Multumesc,sper sa nu se intample asa ceva,cum s-a intamplat la roller...dar trebuie sa stim ca intre cele 2 pasari este o diferenta mare in ceea ce priveste directia cantecului.Malinoisul este puternic reprezentat de catre "turele de apa",care sunt ereditare;JOCUL APEI da o valoare mare partiturii pe care el o canta.Pentru un incepator,cantecul malinoisului,pare dificil si greu,dar daca il asculta si il invata cu rabdare,ii prinde foarte repede mecanismul;deci mai greu este inceputul.Regulamentul actual de cantec a fost inscris la 11.iunie 1955 la ANVERS-BELGIA,inaintea acestui regulament existau alte variante care ingreunau arbitrarea.Deocamdata toate cele 12 ture sunt bine definite,iar arbitrii pun mare accent pe fiecare tura in parte.La inceput,fiind novice,am inceput prin a imprima in cantecul malinoisului,cat mai multe parti de privighetoare,ceea ce s-a dovedit a fi o greseala;EX:1-dintr-un lot de 20 de tineri,2 canta "cum am vrea noi" iar restul sunt "stricati",pierzandu-si si turele originale.2-Incrucisarea "dupa pofta fiecaruia",face ca Malinoisul sa piarda din turele standard,sa piarda din robustetea sa,si implicit din valoarea sa adevarata:CANTECUL.De aceea recomand(cine este iubitor cu adevarat)al canarului malinois,sa nu faca,greseala aceasta si sa caute sa imbunatateasca aceste ture superbe standard ale lui,sa-l facem sa cante PROFUND,MELODIOS,sa fie puternic si robust.Cu ce ne incalzeste,daca malinul face:kiwa-kiwa,copil-copil,s.a.m.d.????cine il poate arbitra vreodata???Cine este pasionat de cantecul privighetoarei 100%, poate sa isi cumpere canari slavujari,flawta s.a..m.d.,care sunt omologati si pot sa concureze in curand si la noi.Deci vreau sa va spun:hotarati-va in ce directie vreti mergeti! LASATI MALINOISUL SA-SI EXPRIME ADEVARATA LUI VALOARE!!!Ce s-ar intampla cu crescatorii nostri de roleri daca ar umbla la structura genetica a pasarii,numai de dragul de a auzi un sunet anume???Cred ca a sosit momentul sa reflectam mai mult asupra acestor rase de canari,sa devenim mai profesionisti si sa lasam deoparte ambitiile personale de a avea UN MALINOIS CARE CANTA CA PRIVIGHETOAREA!!!!!
|