Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Mar 2024 11:00

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 14 Iun 2014 19:53 
Neconectat

Membru din: 26 Apr 2014 19:43
Mesaje: 2
Buna seara! Numele meu este Andreea si am un perus de 1 luna in varsta de 4-5 luni ( momentan nu pot sa imi dau seama daca e femela sau mascul ) pe nume Happy . De cateva zile respira greu da din codita odata cu respiratia inchide ochisorii si daca asculti foarte atent se aude un mic sunetel cand respira dar nu stranuta nu tuseste , precizez ca acum este la naparlire si se scarpina din cand in cand dar asta banuiesc ca este normal . Mananca , bea apa ...canta daca cant si eu cu el sau vorbim ..are momente cand se zbantuie dar cel mai des sta infoiam si inchide din ochisori ..referitor de ochisori are putin inrosita ploapa exterioara ..il tin in camera este cald am avut grija sa nu fie curent ii dau seminte ,os de sepie, fructe si vitamine. Sunt foarte ingrijorata si din cauza ca nu stiu la ce veterinar bun sa merg in constanta deoarece de toti care am dat m-au trimis acasa iar inainte il aveam pe tata care avea crescatorie de canari si el stia mereu ce au si ce sa le faca iar mie imi e foarte frica sa nu patesca perusul meu ceva avem o relatie foarte speciala inca din prima zi mi-a stat pe mana iar in a doua zi vizita casa si venea la mine, topaia intruna . Ce poate avea ? ce pot incerca sa ii dau sa se faca bine ? si era sa uit el mai mult de 5-6 ore nu doarme am incercat sa il acopar dar se trezeste mananca si incearca sa imi dea de veste ca el e treaz! Va rog mult sa ma ajutati!


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 15 Iun 2014 08:39 
Neconectat

Membru din: 16 Aug 2009 21:19
Mesaje: 169
Localitate: Bucuresti
ACARIOZA RESPIRATORIE

Mesajde Docky » 19 Aug 2009, 22:34
ACARIOZA RESPIRATORIE

Etio-patogeneza:
Sternostoma trachaeocolum este agentul care produce aceasta infestatie la pasarile de voliera. Poate afecta multe specii de pasari ale ordinului Passeriformes sau Psittaciformes: canari, papagali si exotice(in special gulzii). Acesta este un acarian de mici dimensiuni 0,3x0,4 mm de culoare neagra cu un corp globulos inzestrat cu patru perechi de picioare.
Actiune patogenica a acarienilor este direct proportionala cu agresivitatea agentului patogen si rezistenta organismului parazitat:
- actiune microtraumatica si iritativa la nivelul mucoaselor si pielii favorizand penetrarea agentilor patogeni virali sau bacterieni;
- actiune spolianta si hematofaga care se traduce prin extragerea substantelor nutritive si sange;
- actiune toxico-alergica ca urmare a eliberarii substantelor iritante.
Transmiterea acestora se realizeaza prin contact direct ca urmare a hranirii puilor si a regurgitarii de la mascul la femela in timpul ritualului de imperechiere.
Deasemenea consumul de apa si alimente infestate cu oua de acarieni expulzate de canarii bolnavi in timpul episoadelor de tuse poate fi o alta modalitate de transmitere a bolii.
Acarienii traiesc si se reproduc la nivelul lumenului traheal, al bronhiilor si sacilor aerieni hranindu-se cu sange si avand un ciclu vital care dureaza intre 15 si 20 de zile.
Simptomatologie:
E util de precizat ca boala se intalneste mai frecvent in perioade August-Octombrie si este in directa dependenta cu stresul legat de naparlire.
Primele simptome pot sa apara dupa cateva saptamani de la infestatia initiala datorita faptului ca ciclul reproducator al acarianului este lent si doar un numar substantial de paraziti poate produce dificultati respiratorii. Simptomele de ordin general sunt debilitate, pierderea apetitului, penaj umflat si instabilitate pe bat. Cadrul clinic este de boala respiratorie putin contagioasa cu evolutie lenta. Simptomele caracteristice cuprind respiratia cu cicul deschis si miscari ale cozii sincronizate cu cele respiratorii. Accese astmatiforme in special seara, emisia unui sunet specific metalic care se poate asculta apropiind pasarea de ureche, modificari ale vocii cu pierderea sau distorsiuni ale cantecului. Exista atat forme fara exudat sero-cataral(seci) dar de cele mai multe ori apar emisii la nivelul narilor cu murdarirea penajului adiacent.
Diagnostic si tratament:
Diagnosticul este relativ usor de pus la subiectii morti dar mai greu la cei infestati. Examenul traheei va evidentia la examenul microscopic micii acarieni, mai ales la nivelul bifurcatiei.
Dezinfestatia crescatoriei cu un produs pe baza de Permetrina pulverizat pe podea, pereti, ferestre si cu atentie in interiorul custilor. Tratamentul eficace al pasarilor bolnave se face cu un produs pe baza de ivermectina(Ivomec), molecula cu efect paralizant asupra centrilor nervosi ai acarienilor. Dilutia produsului in raport de 1/9 cu propilen glicol. O picatura introdusa direct pe cioc este de cele mai multe ori suficienta pentru efectul terapeutic la un canar fara o infestare grava.
Considerand absorbtia buna a ivermectinului transcutanat, o alta metoda de administrare(mai putin eficienta) este aplicarea a 1sau 2 picaturi din produs pe piele, posterior la baza gatului. In cazurile grave sunt necesare doua sau trei aplicatii la interval de o saptamana. Atentie la manifestarile toxice care pot sa apara. E indicat ca intai sa fie tratati subiectii cu mai mica valoare genetica pentru a se putea observa reactia lor la medicament.

Bibliografie: “Malattie del Canarino” de Licinio Buratto – FOI Aprilie 2006


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 15 Iun 2014 20:15 
Neconectat

Membru din: 26 Apr 2014 19:43
Mesaje: 2
Multumesc mult de tot !


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România