a mai iesit azi un pui...sau mai degraba l-am scos eu...
A fost un dezastru vremea asta rece si lipsa umiditatii. Am scos azi 3 pui din oua...pielite lipite, pui epuizati, DIS, coji intarite si alte porcarii. Datorita lipsei umiditatii membrana s-a intarit si cantitatea de umezeala din ou a scazut, cauzand in momentul strapungerii camerei de aer lipirea membranei de pui intr-un timp foarte scurt. Puiul nu se mai poate roti in ou si prin urmare eclozarea normala nu mai are loc. Puiul oboseste si rezulta DIS.
Sper sa supravietuiasca puiutii pe care i-am ajutat azi... vedem maine.
In mod normal un pui se asista sau nu dupa schema urmatoare:
Se verifica daca au trecut 18 zile
Se aud din ou niste pocnituri incete, apare o crapatura in partea lata a oului - Se lasa in continuare
Se aud pocniturile, apare un grup de crapaturi - se lasa in continuare
Se aud pocnituri, crapaturi, linie maro - se lasa in continuare
Se aud piuituri incete, crapaturi si un orificiu mic - se lasa in continuare
Se aud piuituri mai puternice, crapaturi si decolorarea oului - se lasa in continuare
Se aud piuituri puternice, crapatura e pe toata circumferinta, pete colorate crem, membrana umeda - se lasa in continuare, eclozare normala
Se aud piuituri puternice, crapatura pe toata circumferinta, membrana uscata - Se asista
Se aud piuituri puternice, o gaura mare in ou, membrana uscata - Se asista
Daca se asista puiul trebuie lasata in cuib si coaja oului pentru a fi sigur ca femela accepta puiul.
Eu a trebuit sa intervin mai repede, inainte sa aud piuiturile puternice, intrucat membrana era foarte uscata si deja lipita de pui, m-am chinuit foarte mult sa dezlipesc membrana de pe ochi, unde se lipeste de obicei

. Sper sa fie totusi bine pana la urma pentru ca galbenusul era absorbit si buricul normal separat de mebrane, dar asta numai maine voi vedea. Oricum, este dificil sa evaluezi cand si daca sa asisti un pui. Interventia prematura este fatala.
Cum ziceam, vedem maine.
E greu tare sa reproduci pasarile iarna...

http://www.perusi-standard.ro