Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 13 Iun 2026 10:32

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 14 Aug 2010 08:50 
Neconectat

Canarita mea pe care o cresc intr-o relativa libertate, adica zboara prin camera si sta unde vrea, impreuna cu alti doi baieti (sunt doi pt ca datorita celor de la petshop-uri doar din gresala am reusit sa iau si o fetita, in fine, e o poveste mai lunga), a inceput anul asta sa faca oua relativ devreme. Problema e ca sunt nefertile. Prima data le-a facut pe jos pt ca nu avea cuib si s-au spart. A facut atunci vreo 4-5. A doua oara, adica dupa vreo 2 sapt, a facut majoritatea oualor in cuib, dar n-a iesit nimic. Nu mai lungesc vorba, ideea e ca face mereu oua nefertile, le cloceste constiincioasa(o las sa le cloceasca pt ca altfel e nervoasa si-i bate pe baieti mai tot timpul), si in final nu iese nimic, iar ea se apuca iar de ouat. Azi s-a ouat iar pt a 4-a oara (adica e a patra serie de oua).
Pana acum am tinut canarii pt ca imi plac, nu am ajut de gand sa-i reproduc. Am dus baietii la un vecin crescator de canari care mi-a zis ca nu-s in forma, si ca ar trebui sa ii separ de fetita. Din iarna. Doar ca fetita mea vad ca nu se opreste din facut oua si ma gandesc ca ar cam trebui sa termine, ca poate se anemiaza.
Ar putea cineva sa-mi dea un sfat competent? Ce sa-i fac? Am incercat si sa-i iau cuibul, dar face ouale pe jos.

Sus

MesajScris: 15 Aug 2010 11:02 
Neconectat
Site Admin

Canarii pentru a se reproduce trebuie sa fie supusi unui ritm asemanator celui din natura. Cea mai mare problema a pasarilor tinute in apartamente este faptul ca acest ritm dispare ca urmare a luminii artificiale. Noi oamenii avem un ritm constant de 8-10 ore de som, iar restul de 14-16 ore de veghe pe care il impunem si pasarilor. Se produce o tulburare metabolica indusa de modificari in secretia hormonala care se traduce in principal prin 2 probleme:
1. Femele care odata ajunse la maturitate nu se mai opresc din ouat
2. Masculi care nemaiavand perioada de repaus nu mai intra in "forma" - cu alte cuvinte gonadele nu produc hormoni sexuali.
In concluzie ceea ce trebuie sa faci este sa reduci nivelul total de lumina in decurs de 10 zile (naturala+artficiala) de la 15-16 ore cat ai probabil acum pana la 12 ore, dupa care treptat pana in luna octombrie sa ai cam 8-10 ore pe zi lumina. Abia apoi din noiembrie - decembrie sa cresti nivelul de lumina cu 5 minute pe zi. In momentul in care ai deja 12 ore de lumina, pasarile vor incepe sa intre in "forma", iar la 14 ore apar primele oua.
Mai in amanunt gasesti in articolul scris aici: viewtopic.php?f=29&t=324&start=0

Sus

MesajScris: 15 Aug 2010 11:07 
Neconectat

Multumesc!
Doar ca nu stiu cum e posibil asta, deoarece stau int-o camera in care deschidem lumina pt ca avem diverve activitati. Ar trebui tinuti undeva unde sa fie doar ei...
Si pana nu le "reduc" ziua, canarita mea nu va inceta sa faca oua??

Sus

MesajScris: 15 Aug 2010 11:17 
Neconectat
Site Admin

La un moment dat se va opri pana la urma, probabil inspre toamna, intr-un moment in care veti fi plecata pentru cateva zile, iar ea va ramane doar cu lumina de afara... :)
Puteti sa incercati sa ii acoperiti colivia cu o panza prin care sa nu treaca lumina ca alternativa.

Sus

MesajScris: 15 Aug 2010 11:19 
Neconectat

Ok, atunci am sa fac cumva sa o mut unde nu are lumina artificiala, pentru ca a facut prea multe oua pana acum. Multumesc frumos pentru sfat!

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]