentru imbunatatirea verzilor sunt sex-linked si prin urmare, scapate de sub control, pot aparea in locuri nedorite - peste tot :o .

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 30 Ian 2010 00:44 
Neconectat

Membru din: 25 Ian 2010 22:49
Mesaje: 6
in cazul celor albastri se poate merge pe acelasi principu de imperechere ca si in cazul celor verzi?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 30 Ian 2010 01:04 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
urmeaza si la albastrii

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 01 Feb 2010 18:24 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
Albastru:
Varietatile de albastru sunt prezentate in imaginea de mai jos.

Imagine

Pentru toate varietatile de albastru culoarea corpului trebuie sa aiba nuanta prezentata anterior.

Masca alba, 6 puncte negre, cele doua din exterior partial acoperite de petele de pe obraz.

Regiunea frontala si coroana fara pete, puncte sau alte marcaje.

Petele de pe obraz - violet. Pentru Gri petele vor fi gri.

Marcajele negre cu linie alba, fara intruziuni ale culorii corpului.

Remigele primare negre cu o subtire dunga alba.

Retricele primare - albastru inchis.

Picioarele albastre/gri marmorat. Ochi - negrii cu iris.

Factorul intunecat functioneaza in acelasi fel si cu aceleasi efecte ca si la verzi.
Albastru este culoare recesiva fata de verde, deci la imperecherea verde x albastru puii vor fi verzi/albastru. Se va tine cont si de factorul intunecat pentru determinarea culorii puilor rezultati din imperechere.
Pentru a obtine albastri de calitate se utilizeaza, din cand in cand, imperecherea cu verzi sau gri-verzi DE CALITATE. Puii rezultati vor fi verde/albastru, deci aparent verzi. Acesti pui se imperecheaza din nou cu albastri pentru a reaparea culoarea albastra. Puii F2 rezultati vor fi superiori calitativ pasarilor de la care s-a inceput.
Exista crescatori care nu aproba aceasta imperechere si sustin ca nu se fac abateri de la imperecherile albastru x albastru.
Ca si la verzi se va urmari calitatea penelor si a punctelor si se vor face imperecherile despre care am vorbit la verzi.
Gri-ul si violetul sunt speciale si le voi trata separat.

Gri-ul este o nuanta speciala de albastru intrucat este dominant. A existat pe vremuri si gri recesiv dar in prezent forma a disparut. Asadar, gri-ul fiind dominant, nu exista pasari purtatoare de gri, daca pasarea are in genotip gri, acesta va aparea si in fenotip sub forma de gri sau verde-gri.
De asemenea factorul gri, din imperecherea gri x gri sau verde-gri x verde-gri se dubleaza ( = 25%gri DF + 50%gri SF+25%non-gri). Pasarile gri DF(factor dublu) nu se pot diferentia de pasarile SF decat prin imperecheri de proba: pasarile gri DF imperecheate cu non-gri vor da pui 100% gri SF iar pasarile SF imperecheate cu non-gri vor da 50%griSF + 50%non-gri.
Pasarile gri (gri sau verde-gri) DF nu reproduc pui de calitate, prin urmare imperecherile din care pot rezulta pui DF trebuie evitate (DFxDF, DFxSF, SFxSF). Daca dintr-o imperechere gri x non-gri vor rezulta doar pui gri, din mai multe serii de oua inseamna ca parintele gri este DF.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 06 Feb 2010 11:46 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
Violetul: este un factor dominant si care modifica culoarea in sensul ca o inchide, astfel, o pasare verde inchis care poarta factorul violet va aparea mult mai inchisa decat culoarea pe care am prezentat-o la sectiunea verzilor, la fel pentru albastri.
Ca si factorul intunecat, factorul violet se poate dubla (VV) si vom avea din imperecheri rezultatele pe care le-am prezentat la factorul intunecat.

Pentru ca o pasare sa fie vizual violeta, ea trebuie sa fie Cobalt cu un extra factor intunecat (factorul violet).
Ca si pana acum, nu se justifica imperecherea violet x violet si dublarea factorului datorita calitatii slabe a puilor obtinuti.
Pasarile vizual violet se caracterizeaza prin statura mica deci pentru a obtine violeti vizuali de calitate este nevoie de o linie de albastrii si verzi de super-calitate. Pasarile trebuie sa posede calitati ale capului si mastii superioare pentru a putea obtine violeti de calitate precum si o statura impresionanta.
Dupa stabilirea acestor linii de lucru (albastrii si verzi) se introduc violeti vizuali SF, cat mai buni posibil. Imperecherile preferate de crescatori sunt: violet vizual SF x albastru deschis si violet vizual SF x cobalt.
Rezultate:

Violet vizual SF x Albastru deschis = 25% Albastru deschis violet (mai inchis decat albastru deschis prezentat la albastrii)+25%albastru deschis +25% Cobalt violet (Violet vizual) + 25%Cobalt

Violet vizual SF x Cobalt = 16,6% Albastru deschis + 16,6% Albastru deschis violet + 16,6% Cobalt + 16,6% Cobalt violet +16,6%Mov +16,6% Mov violet.

Dupa cum am spus mai sus doar Cobalt Violet-ul este Violet vizual. Celelalte pasari la care apare factorul violet vor avea o nuanta mai inchisa decat cea prezentata in imaginea de la sectiunea relevanta.

Urmatorul an se vor imperechea, din seria F1 prezentata mai sus un mov cu un albastru deschis violet. Din imperechere rezulta cobalti, jumatate din care vor fi violeti vizuali.

In continuare se folosesc verzii astfel: un mascul verde deschis/albastru imperecheat cu o femela violet vizual cu urmatoarele rezultate: 12,5% albastru deschis violet + 12,5%Cobalt violet + 12,5 Verde deschis violet/albastru + 12,5% Verde inchis violet/albastru +12,5% Albastru deschis +12,5% Cobalt + 12,5% Verde deschis/albastru + 12,5% Verde inchis/albastru.
Desi se observa ca doar 12,5% din pui vor fi violeti vizuali, acestia au sanse maxime sa fie de o calitate exceptionala pentru culoarea violet. Restul puilor nu se vor folosi la imperecheri ulterioare intrucat calitatea acestora nu se va incadra in standardele culorilor respective.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 20 Mai 2010 22:45 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 02 Mai 2010 11:08
Mesaje: 238
Localitate: Bucuresti(if)
Catalin, am un mascul galben cu ochiu' negru care cu fem lutino(cu ochiu rosu) nu da pui niciodata lutino!...ai idee cu ce l-asi putea imp sa-mi dea culori deschise( de ex: cu violet...am incercat si asa...mi-a dat numai perlati pe bleu deschisi)?

_________________
http://GxGstandard.sunphoto.ro/Perusi_standard GN55


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 20 Mai 2010 23:34 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Stiu ca intrebarea a avut un adrisant anume, dar imi permit sa ma bag si eu in vorba...
Explicatia de ce nu obtii lutino din acest mascul e relativ simpla: pentru ca nu poarta gena. :)
Modul de transmitere a acestei mutatii este sex-linked recesive, cu alte cuvinte la masculi trebuie sa fie in doza dubla ca sa se exprime (ei putand fi si purtatori) in timp ce femelele sunt ori ino ori "normale". Ideea este ca din combinatia masculului de care povestesti si femela lutino, ti-au iesit in F1 toti masculii purtatori de lutino (dar neexprimat fenotipic). Un mascul din F1 "recombinat" cu mama sau cu alta femela lutino ti-ar fi dat cu siguranta "statistica" si pui lutino. :D
In ceea ce priveste intrebarea numarul doi, avand in vedere ca nu am idee din ce e scos masculul tau (desi daca stau sa ma gandesc in urma descendentilor cu femela violet pare un arlechin - recesive pied), asa la nimereala as zice ca l-ai putea combina tot cu un pied, desi aici recunosc ca e pura ghiceala...

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 21 Mai 2010 00:14 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
1...nu stiu ce inseamna perlat.
2...galben cu ochiul negru nu inseamna lutino...eu cred ca e un spangle dublu factor si toti puii ti-i da spangle single factor, ca asa e treaba. spangleXspangle da spangle dublu factor care apare ca si lutino sau albino cu ochiul negru, dar el de fapt e spangle dublu factor (o pasare extraordinara din punctul meu de vedere). ca sa determini daca e spangle DF sau lutino consulta tabelul meu din thread-ul asta. Daca e galben cu ochiul negru si narile albastre atunci e ori darkeyed clear (nu prea cred) ori spangle DF (mult mai probabil, avand in vedere imperecherea cu femela violet si presupunerea mea ca perlat inseamna de fapt spangle)
mutatia spangle este dominanta si spangle DF x orice altceva da spangle single factor.

ca sa iti dea lutino trebuie sa studiezi articolul meu de la genetica...cu sex-linkageul.

o poza cu un spangle gasiti aici

spangle DF seria verde apare galben total cu picioare si nari albastre si ochi negrii

spangle DF seria albastra apare alb total cu picioare si nari albastre si ochi negrii

ino sunt cu picioarele si narile roz si ochii rosii.


deci: masculul ala cu orice l-ai imperechea nu iti va da galben sau alb cam niciodata. iti va da in schimb spangle, o varietate foarte frumoasa dupa mine.
mai multe sanse ai cu femela...uita-te la articolul asta


LE...acum m-am uitat ... tabelul de care ziceam nu are caracteristicile varietatii spangle DF, dar le-am enumerat eu mai sus cu bold....

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Standard perus expozitii
MesajScris: 21 Mai 2010 08:19 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
acum, ca m-am trezit, inclin sa cred ca masculul tau galben este spangle DF/albastru...daca nu era /albastru din imperecherea cu femela violet trebuia sa iti dea pui spangle SF verzi.

eu as face in felul urmator:
masculul l-as imperechea cu o femela NORMALA de super clasa ca sa iti dea pui spangle SF de calitate. Mutatia spangle este o mutatie care "accepta" cu mare usurinta cresterea in dimensiuni si calitate, adica se creste calitatea pasarii foarte usor, chiar si pornind de la o pasare mediocra.

femela (daca e de calitate) as imperechea-o cu un mascul NORMAL de super clasa, din care as lua cel mai bun pui mascul pe care l-as imperechea cu mama lui, rezultand:

XLXl x XlY = XLXl (25%)+XlY(25%)+XlXl(25%)+XlY(25%), deci 25% masculi normali/lutino 50% femele lutino si 25% masculi lutino

daca femela nu e de calitate, scapa de ea, chiar daca iti place foarte mult mutatia...FOARTE greu vei ajunge la pasari ino de calitate daca pornesti cu genitori gresiti.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 77 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România