Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Apr 2024 09:05

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: CONSAGVINIZAREA
MesajScris: 26 Mai 2012 20:45 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 02 Ian 2010 22:10
Mesaje: 324
Cateva idei generale privind consagvinizarea canarilor,citind mai multe articole sau documente ne putem crea o imagine a ceea ce inseamna CONSAGVINIZAREA.
VANSTEELANT STEPHANE scrie un articol interesant in ceea ce priveste aceasta metoda,din care noi crescatorii trebuie sa invatam,ptr.a putea avea rezultate bune...sau mai putin bune,asta in functie de Crescator.
Consagvinizarea a fost si este un procedeu recomandat de unii crescatori,care considera aceasta metoda excelenta,mai ales in cazul in care pasarile provin dintr-o linie buna de calitate....si uneori criticat de altii,care au fost si sunt ostili fata de aceasta metoda.
Revenind la crescatorii de canari,putem spune ca prin consagvinizare ei au avut si au rezultate remarcabile,fie ca este vorba de canari de cantec,culoare sau postura.
CONSAGVINIZAREA este o metoda de reproducere care apartine aceleiasi FAMILII,legate de un grad mai mic sau mai mare de rudenie.
Intre un parinte si fiica sa este gradul1 de rudenie
Gradul 2 este intre un bunic si nepoata sa,sau intre un frate si sora sa.
Gradul 4 de rudenie este intre veri.
Putem avea o consagvinizare descrescatoare in urmatoarea ordine:fratexsora-frate vitreg x sora-matusa x nepot.
CONSAGVINIZAREA are rezultate excelente atunci cand sunt folositi canari de elita,ea atingand un grad inalt de uniformitate care se bazeaza pe genele unui stramos,care a fost folosit de mai multe ori ca si reproducator.Acesta tinde sa separe rasa in FAMILII DISTINCTE in care fiecare predecesor valoros incearca sa fixeze caracteristicile sale exceptionale(in cazul nostru CANTECUL).Consagvinizarea LINIARA creste semnificativ datorita homozigozitatii si poate da putere indivizilor sa transmita caracterele lor specifice rasei.
In cazul in care un mascul este imperecheat cu mai multe femele si produce urmasi cu o calitate mai mare decat mamele lor,atunci trebuie sa folosim acest potential genetic dominant al acestui canar si sa incercam sa fixam genele sale caracteristice.Acesta va CRESTE LEGATURILE DE FAMILIE dintre el si urmasii sai printr-o LINIE DIRECTA DE CONSAGVINITATE.Daca masculul moare atunci trebuie sa fixam genele indirect prin urmasii sai;deasemeni este bine sa recurgem la consagvinizarea colaterala cea intre veri.
Alta aplicatie a consagvinizarii liniare este cea a stabilirii unei LINII.
Ptr. a stabili o linie,este necesar in primul rand sa avem pasari de o calitate excelenta,in perfecta stare de sanatate si sa corespunda perfect standardului rasei.Femelele vor fi imperecheate cu un mascul"cap de linie" care apartine aceleiasi "tulpini" cu al femelelor.Aceasta imperechere ne poate permite sa obtinem pui buni,dupa care in urma selectiei sa oprim pe cei mai valorosi.Daca aceasta imperechere nu este posibila,se poate folosi o femela ca BAZA in incrucisare,pe care o vom imperechea cu un mascul cu sange diferit,iar apoi cu alt mascul cu calitati excelente,dar care sa fie inrudit cu primul;selectionam cele mai bune pasari obtinute,dupa care le incrucisam intre ele si este posibil ca in final sa avem canari omogeni cu calitati excelente.
Atunci cand dupa un anumit timp consagvinizarea devine stransa(pui instabili,cu defecte,crestere lenta s.a.m.d.) este necesar introducerea de sange nou in crescatorie.
Cel mai bun mod de a face acest lucru,fara a strica munca realizata in ani,este de a baga un mascul care sa aibe 50% sange nou...practic ar trebui bagat fiul unui mascul bun din linia noastra si o femela dintr-o linie total diferita.
CONSAGVINIZAREA creste numarul homozigotilor si face deasemeni sa apara si DEFECTE care pot aparea in acest cadru.
De aceea este important ca atunci cand facem aceasta consagvinizare,trebuie sa facem o selectie riguroasa si sa oprim ptr. reproducere numai pasarile sanatoase,viguroase si cat mai apropiate de standardul rasei.
Imbunatatirea genelor este posibila daca folosim la reproducere consagvinizarea canarilor care au avut in prealabil o selectie genotipica a descendentilor iar finalul ne poate aduce genele dorite.
Procentul de indivizi homozigoti creste intr-o crescatorie daca se fac imperecheri consagvine,astfel CRESTE SANSA DE A MOSTENI CARACTERELE INITIALE ALE PARINTILOR de sex masculin sau feminin.Cu o consagvinisare stransa,posibilitatea de a avea subiecti heterozigoti se diminueaza la jumatate....heterozigotii dispar ca urmare a consagvinizarii stranse si singurii care domina sunt homozigotii,care FIXEAZA OMOGENITATEA POPULATIEI.
Cu aceste imperecheri putem descoperi un caracter recesiv benefic,care justifica dictonul lui LUCH:
"CONSAGVINIZAREA NU ESTE CRIMA,DAR DESCOPERA CRIMA".
Utilizarea consagvinitatii a fost mult timp o problema controversata,alteori ascunsa de crescatori,sau uneori au fost trase concluzii inexacte,desprinse din experimente sau teste efectuate....
Cert este ca s-au trasat cateva reguli privind consagvinizarea:
REGULA 1:Consagvinizarea produce PURITATEA,dar NUMAI PTR. CALITATILE CONSIDERATE DE CATRE CRESCATOR.
REGULA2:Efectele negative ale consagvinizarii apartin heterozigozitatii,intotdeauna din cauza unei "imperecheri in afara" din generatiile anterioare.
REGULA3:Nu trebuie sa facem imperecheri inferioare in detrimentul celor ideale,pe care crescatorul si le propune sa le faca.
REGULA4:Nu trebuie sa folosim niciodata canari cu defecte....ei produc pui cu defecte si nu poti avansa in gasirea calitatilor bune.
REGULA5:ESTE BINE CA CRESCATORII SA LUCREZE IMPREUNA,selectand fiecare linii multiple selective cu acelasi obiectiv:CANTECUL.
Dezvoltarea simultana a diferitelor linii este o garantie sau o masura de protectie impotriva pierderii genelor rezultate din consagvinizare.
Consagvinizarea mai are un alt avantaj imens:AJUTA LA SELECTAREA GENELOR NEGATIVE,care apar la anumiti canari...acest lucru ne ajuta sa eliminam respectivii canari de la reproducere.
Testul de consagvinizare serveste si reprezinta testul cel mai riguros al valorii ereditare al unui mascul.
In cresterea canarului malinois este necesar sa realizam un echilibru intre caracterele dorite si cele nedorite;acest lucru depinde de abilitatea si cunostintele crescatorului dar deasemeni depinde si de pasarile pe care le are.Crescatorul trebuie sa pastreze acest echilibru,tinand mai multe linii consagvinizate(din pacate ptr.multi din noi este cam greu din diverse motive)ptr.a putea corecta eventualele erori sau gene favorabile pe care le poate pierde in propria linie.
Cresterea canarului malinois este o arta subtila,care necesita o expertiza de PRICEPERE,TIMP,RABDARE,DINAMISM.

SUCCES!

_________________
CLUBUL ROMAN MALINOIS-WATERSLAGER
http://www.waterslager.ro
halciu68@gmail.com
http://Halciu.sunphoto.ro
Tel:0735085933


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: CONSAGVINIZAREA
MesajScris: 29 Iun 2012 15:56 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 31 Mai 2012 22:36
Mesaje: 103
Localitate: Constanta
Da ! Consangvinizarea ... ; un subiect atat de vast , atat de greu si de "stufos" , insa pe atat de frumos si interesant ...
In cele care vor urma , voi evita in limitele posibilului , sa folosesc terminologia specifica , in dorinta de a face acest post cat mai simplist si la indemana oricui .
In esenta voi releva acelasi lucru , pe care Mihai l-a postat mai sus , diferenta constand in schimbarea unghiului de abordare al subiectului .
Si ca o ultima precizare : urmatoarele randuri contin , ca baza de fundament , teorii din ereditatea si segregarea mendeliana , precum si Legea lui Galton .
In randul crescatorilor , consangvinitatea , reprezinta imperecherea exemplarelor care au un anumit grad de inrudire , ceea ce nu este departe de definitia stiintifica , care este : "Consangvinitatea reprezinta imperecherea animalelor inrudite intre ele , mai strans decat media de inrudire din cadrul populatiei" .
Daca am lua un esantion de crescatori si le-am cere parerea despre consangvinitate , o buna parte dintre ei nu vor fi de acord cu aceasta , argumentand despre degenerarea , pe care aceasta o produce , ca efect secundar .
Daca peste un alt timp , in cadrul aceluiasi esantion , intrebam despre cresterea in linii , acestia vor fi , in marea lor majoritate , de acord cu acest sistem de crestere , argumentand ca acest sistem genereaza exemplare de valoare si vor pune intrebari , despre a cui linie este vorba ...
Din exemplul de mai sus , observam cum "consangvinizarea" este in contrast flagrant cu "cresterea in linii" , cu toate ca , paradoxal , cea din urma , nu poate fi realizata , daca nu este combinata cu un anumit tip de imperechere , cum este ... consangvinitatea .
Specificitatea cresterii in linii , consta in faptul ca este folosita numai de crescatorii de rasa pura , dar unificitatea ar fi in aceea ca , ea difera de alte forme de consangvinitate , prin faptul ca este indreptata catre mentinerea unei inrudiri ridicate pe un anumit exemplar ales din masa rasei si care este considerat , valoric , peste media ei .
In continuare , va propun crearea imaginara , a unui caz : sa presupunem ca , un crescator A , isi achizitioneaza exemplare deosebit de valoroase (in urma evaluarilor din concursurile de cantec) , de la crescatorii B , C si D .
In urmatorul an , crescatorul A , obtine 4 pui masculi din pontele unei perechi , cu care participa la concursul de cantec si spre bucuria sa , se claseaza pe locul 1 .
Se vede clar ca acest crescator a avut noroc cu ... carul . In continuare , este logic ca el , gandindu-se la viitoarele concursuri , isi va mentine stabila , perechea (din intamplare) formata , deci acea pereche , care , reproducandu-se , i-a adus atata satisfactie . Cat va fi apta de reproducere (2 , 3 ani) , avand in vedere antecedentele sale , acea pereche va genera pui calitativi , chiar campioni 2 , 3 ani consecutivi .
Acum , nu vreau sa fiu gresit inteles , este salutar efortul crescatorului A , pentru modul de hranire , pentru priceperea sa de a-i pregati in vederea participarii la concurs , insa ceea ce vreau sa nuantez , este faptul ca acest crescator , din punctul de vedere al obtinerii acestor exemplare valoroase , a avut doar ... noroc . El nu a URMARIT obtinerea valorica , ci doar a SPERAT la aceasta .
Cine a studiat , cu atentie , cataloagele cu clasamentele din concursurile de cantec , atat cele interne cat si a celor "de afara" , va vedea ca pe ici - colo , mai sunt nume care ocupa temporar locul 1 , chiar si de 2 , 3 ori consecutiv (atat cat le merge perechea mai sus exemplificata) , dupa care nu se mai aude nimic despre ei .
In schimb , marii crescatori , adica cei care si-au format deja o linie de sange , sunt prezenti in permanenta pe locurile fruntase , bineinteles cu mici deviatii de punctaj de la an la an , punctaj cu o tendinta ascendenta .
Revenind la crescatorul A , sa presupunem ca , dupa incununarea laurilor , inaintea urmatorului sezon de reproducere , din diferite motive , ii moare unul din perechea care i-a produs acei pui campioni . Ce spuneti ?!? A cam terminat cu locurile fruntase din concursuri , nu credeti ?!?
Ba da ! , cu exceptia cazului in care , crescatorul A , va trece la cultivarea viitoarei sale linii , avand ca exemplare fondatoare campionii din anul precedent (si surorile acestora) , obiectivul lui fiind perpetuarea in viitoarea populatie , a caracterelor atat de dorite ale acestora . Sub forma de gluma pot spune ca se incearca o "clonare" a acestora .
Din ultimele fraze , ce observam ? Observam ca stabilirea corecta a exemplarelor fondatoare de linie , au repercusiuni majore in formarea viitoarei populatii . Daca crescatorul isi va stabili , cu un mare grad de precizie , pe cei mai buni din cadrul rasei , are toate sansele sa obtina o linie , peste media rasei respective . De aici concluzionam ca , cresterea in linii , pune anumite bariere , intre populatia din cadrul acelei linii si restul populatiei rasei ; sau altfel spus , cresterea in linii , tinde sa separe rasa in grupe distincte , fiecare grupa fiind strans inrudita cu stramosul propriu , fondator , care , cum am mai subliniat , trebuie , obligatoriu , sa fie valoric peste media rasei .
Ereditatea mendeleniana ne demonstreaza ca inrudirea dintre doua exemplare , nu poate fi mai mare de 50% , in afara situatiilor in care exista consangvinizare . Daca un crescator foloseste mereu masculi neinruditi , inrudirea din fiecere generatie succesiva , va fi injumatatita progresiv , astfel ca ce mai probabila proportie din genele unui individ , provenite din stramosii lui , sunt 50% pentru tata , 25% pentru bunic , 12,5% pentru strabunic si asa mai departe pentru fiecare generatie in parte . Observam aici faptul ca , daca nu se practica o forma de crestere in linii , dupa numai 3 , 4 generatii , infuenta celui mai bun exemplar , va fi atat de diluata , incat nici un descendent , nu-i va semana . De aceea cresterea in linii are avantajul (prin consangvinizare dirijata) de a mentine cantitatea dorita de ereditare , din exemplarul fondator , la un nivel aproximativ constant , in loc sa-l lase sa se injumatateasca cu fiecare generatie , asa cum s-ar fi intamplat in mod obisnuit in imperecheri neinrudite .
Un crescator care porneste cu un efectiv de pasari bun si indreapta cresterea in linii catre cele mai bune exemplare , poate imbunatati viitoarea populatie , mai mult prin selectie , mentinand in acelasi timp , nivelul de ameliorare pe care deja il are , decat daca ar folosi cresterea neinrudita , in mod constant .
Unul dintre adversitatile cresterii in linie , ar fi acela ca , in unele generatii , se poate intampla ca nici unul dintre indivizii nou formati , sa nu fie destul de buni pentru a justifica continuarea cresterii in linie , pe baza lui . Acesta este pericolul care-i paste pe crescatorii care detin un numar mic de exemplare , pentru ca , dupa cum stim , daca populatia crescatoriei este suficient de mare , atunci pot fi evitate , sau pot fi pastrate intr-o proportie mica in acele generatii , in care nu exista un exemplar remarcabil . De aici rezulta ca acei crescatori care detin un numar mic de exemplare , pot avea doua variante : ori renunta la acest sistem de crestere , ori schimba intre ei nucleul de prasila , insa rar sau niciodata prin introducerea unui reproducator din alta linie .
In incheiere , ca o concluzie generala , am putea spune ca acest sistem de crestere in linii , este o forma de consangvinizare intreptata catre mentinerea anumitor caractere bune ale unui mascul , sau femela , (exemplare superioare mediei rasei) printre descendentii lor , fara a diminua , insa , asemanarea genotipica cu stramosul respectiv .

_________________
http://anefi.sunphoto.ro/


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România