soocute scrie:
Ceva idei de unde ar fi putut sa ia boala?
Si este posibil, conform spuselor veterinarului, sa fi luat virusul din crescatoria tatalui meu, acesta sa aiba o perioada latenta si pe urma sa se manifeste?
E posibil sa fie luata din crescatorie si sa se manifeste mai tarziu. Perusii au diverse organisme patogene in corp, doar ca, in conditii normale pasarile sanatoase le tin sub control. De exemplu stresul poate afecta echilibrul acesta si atunci organismele patogene se inmultesc peste masura si apare boala.
soocute scrie:
Trebuie sa dezinfectam intr-un anumit fel colivia? Se poate dezinfecta cu produse obisnuite, casnice sau e obligatorie flambarea?
colivia se poate dezinfecta cu produse obisnuite doar ca trebuie clatita foarte bine dupa aceea. flambarea nu e posibila la anumite colivii (tavi de plastic, anumite tipuri de vopsea, etc)
soocute scrie:
Deduc asadar, din raspunsul de mai sus ca nu conteaza atat de mult varsta la care e luat cat grija pentru el.
Cel mai mult conteaza grija si rabdarea. Sunt animale si ele raspund la limbaj corporal si energie transmisa, nu la vorbe si mesaje verbale.
soocute scrie:
Cateva indicatii de hrana moale? Pentru ca da, odata luat puiul, a crescut cu bei, respectivele batoane din comert, "nisipul" din comert specific, marar (asta ii placea cel mai mult) si apa....
pentru un perus e mai complicat dar nu imposibil: un ou+un morcov+un mar rase, amestecate cu malai, sau eggfood pana devine o mixtura sfaramicioasa si mai mult uscata decat umeda. Se poate adauga sau inlocui marul si morcovul cu dovlecel ras, conopida, brocoli, sfecla rosie, porumb in lapte crud (nepreparat/fiert/copt/conservat in saramura etc), mazare, spanac, papadie,
nu salata, si alte legume. Se imparte in portii de cate o zi si se congeleaza. Amestecul decongelat se administreaza dimineata cat mai devreme si se arunca resturile dupa cateva ore.
Batoanele din comert nu sunt bune, dupa parerea mea. Valoarea nutritiva e foarte scazuta. Eventual de distractie...sa le roada, sa le distruga. Nisipul trebuie sa aiba adaos de scoici si carbune. Dupa mine, un nisip OK e cel de la Raggio di Sole. Se gaseste la Real.
Meiul din comert e bun, dar pastrati cat de cat aceeasi firma si cu grija pentru ca am vazut mei din comert cu gargarite si alte nebunii in el. O firma buna si de calitate.
Marar, papadie, spanac, patrunjel...toate sunt foarte bune, dar spalate neaparat. Nu neaparat si uscate/zvantate/sterse.
Dupa administrarea de legume, fructe, verdeturi proaspete poate sa apara o "diaree". Nu e diaree, doar se elimina apa in exces.
Excrementele normale ale unei pasari sanatoase (cel putin in cazul perusilor) trebuie sa fie mici, tari si cu doua parti bine definite: una alba-urina si una neagra-fecalele. Excrementele sanatoase se usuca foarte repede si nu au miros. Orice abatere de la aceste aspect necesita monitorizarea pasarii si analiza conditiilor de mediu sau a hranei administrate.
http://www.perusi-standard.ro