Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Apr 2024 08:32

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Pasărea Colibri
MesajScris: 20 Ian 2011 20:21 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
Pasarile colibri fac parte din subordinul Trochili si sunt reprezentate de aproximativ 400-500 de specii, care populeaza Lumea Noua, pe un areal care se intinde din Alaska pana in capatul Amerii de Sud (Tara de Foc).
Coloritul penajului este verde metalizat pentru majoritatea speciilor, singura specie de culoare maro fiind asa numita pasare colibri de umbra. Forma ciocului este variata, de la drept si scrut, curbat in sus sau in jos, la foarte lung.

Necesitatea de hrana este foarte mare, in special in timpul zilei, cand metabolismul este ridicat, din cauza miscarilor foarte rapide pe care le fac. Larga raspandire a pasarilor colibri este surprinzatoare, tinand cont de faptul ca ele s-au specializat pe o anumita hrana, si anume: nectarul plantelor. Scuturandu-si aripile in fata florilor, iau nectarul cu ajutorul ciocului si al aparatului lingual, care are o conformatie speciala. Coarnele hiomandibularului sunt foarte marite, iar muschii flexori si extensori sunt lungi, ceea ce face ca pasarile sa-si poata proiecta limba foarte departe. Varful limbii este spintacat si formeaza de ambele parti cate un tub, prin care aspira nectarul, care este apoi golit prin presiune in cioc. Aspirarea este inlesnita si de faptul ca unele pasari colibri apleaca florile in pozitie orizontala. In acest fel, anterele ating capul pasarii si isi scutura polenul pe penele acesteia. La floarea urmatoare pistilul vine in atingere cu polenul si astfel pasarile colibri realizeaza polenizarea florilor, asemenea albinelor si bondarilor. Necesarul de proteine este asigurat prin consumul insectelor din aer si, partial, de pe flori.

colibriPasarile colibri prezinta o caracteristica spectaculoasa: aceea ca pot zbura in toate directiile: inainte, inapoi, in sens ascendant sau descendent si chiar rasturnate. Aceste acrobatii sunt posibile datorita articulatiei umarului pasarii (unde sunt atasate aripile), care se poate misca in toate directiile. Aripile se misca uluitor de repede - cca. 80 de batai pe secunda in zbor plan şi 200/sec. in demonstratiile aeriene de petit. Colibri pot atinge viteza maxima in momentul cand parasesc pozitia de odihna, spre deosebire de celelalte pasari zburatoare.
In urma unui studiu realizat de oamenii de stiinta britanici si canadieni, publicat de Journal of Current Biology, acestia au tras concluzia ca pasarile colibri pot sa isi aminteasca unde si cand au consumat nectar, dovedind ca sunt mult mai inteligente decat se credea si ca nu este nevoie de un creier mare pentru a indeplini misiuni complexe. "Cu un creier de 7.000 de ori mai mic decat al nostru, aceasta pasare este capabila sa combine informatiile legate de timp si spatiu, ceea ce ste foarte greu", a declarat profesorul de biologie Andrew Hurly, de la Universitatea Lethbridge din Alberta.
Pentru realizarea acestui studiu, grupul de cercetatori a urmarit in Muntii Stancosi din Canada trei colibri rosii de sex masculin, masurand periodicitatea in care ei incercau sa culeaga nectarul a opt flori artificiale. Jumatate din acestea erau alimentate cu nectar la fiecare 10 minute, iar celelalte la un interval dublu. S-a constatat ca pasarile reveneau sa se hraneasca urmand orarul fiecarei flori in parte, un comportament unic pentru un animal in libertate. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta capacitate ar putea fi o rezultanta a faptului ca pasarile, care cantaresc numai 3,2 grame, trebuie sa isi economiseasca energia pentru a efectua o migratie de 1.500 km intre Canada si Mexic.

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România