Sugestie III (
) : Daca as face un studiu pe acest caz , luand in considerare doar elementele care au fost prezentate , parerea mea ar fi urmatoarea :
a) stim cu totii cum canta un canar , din punct de vedere fiziologic , de aceea n-am sa insist pe acest subiect
b) am sa abordez subiectul in discutie , din alt unghi si anume :
- in momentul in care nu avem o linie proprie , fiind la inceput si achizitionam diferite exemplare de la diversi crescatori , chiar si foarte renumiti , pe care-i imperechem dupa bunul plac , obtinem o mare varietate de caractere si nu intotdeauna din cele dorite . Acestea explica multitudinea modurilor de interpretare a turelor , din masa exemplarelor scolarizate .
- inca din primele zile de viata , tanarul mascul emite sunete ; pentru a canta ca un adult , acesta trebuie sa treaca prin cateva faze de maturizare organica . In aceste faze , pe langa genotipul ereditar , tanarul mascul invata , prin imitare , modele de sunete de la adulti , pe care le reproduc in limita posibilitatii fiziologice . Exista multi factori de mediu , dar si ereditari , care influenteaza acest proces de invatare , cantecul fiind si un mod de a-si manifesta sexualitatea masculina , care , la randul ei , este infuentata de nivelul testosteronului din sange . Observam aici , imaginativ , cresterea acestui nivel in raport direct cu maturizarea sexuala .
In aceasta evolutie , distingem trei faze de dezvoltare , al cantecului :
1. ganguritul specific puilor - intre , aproximativ 1,5-3 luni
2. o "maturizare" a ganguritului - intre , aproximativ 3-6 luni
3. evolutie de aproape 90% a cantecului - intre , aproximativ 6-8 luni ; aceasta fiind perioada (la inceputul ei) in care tanarul mascul abordeaza turele mai usoare , iar spre finalul perioadei , maturizarea biologica a organismului , ii faciliteaza si abordarea turelor mai greu de interpretat .
De aceea , eu cred ca varsta canarului , are o mare importanta , atunci cand ne decidem sa stabilim data la care el va incepe scoala de cantec , precum si timpul ramas pentru aceasta , pana la concurs , pentru ca nu-i putem cere sa interpreteze ture mai grele , fata de care , el , se afla in imposibilitatea organica de a le exprima . Este ca si cum ne-am astepta de la un copil de 2 ani , sa pronunte corect cuvintele prin care se exprima , sau sa-i cerem un altuia de 3-4 ani , sa fluiere
, incercati si va veti convinge ...
Revenind la canarii nostri , eu consider , ca este mult mai usor de a-i porni in cantec , sau de a-i face sa cante la un moment dat , decat in a-i mentine pe o anumita traiectorie , pentru un timp mai indelungat . Ma refer , aici , la importanta datei la care trebuie sa facem imperecherile , astfel incat in ajunul concursului , tinerii masculi , sa fie apti din punct de vedere fiziologic , de a aborda toate turele prevazute in standard . Sub acest prag , ei nu vor putea , practic , sa interpreteze si turele mai grele , iar peste acest prag , maturizarea organismului lor , ar conduce la cresterea nivelului de testosteron din sange , ceea ce ar creea inducerea starii de reproducere (intrarea la furie) , fapt care-i face ba nervosi , ba raman blocati pe-o tura , ba topaie , ba ... , ba ... , atitudini contrare cerintelor impuse intr-un concurs de cantec .
Va salut cu tot respectul .