Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Mar 2024 16:51

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 21 Aug 2009 20:19 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Genetica,stiinta care studiaza mecanismele ereditatii si variabilitatii la toate organismele vii ;a devenit ,foarte rapid o parte integranta a unor ramuri de cel mai mare interes :agricultura,zootehnie ,medicina.
Denumirea de genetica provine de la grecescul gennao care se traduce prin,, a da nastre".Cuvintul ereditate provine din latinescul hereditas si se treduce prin mostenire .
Deoarece obtinerea unor animale viguroase si frumoase care sa corespunda pe deplin existentelor tot mai mari ale crescatorilor ,nu se poate realiza fara cunoasterea principiilor geneticii si aplicarea lor corecta in practica ,in cele ce urmeaza ne-am propus sa prezentam sintetic o serie de probleme generale de genetica.
Pentru o buna orientare in domeniu va prezentam un mic dictionar de termeni folositii la genetica .


GENETICA:ramura a biologiei care studiaza eredittarea si variabilitatea organismelor .Explica mecanismele originii si transmiterii caracterelor ereditare de la o generatie la alta ,precum si procesul interactiunii ereditatii cu mediul intern si extern in timpul dezvoltarii individului.

EREDITATE :transferul unui mesaj repetat de la o generatie la alta ,determinind asemanarea dintre urmasi si parinti.

VARIABILITATE:reprezinta tendinta organismelor de a devia de la tipul initial ,in acest fel aparind diferente intre indivizii aceleias specii.Variatiile pot fi ereditare (cind sint determinate genetic)sau neereditare (cind sint determinate de conditiile de mediu).

SELECTIE:proces natural sau artificial care favorizeaza supravietuirea sau reproducerea anumitor indivizi;daca selectia este artificiala ,vor fi favorizati acei indivizi care au caracterele urmarite de om.

CARACTER(caracteristica):o anumita trasatura a unui individ ,care se transmite de la parintii la urmasii(caracter ereditar)sau nu se transmite(caracter neereditat ,dobindit).Notiunea indica un detaliu morfologic ,anatomic,biohimic ect.

ACID NUCLEIC:nucleotid polimer alcatuit din subunitatii,care pot fi deoxiribonucleotide (formeaza acidul deoxiribonucleic-A.D.N.) sau ribonucleotide (acid ribonucleic,A.R.N.).Constituie materialul genetic.

ALBINISM:anomalie ereditara ,care consta in diminuirea sau absenta materiei colorate in par,piele ect.la animale sau om.

ALELA:o gena dintr-o pereche sau o serie de gene alternative care pot ocupa aceleasi locuri pe cromozomi si controleaza diferitele aspecte ale aceluias caracter.

AMELIORARE:stiinta aplicativa ,care are ca obiect crearea de noi genotipuri ,corespunzator cerintelor omului.

AMINOACID:compus organic care contine o grupare aminica si o grupare carboxil .Reprezinta unitatea fundamentala din care sint alcatuite proteinele.

ATAVISM:reaparitia unor caractere ,existente la stramosi,care nu s-au manifestat la generatiile intermediare.

BASTARD:-hibrid.

CARACTERE LEGATE DE SEX:caractere care se mostenesc ,in functie de sex,datorita localizari genelor respective pe cromozomii sexului.

CELULA: unitate de baza,morfologica si functionala a organismelor vii.La organismele superioare ,celulele formeaza tesuturi ,acestea organe,aparate si sisteme.
CELULE SEXUALE:vezi gameti.
CELULE SOMATICE:totalitatea celulelor din care este alcatuit un organism .Avind un numar dublu de cromozomi se numesc diploide notate ,,2n"fata de celulele sexuale,, 2n",(haploide)notate cu ,,n".

CLONA:totalitatea descendentilor genetic uniformi,obtinuti prin reproducere asexuata, dintr-o celula sau un organism.

CONSANGVINIZARE:fenomen care apare in urma incrucisarii repetate a organismelor inrudite.are ca efect reducerea pronuntata a vigorii,fenomen numit depresiune de consangvinizare (cresterea a gradului de degenerare).

CROMOZOMI:elemente structurale nucleo-proteice,care apar in nucleul celulei.Cuprinde cea mai mare parte a informatiei care se transmite ereditar .Au in structura acizi nucleici(A.D.N).

DOMINANT(DOMINANTA):fenomen prin care una dintre alelele heterozigotului (alela dominanta)arata o influenta mai puternica asupra caracterului sau insusirii hibridului decit alela partenera (alela recesiva).

EVOLUTIE:dezvoltarea succesiva a vietuitoarelor de la simplu la complex ,in cursul istoriei pamintului.

F1:prima generatie a descendentilor unei incrucisari .Din F1 se formeaza F2, din F2 se formeaza F3,ect.

FACTOR EREDITAR:sinonim pentru gena .Termen introdus de mendel in 1865(vezi gena).

FECUNDARE :proces de fuziune a gametilor in urma caruia ia nastere celula ou sau zigotul.

FENOTIP:totalitatea caracterelor si insusirilor unui individ ,intr-un anumit stadiu al dezvoltarii sale.

GAMETII:celule sexuale ,formate in urma diviziunii meotice .Contin material genetic pe jumatate fata de celula mama.Prin unire,in urma fecundarii,gametii formeaza celula ou sau zigotul.

GENA:o portiune a moleculei de A.D.N. care cuprinde informatia corespunzatoare unui anumit caracter ereditar .Exista gene care controleaza activitatea altor gene ,gene care conditioneaza manifestarea mai multor caractere.

GENEOTIP:constitutia genetica ,exteriorizata sau latenta ,a unui organism .Este alcatuit din suma materialului celular cu functie in ereditate.

HERMAFRODIT:individ care poseda organele reproducatoare de la ambele sexe.

HETEROZIGOT:organism cu caractere instabile in descendenta ,rezultat prin unirea a doi gameti diferiti din punct de vedere genetic.

HETEROZIS:fenomen de superioritate al organismelor hibride fata de genitori(parinti),care se manifesta prin vigoare crescuta ,adaptabilitate,capacitate crescuta de productie.

HIBRID:descendenti( urmasii) din parinti diferiti prin una sau mai multe gene.

HOMOZIGOT:organism cu caractere stabile in descendenta ,rezultat prin unirea a doi gameti identici din punct de vedere genetic.

INDIVID:un organism (vietuitoare)izolat.
LINIE PURA:grup de indivizi geneotip identici ,rezultati din autofecundarea unui organism homozigot.Descendentii prezinta caractere identice.
METODA PEDIGRIULUI:metoda de selectie artificiala ,care consta in alegerea individuala repetata din a elitelor ,urmarind riduros descendentii si genealogia acestora .
MUTATIE:variatie ereditara.Aparitia de caractere noi ,codificate ,in genotip.MUTATIILE apar natural sau pot fi induse (provocate)artificial.
REPRODUCERE:perpetuare a speciei prin producerea de noi indivizi .
SEMIDOMINANTA:fenomen prin care expresia caracterului sau insusirii la heterozigot reprezinta media expresiei acelui sau insusiri a celor doi parinti homozigoti.
SUPRADOMINANTA:fenomen prin care manifestarea unui caracter sau insusiri a heterozigotului Aa este superioara manifestarii de la oricare dintre homozigoti( de tip AA sau aa).
TIP SLBATIC: genotip tipic al uni individ ,asa cum se gaseste in natura .
VARIATIE:diferenta intre indivizii aceleias specii sau intre speciile aceluias gen.
ZIGOT:celula ou ,formata pri fecundare prin fecundarea ovulului(gamet femel) de spermatozoid(gamet mascul).Prin diviziuni repetate duce la aparitia embrionului .Aceasta ,prin cresterea si dezvoltare formeaza un nou organism.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România