moisinliviu scrie:
iar la culori sa le punem in lb.Romana ,s-au sa le punem si in Romana si engleza .Spun asta deoarece dupa parerea mea sunt destui care nu stiu culorile in engleza ,s-au termenii de specialitate.In alta ordine de idei am vz ca nemtii ,ungurii,cehii,folosesc termeni si culori din limba lor nationala
eu cred ca ar fi bine sa punem culorile in engleza tocmai pentru a universaliza hobby-ul. Oricum in Romania fiecare are propriul set de culori, deci daca am cadea de acord asupra unor denumiri nationale a culorilor oricum o sa trebuiasca toti sa le invete. Eu de exemplu nu stiu ce inseamna: perlat, spart pe burta, cobrat, ondulat, bobat si alte culori de genul asta care se folosesc in prezent in hobby.
Pe de alta parte cum traduci cinnamon, dilute, spangle, intr-o romaneasca literara si usor de folosit. E nevoie de termeni cat de cat academici, cu priza la public, usor de retinut si folosit. Parca nu-mi suna bine scortisoara, diluat si pestrit, chiar daca in engleza asta inseamna fiecare cuvant.
Oricum, asa cum sunt de parere ca in cazul determinarii speciilor sa se foloseasca limba latina pentru universalitate (atat romanul cat si japonezul sau tadjikul inteleg ce inseamna Canis lupus) la fel sunt de parere ca ar trebui sa folosim cuvintele incetatenite in hobby de catre cei care sunt lideri si in gura carora se uita toata lumea.
Gandeste-te cum ar fi ca intr-o discutie cu un crescator de dincolo el sa te intrebe de spangle si tu sa nu stii ce e aia pentru ca tu ii zici pestrit.
E mult mai simplu sa treci de la perlat si spart pe burta direct la spangle, pied, cinnamon si te poti intelege cu oricine. Oricum daca nationalizam culorile vor trebui re-invatate de toti, de ce sa nu le invete direct in limbaj global. Nu zice nimeni sa le pronunte la perfectie dar cu siguranta un cuvant pronuntat usor gresit intr-o limba pe care o cunosti e mult mai usor de inteles decat un cuvant pronuntat perfect intr-o limba de care nu ai habar.
Atata timp cat ne uitam in gura strainilor sunt de parere ca e ok sa le invatam si limbajul de specialitate.
Cand o sa ajungem noi sa fim cei mai tari din lume in ceva, atunci si ei se vor uita in gura noastra si vor adopta limbajul dezvoltat de noi...asta daca nu vin, adopta, devin mai buni decat noi, schimba si atunci va trebui sa ne uitam noi la ei...din nou.
Parerea mea...
Si optiunea mea... Eu le voi folosi in continuare pe cele din limba engleza. Am incercat mai demult sa le traduc si a iesit o porcarie de neutilizat. Poate a fost si vina mea...nu stiu.
http://www.perusi-standard.ro