Sabin scrie:
Prin urmare intreb:
- cum se raspandeste virusul.
Este un virus foarte rezistent si se pare ca rezista in mediu extern intre 1-2 ani. Raspandirea se poate face prin contact direct cu secretii, excretii, praf din excremente, vase si mancare contaminata, manipularea pasarilor bolnave si apoi a celor sanatoase. O alta posibilitate de transmitere sunt tantarii care pot fi vectorii acestui virus de la pasarile bolnave la cele sanatoase.
Sabin scrie:
- cum sa le izolez de efectivul de pasari pe care il mai am ?
Concret ce mai am de facut ?
Cum am spus si mai sus trebuie sa va vaccinati pasarile sanatoase pentru a capata imunitate, iar ulterior o dezinfectie generala a crescatoriei (fara pasari) cu produse care contin hipoclorit (de exemplu Ace). Mare atentie deoarece acestea sunt extrem de toxice atat pentru pasari cat si pentru om.
LE:Legat de vaccinare, cu o doza se pot vaccina apox 100 de pasari,iar vaccinul e valabil 2 ore dupa preparare si daca nu aveti asa multe pasari va puteti asocia mai multi crescatori. Pretul vaccinului nu este prohibitiv, iar beneficiile sunt de departe mult prea mari pentru a risca sa nu va vaccinati pasarile. Oricum ce pot spune cu mana pe inima este urmatorul lucru: cine a vazut vreodata pox, o sa isi vaccineze cu siguranta pasarile an de an.