Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Mar 2024 11:07

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Zburatorii de Severin
MesajScris: 09 Ian 2014 08:36 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 11 Ian 2011 09:20
Mesaje: 34
Localitate: Drobeta Turnu Severin
Prima mea pasiune - porumbeii, nu va dispare (chiar daca acum sunt focalizat mai mult pe canarii de culoare), fapt ce ma determina sa cresc si sa sreproduc, in o mai mica masura porumbeii de zbor din rasa ,,zburatori de Severin, astfel am dat de un articol in presa locala ce mi-a trezit interesul si m-am hotarat sa postez si aici pe forum aceasta mica ,,poveste".
A.C.P.J.G.-RO a inclus in cadrul prezentarilor sale de succes si porumbeii severineni, cunoscuti sun denumirea de ,,zburatori de Severin", fapt ce a adus o raza de lumina si a umplut sufletul de bucurie tuturor crescatorilor severineni, care considera ca ,,ZBURATORUL DE SEVERIN ARE VIITORUL ASIGURAT'' in urma acestui frumos si nepretuit gest din partea A.C.P.J.G.-RO.
Asa cum la Galati inca se mai gasesc crescatorii complete de porumbei din rasa ,,jucator de Galati'' cu toata paleta coloristica, nici Severinul nu se lasa mai prejos. Un inimos crescator (si un foarte bun prieten al meu) si-a propus sa salveze si sa conserve adevaratul ,,zburator de Severin'' asa cum a fost el la inceputuri, acum multe zeci de ani, pana prin 1990-1991, cand din anumite motive numai de ei stiute, unii crescatori, au introdus in crescatoriile proprii si alte rase de porumbei, cum ar fi ,,ciungii de Ploiesti"; ,,tiplerii englezi" ; ,,zburatori de Beograd" si alte cateva rase, incercand combinatii genetice cu aceasta rasa consacrata a Severinului, soldate cu esecuri mari din toate punctele de vedere:
- aspect;
- colorit;
- durata a zborului;;
- plafon de zbor (inaltimea);
- sistem imunitar;
- orientare in timpul zborului;
- etc.
Salvarea acestei rase intrate intr-un puternic declin, a venit din partea lui Popescu Gabi, care la ora actuala detine nici mai mult nici mai putin de 600 de zburatori de Severin, numai porumbei adunati de la adevaratii crescatori batrani ai rasei care multi nu mai sunt printre noi dar traiesc prin pasarile si liniile create si care se pot admira in crescatoria domnului Gabi Popescu, care promite sa pastreze si sa promoveze mai departe acesti porumbei deosebiti cu un bagaj genetic extraordinar de valoros fara nici o picatura de infuzie cu alte rase.
Atasez mai jos cateva fotografii din crescatoria lui Gabi, care cred eu ca vor fi destul de elocvente.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

In speranta ca nu v-am plictisit prea mult si ca aceste fotografi v-au trezit interesul si anumite amintiri mai vechi, va doresc o zi minunata, cat mai frumoasa si cat mai placuta.
Cu stima, Dan.

P.S. promit, ca in viitorul apropiat(cat mai curand voi ajunge si pe ,,la tara" unde am aceste minunate pasari) sa postez si cateva fotografii cu porumbeii mei

_________________
Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Zburatorii de Severin
MesajScris: 24 Ian 2014 11:44 
Neconectat

Membru din: 20 Oct 2011 00:59
Mesaje: 32
Localitate: bucuresti
Foarte frumosi . imi aduc aminte de copilarie . :P
Pacat ca acum stau la bloc :cry:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Zburatorii de Severin
MesajScris: 30 Ian 2014 04:32 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 11 Ian 2011 09:20
Mesaje: 34
Localitate: Drobeta Turnu Severin
Orasul Drobeta Turnu Severin se imbraca in haine de sarbatoare deoarece zburatorul de Severin , o rasa vitregita, o rasa careia i-au fost atribuite mai multe istorii in functie de “lucraturile” fiecaruia, a pasit intr-un final pe taramul normalitatii fiind recunoscuta national drept ceea ce este de fapt.
Omul care s-a zbatut in ultima perioada pentru a face cunoscut zburatorul de Severin, chemand comisia de standardizare pe malul Dunarii pentru a analiza exemplarele tipice si ducandu-se atat la Expofauna 2013 la Bucuresti, cat si la Cluj cu loturi de porumbei este nimeni altul decat domnul Trandafir Nicolae, un titan al acestei rase, un columbofil care conserva, promoveaza si apara puritatea zburatorului de Severin. Un merit deosebit il are si domnul Plavitu Liviu care a pus la dispozitie masini de transport si material genetic pentru realizarea acestui vis.
Avand in vedere diversitatea rasei de Severin, standardul s-a dorit a se face cat mai permisiv in limita regulilor impuse de forurile internationale.
A.C.P.J.G.-RO recunoaste national rasa zburatorului de Severin ca o rasa de sine statatoare si doreste crescatorilor acesteia sa dirijeze selectia in functie de standard.
Va prezint mai jos atat standardul official al zburatorului de Severin cat si cateva poze de la expo Cluj, locul unde aceasta rasa a fost “binecuvantata”.

ZBURATORUL DE SEVERIN

1. ORIGINE: Romania, orasul Drobeta Turnu Severin
- Rasa formata in jurul anilor 1920-1930 in orasul Tr. Severin si in imprejurimi, selectionata din jucatorii de Galati cu porumbei autohtoni dupa gusturile si aprecierile crescatorilor severineni.
Face parte din grupa porumbeilor de zbor de inaltime si durata, fara joc, cu ciocul mijlociu si coada semilata
2. APTITUDINI DE ZBOR: sunt porumbei de zbor de mare inaltime, fara joc, zburand in stoluri stranse, in cercuri concentrice deasupra crescatoriei, marea majoritate a timpului de zbor fiind in puncte si disparitie. Durata medie de zbor: 4-6 ore, unele linii bine selectionate in cadrul rasei si antrenate corespunzator pot ajunge la 8-10 ore de zbor.
3. IMPRESIE GENERALA: porumbel de talie medie, bine proportionat, tip de zbor, temperament vioi cu lungimea corpului 25-30 cm si greutatea corpului de 280-320g.
4. - CARACTERE DE RASA:
A) - Capul: de marime mijlocie, cu fruntea inalta, usor bombata, crestetul si ceafa usor arcuite, nemotat sau cu mot din ureche in ureche.
B) - Ochii: de culoare alba, uneori cu irizatii rosiatice sau galbeni.
C) - Genele: simple, de culoare alba. Pupila mica, rotunda si neagra.
D) - Ciocul: subtire, mediu spre lung, de culoare alba sau cuilit (se intalnesc si exemplare cu ciocul canit), cu narile albe fine.
E) - Gatul: normal, usor arcuit.
F) - Pieptul: rotunjit. Perimetrul thoracic 24-28 cm.
G) - Spatele: de lungime mijlocie inclinat usor spre coada.
H) - Aripile: lungi 22-25 cm, late purtate pe coada sau ternate cu anvergura de 60-65 cm.
I) - Coada: lunga, 12-14 cm, semilata, formata din 12-16 rectrice, cu sau fara glanda uropigiana.
J) - Penajul: fin, dens, elastic, strans lipit de corp.
K) - Picioarele: scurte spre medii, neancaltate, cu gheare de culoare alba.
L) - Tinuta: gratioasacu pieptul usor saltat
M) - Varietati de culoare: vanat-negru-rosu-griv (galben-bej) care impreuna cu culoarea alba formeaza o baltatura regulate caracteristica rasei.
In raport cu culoarea penajului, pe cei cu cozile colorate crescatorii autohtoni ii denumesc :
- viorii cu cozi vinete – (cei care au culoarea de baza vanata)
- breji cu cozi negre – (cei care au culoarea de baza neagra)
- florii cu cozi rosii – (cei care au culoarea de baza rosie)
- grivi cu cozi grive – (cei care au culoarea de baza galben-bej)
Grivii sunt realizati din combinatia de culori caracteristica rasei avand chenare negre pe aripi
Culoarile sunt curate, uniforme pe tot corpul cu irizatii metalice in jurul gatului.
N) - Desenul: pe fondul colorat desenul are o baltatura regulate. Capul este alb sau patat (sprancenat, cu banut) dar fara pete sub barbie sau obraji. Deasemenea albe mai sunt – partea anterioara a gatului si o mare parte din gusa, care impreuna formeaza un left larg, frumos arcuit, remigele primare ale aripilor si abdomenul.
Colorate sunt aripile care la varietatea pe vanat au trese negre sau ruginii. Pieptul, fata posterioara a gatului si coada care la varietatea pe vanat prezinta un chenar negru la varful cozii, penelu subcodale pot fi albe sau in culoarea penajului.
La varietatile cu coada alba baltatura este regulate simetrica la care capul, coada, abdomenul si rectricele aripilor sunt albe iar capacele aripilor si fata posterioara a gatului sunt colorate.
In limbajul crescatorilor locali aceasta varietate are urmatoarele denumiri:
- VIORII CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza vanata) – Dangalati
- BREJI CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza neagra)
- FLORII CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza rosie)
- GRIVI CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza galben-bej)
O) - Defecte majore: tinuta necorespunzatoare, ochi negri sau ciacari, gene rosii, picioare prea lungi sau incaltate, coada ingusta, scurta sau impanata, desen sau baltatura neconforma cerintelor.
P) - Marimea inelului: 7mm

Dupa 24 de ani de la prima omologare (03 iunie 1990), doresc sa aduc la cunostinta columbofililor iubitori ai porumbeilor de zbor de inaltime si durata ca ZBURATORUL DE SEVERIN a existat, exista si va exista asa cum l-au lasat inaintasii nostril, dovedind prin frumusete si performante sportive ca are un loc binemeritat in panoplia raselor romanesti.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Sper ca v-a placut acasta istorioara de pe meleaguri severinene. O zi frumoasa va doresc tuturor, cu stima.

_________________
Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România