Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 29 Mar 2024 08:20

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 19 Aug 2009 01:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
INELAREA puilor rezultati din crescatoria proprie nu se face din snobism. Marcarea indivizilor cu inele inchise constitue fundamentul propriei crescatorii. Deosebirea indivizilor rezultati in urma reproducerii, in baza numerelor de inmatriculare, gravate pe inelele de marcare, permit crescatorului sa cunoasca originea, dupa parinti a fiecarui individ. Fara aceste cunostinte pasarile tinere vor putea fi folosite ca reproducatori, dar lipsite de orice control vor fi expuse la imperecheri consanguine. Fara numerele de marcare de pe inele nu poate fi vorba de o selectie dupa calitate a indivizilor.
CRESCATORUL care nu isi ineleaza pasarile cu inele proprii nu poate participa la expozitiile si concursurile anuale, iar comisiile de arbitri nu au dreptul sa promoveze pasarile neinelate. Crescatorii incepatori pun adesea problema ca nu au practica, nu ia invatat nimeni cum se procedeaza si de teama sa nu le rupa picioarele, ori sa le produca alte leziuni puilor atit de fragili, nu au curajul sa inceapa inelarea. Inelele trebuie sa fie comandate din timp pentru fiecare an de reproductie, ele trebuind sa corespunda ca marime si dimensiuni standardului stabilit pentru specia pe care dorim sa o inelam. Orice inel de marcare trebuie sa fie inchis fara posibilitatea de deschidere .Aceste inele inchise pot fi trase pe picioarele puilor la virsta de 5-7 zile, cind picioarele sint inca mici si permit aceasta fara nici un pericol de vatamare. Punerea inelelor mai devreme poate avea ca urmari pierderea inelului, in care un ajutor il acorda si pasarea mama, ca sa salveze puisorul de obiectul acela ,care dupa ea nu are ce cauta acolo. Mama in asemenea cazuri scoate din cuib si chiar din colivie inelul, producind o treaba in plus crescatorului: cautarea inelului pierdut. In cazul cind crescatorul nu descopera din timp pierderea inelului, risca ulterior sa nu mai poata inela de loc puiul pespectiv caruia in citeva zile ii vor creste picioarele, incit nu se va mai putea trage un inel inchis. Asemenea pasari se pot inela cu inele taiate, deschise, dar acest lucru scade valoarea pasarii. Cu ocazia inelarii se izoleaza cuibul de la mama prin scoaterea din colivia de cuibarit. Crescatorul pregateste o cirpa adunata sub forma unui colac, asemanator cuibului pe acesta se vor aseza pui dupa inelare, fara pericol de racire sau cadere a puiului care scos din cuib se misca, se tiraste, fiind la marginea mesei in pericol de a cadea. In colacul cirpei vor sta cuminti. Crescatorul scoate pui din cuib prinzindu-i usor intre degete, aseaza puiul in palma miinii stangi pe burta. Daca este asezat pe spate puiul ar face miscari, ar da din picioare pentru a se intoarce, facind astfel imposibila inelarea. Pe burta insa va sta linistit.
Crescatorul va aseza cu mana dreapta piciorul puiului intre degetul mare si aratatorul miini stingi, asfel ca cele trei degete din fata sa fie impreunate, iar degetul mare de dinapoi sa fi indoit in sus, paralel cu piciorul. Inelele fiind pregatite cu scrisul invers, in jos, rasturnat , crescatorul apuca un inel cu mina dreapta, tinindu-l intre degetul aratator si mare.
Se unge cu saliva eventual cu grasime (ulei) inelul, in care se introduc cele trei degete impreunate. Cand virful degetelor a iesit, se prind cele trei degete ale puiului intre degetele miini drepte, inelul neputind cadea nici puiul neputindu-si traga cele trei degete prinse de inel. Devine libera mina stinga, ale carei degete se pot folosi pentru tragerea, prin alunecare usoara a inelului mai sus, pe piciorul puiului.
Daca degetul din spate al puilui sa strins sub inel fiind mai lung , acesta se elibereaza prin tragere usoara de sub inel cu mina dreapta, dupa care degetul mare din spater evine la loc in pozitie normala, iar inelul ramine pe piciorul puiului, incit nu poate trece prin patru degete, mai ales cind acestea sint in pozitie normala rasfirate.

Etapele inelarii:

Imagine

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 26 Aug 2009 09:39 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
aha inelarea se face exact ca la porumbei

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Aug 2009 18:14 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 23 Aug 2009 00:10
Mesaje: 206
Localitate: IASI
da misto ..imi aduc aminte ca am pus inele mai devreme la pui si le gasseam pe toate in tavita cu nisip...le scotea canaritza de la pui si le punea acolo :lol: ...

_________________
Imagine Imagine http://kratos.sunphoto.ro/canari_2010 AP19

eu nu imi vindec nebunia...eu traiesc cu ea in fiecare zi


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 12 Oct 2009 22:59 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 26 Sep 2009 17:11
Mesaje: 849
Localitate: Deva, HD
exista situatii cand degetul de sub inel nu iese nicicum (inelul ajunge la incheietura si degetul nu iese). In cazul acesta se introduce varful unei pene intre deget si picior si se trage degetul in afara.
mainile nu trebuie sa fie reci, de preferat este sa se foloseasca manusi cu degetele taiate pentru a nu se raci puiul in podul palmei.
operatia trebuie sa fie cat mai rapida, dar fara a ne grabi si a face eventuale greseli, pentru a nu brusca puiul. nu are niciun rost sa avem pui inelati dar cu picioarele rupte.
de fiecare data se vor folosi inele adecvate. atitudinile de genul "las ca merge si asta chiar daca e un pic mai mic/mare" nu se accepta. inelele mai mici decat recomadate dau probleme deoarece se vor strange pe picior si va fi nevoie de indepartarea lor. inelele mai largi jeneaza pasarea, apare posibilitatea de a intra intre inel si picior corpuri straine, etc.
este necesar sa fim bine informati si in pas cu tendintele mondiale pentru ca, in contextul in care pasarile isi schimba radical forma ca urmare a imperecherilor selective este necesar ca si inelele sa se adapteze.
de ex: in cazul perusilor standard, odata cu evolutia idealului, pasarea a crescut si picioarele s-au ingrosat. inelele cu care se inelau perusii de expozitie acum 10 ani sunt prea mici pentru perusii de expozitie din ziua de astazi, prin urmare a aparut nevoia de o marime superioara de inele pentru perusi standard. inca se dezbate problema aceasta in marile asociatii din lume si parerile sunt impartite cu privire la aceasta a doua marime de inele pentru perusi. cert este ca acei crescatori care castiga premii in expozitii au ajuns la concluzia (pe propria piele-de fapt a pasarilor proprii :) ) ca inelele general acceptate pana acum nu mai au diametrul intern corespunzator.

_________________
Daca poti sa visezi un lucru, poti sa il si faci!
If you never show, you will never know.
tel: 0766.336.890
http://www.perusi-standard.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2010 00:09 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 31 Ian 2010 22:46 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 25 Ian 2010 13:35
Mesaje: 35
multumim frumos pentru clip yorasta.este mai complet filmuletul si poti vedea exact cum se procedeaza..in poze este alta poveste..."pe viu" se poate observat cum trebuie facut exact pt k puiul are tendinta sa stranga si sa lase moi degetele...ceea ce face inelarea putin mai complicata..importanta este sa intre cele 3 degete toate odata...si urma cel din spate este umpic mai simplu...va salut..bafta la toata lumea;)


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 04 Feb 2010 21:49 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
dimensiunile inele:
Z _ 2 mm
K _2,2mm
A _2,4 mm
Y _ 2,7 mm
B _ 2,9 mm
X _3,1 mm
C _ 3,4 mm
diametrul intern.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România