Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Mar 2024 11:33

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: SCOALA DE CINTEC
MesajScris: 10 Mar 2010 16:26 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
IN cazul crescatorilor de canari de cintec ,acesta reprezinta pasiunea dar si rasplata muncii sale.
Indata ce puii au ajuns sa se hraneasca singuri (de la 22-26 zile)parintii ii paresesc iar ei incep viata pe cont propiu,ei sint scosii din colivia materna si lasati liberi intr-o voliera cit mai mare in functie de posibilitatile si spatiul crescatorului.
Foarte important este sa separam de la inceput canari puii,ei au nevoie de liniste intrucit din primele 2 saptamini incep sa fie atenti la cintecul adultilor si la tot ce este in jurul lor.
Din cea mai frageda virsta ,puiul de canar(barbatus)incepe sa cinte evident la inceput un gingurit nu se aseamana deloc cu trilurile perfecte ale parintilor si adultilor dar cu timpul se transforma intr-un ,,ciripit" vesel ,in care cunoscatorii pot recunoaste calitatile sau defectele.
Crescatorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
-puii care deschid de mici ciocul cind cinta,nu vor deveni niciodata buni cintareti,din contra cei care cinta din guse cu ciocul inchis pot deveni buni cintareti.
-puii vor fii tinuti in voliera pina sau imbracat complect adica pina la 15 -20 sectembrie ,dupa care se separa tineri barbatusi fiecare in colivia lui ,pe totii odata de preferabil seara pentru a nu se sbate si speria.
-primele zile in colivii apasa asupra moralului barbatusilor ,unii se sbat cautind o iesire,altii stau tristi ,altii par bolnavii,dar totul este trecator si dupa 6-9 zile veselia acestor pasari invinge disperarea si puii isi reiau activitatea ,,ginguritului" din voliera .
De acum incepe adevarata perioada a studiului si acum intra in joc pasiunea si arta crescatorului care trebuie sa posede un spirit fin de observatie si sa cunoasca fiecare exemplar si sa noteze cele mai mici particularitatii .
CRESCATORUL care are profesori verificati(4-8 exemplare )la dispozitie va obtine cele mai bune rezultate.
Puii sint asezati cu coliviile una linga alta si suprepuse asfel ca ei sa se pota vedea in voie,societatea le usureaza la inceput obisnuirea in coliviile mici de cintec iar in fata puilor astfel ca sa pota fi vazuti de acestea dar in asa fel incit sa nu se vada intre ei ,se introduc proesori.
DE regula cei mai buni sint chiar parintii(fratii)pe tonul celui ce vrem sa-l obtinem in crescatorie -Hohlrollen,Knorren,,Schockeln.
SE scot cu desavirsire de la puii ascensiunile(Aufzug)si siueraturile (Schwirren).
Este complect gresita ideea ca puii de canar invata cintecul primului canar pe care il dam ca profesor .
Numai parintii sau rudele din aceias rasa si descendenta pot servi ca profesori daca vrem sa introducem alte sunete sau cintece din afara rasei vom obtine un cintec vara coeziune si farmec.
Dupa ce puii s-au obisnuit circa 5-8 zile cu coliviile mici separam coliviile cu cartoane astfel ca pasarile sa nu se vada una cu alta .Acestea trebuie intodeauna sa treaca de marginile coliviilor intrucit canarii se vor ocupa cu ciugulitul marginilor ,fara sa-si vada de cintec intrerupindu-l foarte des.
ATENTIE singuratatea puilor va duce din nou o stagnare in,,gingarvit" si in cintec insa trecatoare ,pe care rabdarea trebuie s-o invinga.
Arta crescatorului se vede si atunci cind cintecul puilor devine prea puternic, este indicat sa acoperim sursa de lumina cu o perdea de preferinta predominind culoarea verde .
In semi obscuritate cinta mult mai frumossi mai dulce dar nu trebuie exagerat cu intunecarea completa deoarece aduce si reversul.
Puii care de mici scot sunete stridente sau dezagreabile urechii trebuie indepartati din cor pentru ca asfel totii se vor contamina.
Greselile in cintec sint mai usor de invatat ,decit turele grele care cer multa exersare iar crescatorul daca a avut rabdare si pasiune la sfirsitul lunii octombrie sau jumatatea lunii noembrie va observa deodata o schimbare completa in cintecul pasarilor ,trilurile se lungesc din zi in zi sunetul se maturizeaza ,fraza devine distincta ,putindu-se distinge clar unele din cele opt ture obligatorii:Hohlrollen,Knorren,wasserturen,Hohlklingen,Schockeln,Pleifen,Gluchen si Klingelturen.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA DE CINTEC
MesajScris: 23 Iun 2010 18:49 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2009 10:33
Mesaje: 562
Localitate: Craiova
la ora actuala se arbitreaza 5 ture
HOHLROLLEN 27puncte
KNORREN 27 puncte
HOHLKLINGEN 18puncte
PFEIFEN 18 puncte
KLINGELTOUREN opţional [numai daca are canarul ] 3puncte
turele wassertour Schöckel, glucke degenerau foarte usor in greseli si din aceasta cauza crescatorii s_au ferit de ele.





Pentru imbunatatirea calitati cantecului se recomanda aducerea de pasarii superioare cu insusiri verificate de la alti crescatori si care sa se potriveasca cu linia canarilor pe care ai aveti in crescatorie, .depinde foarte mult si cum sunt hraniti pe perioada scolarizari tineri barbatusi.Si nu uitati ca nimeni nu are canari perfecti.Trebuie foarte multa munca si rabdare si rezultatele o sa inceapa sa apara.

_________________
Imagine Imagine
http://nelutzucraiova.sunphoto.ro/ http://canaridecantec.ro/


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România