Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 19 Apr 2024 23:04

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: SPANGELE SAU ARIPA PERLA
MesajScris: 09 Feb 2011 23:18 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Aceasta mutatie a aparut spontan intr-o crescatorie de perusi amatoriala care erau crescutii in colonie dintr-o pereche formata dintr-un mascul petat(patat) dominant purtator de petat recesiv x femela alba cu ochi inchisi la culoare.Puii provenitii din aceasta imperechere cit si parintii au fost cedatii unui alt crescator australian MELVYN JANES care a reusit sa stabilizeze aceasta noua varietate de culoare inca din 1974.
In anul 1980 elvetianul ROLF CHRISTIAN reusi sa cumpere citiva perusii din aceasta mutatie ,grupul fiind compus din 8 perusii :-7 masculii spangle din care 1 ,,dublu factor" si o femela.
Dupa stagiunea de reproducere cedeaza o pereche lui JOE MANNES iar cea ce a mai ramas ia cedat lui REINHARD MOLKEENTIN .
Dupa aceasta perioada mutatia a fost raspindita foarte repede si pentr-u faptul ca era dominanta a facilitat acest fapt.
Spangalul se gaseste azi in toate culorile dar si unit la alte mutatii cum ar fii:opali,cannella,ect ce a ce sa intimplat cu spangalul in citeva cuvinte este inversarea pigmentatiei inchisa la culoare ale penelor aripii si din alte partii.
GENA care controleaza producerea acestei mutatii are un caracter dominant si poate fii prezenta in un ,,singur" sau ,,dublu factor" in consecventa nu putem avea purtatori din aceasta mutatie.
DESCRIERE:-Masca ampla cu 3 pete (spot)pe laturii,negre sau canella care formeaza cu bordul lor caracteristic efectul de picatura din care una superioara ,putind fii acoperita de marcajele obrajilor,care trebuie sa fie intr-o parte de culoare relativa varietatii si in calalta parte alb-argintie.
Aceasta inseamna ca marcajele obrajilor de un gri-verde vor fii intr-o parte de culoare gri sau gri-albastrui deschis si in cealalta parte albe-argintii ,in schimb intr-un verde vor fii intr-o parte viola sau viola-cobalt si in cealalta parte albe-argintii .
Culoarea corpului corespunde varietatii de culoare ,iar marcajele ondulate ale spanglelui sint negre sau canella si formeaza cu cu al lor bord un efect de picatura.Penele aripipilor sint de culoare deschisa la centru cu bordul de culoare inchisa .Remigele si timonierele centrale sint la fel, pina si spotul,pe git au o culoare palida.
Din aceasta mutatie este si ,,aripa perlata canella" care aparte culoarea ,marcaturile sint canella sau mai bine zis de culoare inchisa iar diluarea culori mai putin intensa nu schimba nimic .
Complect diversa se prezinta aceasta mutatie ,combinata cu factorul opal ,in care aripile se prezinta cu ondulatii galbene sau albe,deci subtila trace neagra sau cannela de la aripa perlata comuna dispare .
In aripa perlata dublu factor ,spatele ,pieptul,lateralele,ventrele si aripile sint de culoare galbena sau alb pur.
Pasarea este lipsita de orice marcatura sau ondulatie de orice infuzie de verde sau albastru,masca e galbena sau alba ,in functie de varietatea de culoare si lipsita de spot iar marcatura obrajilor alba-argintie.
Ochiul este negru cu iridele alb cu reflexe rozali sau cannela.Timonierele centrale si remigele primare sint galbene sau albe si corespund varietatii de culoare ,picioarele si degetele sint gri-albastrui.
DEFECTELE si penalizarile pe care putem sa le intilnim la nivelul expozitioanl pot fii:
-spot complet negru
-spot absente sau foarte deschise la culoare
-marcaje negre pe aripi
-marcaturile aripilor prea inchise la culoare sau contrariul prea deschise la culoare .
UN crescator care vrea sa se dedice acestei specialistice trebuie sa se limiteze a creste doar varietatea de culoare care este recunoscuta de standard .Este inutil la nivel expozitional unirea cu mutatii idonee, de aceea nu este recomandata inperecherea cu mutatiile ,,aripi clare",patate,corp clar(deschis la culoare)pentru ca din aceste imperecherii nicii o varietate nu ar aduce avantaje din contra distrugem munca si selectia de anii,pina sa fie recunoscute noile categorii tip:
patatul dominant ,aripii-clare,aripi gri spangle,ect.
ARIPA PERLATA este o mutatie care nu creaza probleme in crescatorie si se poate uza si imperechea cu exemplare comune,pentru ca al contrariu de alte mutatii nu are nimic de invidiat atit ca corp ,cap sau alta caracteristica.
MAI multii crescatorii deja au experimentat ca imperecherea a doi spangle gri-verde cannela pot ajuta a produce ,,dubli factorii"cu un galben mai intens si lipsitii de reflexe de culoare,la fel se poate intimpla si daca imperechem doi spangle gri-cannela.

POSIBILITATILE IMPERECHERI SI REZULTATELE:

-SPANGLE SF X NORMAL =50%SPANGLE SF
-SPANGLE DF X NORMAL=100%SPANGLE SF
-SPANGLE SF X SPANGLE SF=25%SPANGLE DF,50%SPANGLE ,25%NORMALI
-SPANGLE DF X SPANGLE DF =100%SPANGLE DF

Din aceste rezulte nu obtinem purtatori din aceasta varietate pentru ca cu am spus mai la inceput e dominanta.
VREU sa fac o mica precizare ,,aripa perlata "sau spangle in engleza nu sint doua mutatii diferite si o unica mutatie vazind ca multii crescatori le confunda definindu-le doua mutatii diverse.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România