danut.niculcea scrie:
Pt a face o buna selectie intr-o rasa ,trebuie sa lucrezi pe o<plaja>cat mai mare adica cu mai multe perechi
Extrem de adevarat, dar imi mentin in continuare ideea ca dupa afirmatia "sunt crescator de X" intrebarea urmatoare ar trebui sa fie "cate premii ai luat?" si nu "cate animale ai?"...va pot da exemplu cu cel mai mare si mai cunoscut crescator de Amstaff din Romania, o persoana pe care o cunosc de multi ani, in perioada in care si-a format canisa si si-a selectat cainii avea la un moment dat 40 de caini, fara sa luam in considerare puii. Intre timp a redus numarul cainilor la aprox. 10 dar a devenit respectat pe plan INTERNATIONAL ca si crescator de animale de calitate. Imaginati-va costurile intretinerii a 40 de caini de constitutia si talia unui Amstaff.
E posibil ca intrebarea "cate premii ai luat" sa nu se poata pune in Romania. Pe mine daca ma intreaba cineva acest lucru ii raspund "0", pentru ca nu exista in Romania expozitii de perusi standard si atunci apar ca un crescator deloc important.
Oricum, bag mana in foc ca o persoana care are in crescatorie 100 de canari este considerata (de marea majoritate) a fi un crescator mai bun decat una care are 10. Ma bucur sa constat ca acest lucru incepe sa se schimbe incet-incet.
Vreau sa fie clar pentru toata lumea si sper sa nu jignesc pe nimeni cu afirmatia urmatoare: eu nu consider crescator de canari pe cineva care are 100 de perechi din 30 de rase si 20 de culori. Pentru mine ei sunt doar "inmultitori" si au rolul si rostul lor. Pentru mine un crescator este cel care isi formeaza o linie proprie, se axeaza pe 1-2 varietati ale animalului crescut, are un tel si un ideal in minte spre care tinde si pentru atingerea caruia selecteaza indivizii. Inca o data sper ca nu am jignit pe nimeni pentru ca nu asta a fost intentia. Dupa parerea mea nu poti sa spui "sunt crescator de canari" si atat. Dupa canari trebuie sa urmeze inca un cuvant care sa marcheze carui tip de canari te-ai dedicat. Nu e nicio problema sa treci de la un tip la altul pe masura ce iti indeplinesti scopurile personale. (De ex: mi se pune pata pe canari galbeni...cresc canari galbeni si ajung la un nivel la care nu mai am satisfactii cu ei (ex: iau toate premiile si nimeni nu are pasari mai bune ca ale mele) si imi schimb pasarile cu alta culoare sau alta varietate.) dar nu poti creste, dupa parerea mea, la nivel competitiv 4-5-100 de rase sau varietati de canari deodata.
De fapt se si vede ca cine isi dedica timpul unui singur tip, doua de canari/papagali/caini/iepuri/viezuri/cocomarle de padure iese in fata cu animalele prin calitatea lor. Aaa, poti sa tii pe langa canarii tai galbeni si o pereche-doua-trei de perusi, ca iti plac tie perusii, dar asta nu te face crescator de canari galbeni si perusi. Esti
crescator de canari galbeni care are si cateva perechi de perusi.
Din nou, scuze de off-topic si tot ce am scris mai sus este o parere personala, care poate fi gresita.
http://www.perusi-standard.ro