Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 29 Mar 2024 07:41

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: "split" si "sex-linked"
MesajScris: 14 Ian 2010 12:24 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
Cuvantul „split” este folosit pentru a indica calitatea ascunsa a unei pasari de a reproduce pasari de alta culoare decat ea. De exemplu o pasarea verde split pe albastru are culoarea verde, dar daca este imperecheata corespunzator are posibilitatea de a reproduce pasari albastre. „Split” inseamna literal „impartit”. In limbajul international se foloseste in felul urmator: primul cuvant denumeste culoarea vizuala a pasarii urmat de „/”, care reprezinta cuvantul „split”, urmat de culoarea ascunsa a pasarii. Exemplu: „green/blue” se citeste „green split for blue”, adica „verde/albastru” = verde split pe albastru sau verde purtator de albastru. Intotdeauna ordinea este cea amintita mai sus.
De retinut este faptul ca nu exista pasare split pe o culoare dominanta. Nu exista, de exemplu, albastru/verde. Verde este dominant albastrului iar daca o pasare poseda in genotip culoarea verde, aceasta culoare va aparea si in fenotip, deci va fi vizibila. Intotdeauna grupa verde va domina grupa albastra.
Un exemplu interesant: o pasare verde/alb poate, cand este imperecheata corespunzator, sa produca pui verzi, albastrii, albi si galbeni. Explicatie: fiind split pe alb, care inseamna seria albastra fara melanina poate sa produca albastrii si albi; fiind in acelasi timp verde, poate sa produca pui verzi si galbeni, care este, de fapt, verde fara melanina.
De asemenea pasarile pot fi purtatoare sau split pe alte varietati decat cea pe care o arata. De exemplu, un mascul verde normal poate sa fie split pe albastru (din punct de vedere al culorii) si in acelasi timp sa fie split pe cinnamon-scortisoara (din punct de vedere al varietatii). Acest lucru se noteaza: verde/albastru/cinnamon.
Acest lucru duce discutia mai departe, in sensul ca exista pasari care nu pot fi split pe o anumita varietate, si anume, femelele nu pot sa fie split pe varietatile sex-linked (legate de sex). Varietatile sex-linked sunt: opalin, cinnamon-scortisoara, varietatile cu ochi rosii (ino) si lacewing-aripi-dantela, cu existenta inca unei varietati foarte rara in ziua de azi, slate-ardezie.
Cum functioneaza sex-linkage-ul? Dupa cum se stie, genele care controleaza toate caracterele unei fiinte, in cazul nostru pasare, se afla localizate pe cromozomi. Intamplarea face ca genele responsabile de caracteristicile sex-linked (legate de sex) sa fie localizate pe cromozomul X, dintre cele doua tipuri de cromozomi sexuali (X si Y). Genele sex-linked sunt intotdeauna recesive fata de alelele lor normale, deci nu isi vor face simtita prezenta in fenotip decat in anumite cazuri. Astfel, un mascul XX poate sa poarte gena pe un cromozom X, pe ambii sau pe niciunul. Cunoscand faptul ca genele sex-linked sunt recesive, un mascul care poarta gena doar pe un cromozom dintre cei doi va aparea normal, purtator sau split pe caracteristica sex-linked, si doar in cazul in care gena se afla pe ambii cromozomi, gena va aparea in fenotipul pasarii. Luand in considerare cazul celalalt, o femela XY nu poate sa fie split pe o varietate sex-linked pentru ca aici nu exista decat un cromozom X care poate sau nu poate sa aiba gena respectiva. In concluzie, daca femela poarta gena o va arata si fizic iar daca nu o poarta, va aparea ca normala.
O trasatura specifica sex-linkage-ului, si care face lucrul cu aceste varietati deosebit de interesant este faptul ca dintr-o imperechere normal x cinnamon nu rezulta aceeasi pui ca dintr-o imperechere cinnamon x normal, trasatura pe care o voi explica in continuare.
Notam cromozomul X purtator de gena sex-linked (de exemplu cinnamon) Xc, cromozomul X nepurtator de gena cinnamon XC iar cromozomul Y il consideram nepurtator de gene si il notam Y. Astfel un mascul normal va fi notat XCXC iar o femela normala - XCY. Un mascul cinnamon va fi notat XcXc, un mascul normal/cinnamon, deci purtator de cinnamon va fi notat XCXc iar o femela cinnamon XcY.
Luand in considerare imperecherea mascul normal x femela cinnamon vom avea:
XCXC x XcY = XCXc (25%)+XCY(25%)+XCXc(25%)+XCY(25%), deci un procent de 50% masculi normal/cinnamon si 50% femele normale.
Acum imperecherea nr. 2: mascul cinnamon x femela normala, vom avea:
XcXc x XCY = XcXC(25%)+XcY(25%)+XcXC(25%)+XcY(25%), deci un procent de 50% masculi normali/cinnamon si 50% femele cinnamon.
Iata, deci, cum din doua imperecheri aparent de acelasi fel, datorita faptului ca genele(caracteristicile) urmarite sunt sex-linked, rezultatele sunt diferite.
In acelasi fel se pot determina rezultatele imperecherilor mascul normal/cinnamon x femela normala, mascul normal/cinnamon x femela cinnamon, mascul cinnamon x femela cinnamon:
XCXc x XCY = XCXC(25%)+XCY(25%)+XcXC(25%)+XcY(25%), deci 25% masculi normali, 25% femele normale, 25% masculi normali/cinnamon si 25% femele cinnamon.
XCXc x XcY = XCXc (25%)+XcY(25%)+XcXc(25%)+XcY(25%), deci 25% masculi normali/cinnamon, 50% femele cinnamon si 25% masculi cinnamon.
XcXc x XcY = XcXc(25%)+XcY(25%)+XcXc(25%)+XcY(25%), deci 50% masculi cinnamon si 50% femele cinnamon.
Rezultatele celorlalte cinci varietati sex-linked se pot determina in acelasi fel.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: "split" si "sex-linked"
MesajScris: 14 Ian 2010 23:17 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
O diagrama care sa va ajute in predictia genotipurilor si fenotipului corespunzator este ceea ce se numeste in biologie "Punnet Square". El pleaca de la premiza ca noul organism primeste material genetic de la ambii parinti: jumatate de la mascul, jumatate de la femela.
Asa cum spunea si methos mai sus, folosim codificarea urmatoare in functie de prezenta sau nu a genei care produce culoare cinnamon la nivelul cromozomilor sexuali. Astfel vom avea:
XCXC - mascul normal
XcXc - mascul cinnamon
XCXc - mascul normal split cinnamon
XCY - femela normala
XcY- femela cinnamon
Astfel ca exemplu, in cazul mascului normal, informatia genetica aflata in doza dubla si notata XCXC se va injumatatii: XC si XC, iar in cazul femelei cinnamon vom avea Xc si Y. In urma recombinarii gametilor, matematic toate posibilitatile de combinare vor fi:

1. mascul normal x femela cinnamon
Imagine
Dupa cum observati din tabel, rezultatul este 50% masculi normali purtator cinnamon si 50% femele normale.
Repetand rationamentul vom avea :

2. mascul cinnamon x femela normala
Imagine
50% masculi normali purtator cinnamon si 50% femele cinnamon

3. mascul normal split cinnamon x femela normala
Imagine
25% masculi normali + 25% masculi normal split cinnamon+25% femele normale
Aceasta imperechere este mai putin indicata deoarece nu putem face deosebire intre masculii normali si cei purtatori decat in urma imperecherilor experimentale, in anul urmator.

4. mascul normal split cinnamon x femela cinnamon
Imagine
25% masculi normali split cinnamon + 25% masculi cinnamon + 25% femele normale + 25% femele cinnamon

5. mascul cinnamon x femela cinnamon
Imagine
100% pasari cinnamon, matematic 50% masculi si 50% femele

Aceasta formula poate fi folosita la toate mutatiile care se transmit pe cromozomii sexuali, indiferent de specie.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România