Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 03 Noi 2024 06:20

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: 29 Ian 2015 22:27 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
De curand, mi s-a reaprins o pasiune mai veche pentru pasari. In copilarie am crescut aproape toate rasele de pasari exotice care erau la vremea aia pe la noi (eu fiind ceva mai in varsta), recunosc insa ca pe primul loc in sufletul meu, au fost porumbeii. Dar, in timp, problemele vietii si lipsa unui spatiu adecvat, m-a facut sa renunt la acest hoby. De curand insa, am observat si eu aparitia acestor superbe pasari, turturelele diamant si mi s-a reaprins flacara, acolo in interior, indragostindu-ma de aceste superbe pasari.
In consecinta, am inceput prin a gandi si realiza o colivie/voliera generoasa, folosind materiale prezente oarecum la indemana. Astfel, aveam prin balcon o cutie dintr-un placaj sanatos, luata de pe la servici, in care depozitasem tot felul de acareturi si care se preta la ce aveam eu in cap. Am relocat acareturile, am pregatit cutia, am desfacut-o, am redimensionat-o si am slefuit-o, obtinand la final o cutie cu dimensiunile 800x500x500 mm. Apoi am apelat la un prieten care detine un atelier, pentru fata de sarma si pentru tavita. Precizez ca fata a iesit superb datorita priceperii prietenului. Tavita am facut-o dintr-o foaie de PVC de 3 mm, iar in ea, am avut inspiratia de a turna un strat de adeziv, peste care am pus nisip, bine indesat si presat. Astfel, pasarelele, se vor simti natural pe podeaua volierei si nu vor patina pe o suprafata luciosa si de o culoare ciudata. Apoi am vopsit cutia inerior/exterior, am montat fata, tavita si apoi toata voliera pe unul din peretii balconului. Acum voliera este in perioada de aerisire, dupa care, asteapta o pereche de turturele diamant, sa le gazduiasca si unde ele sa se simta minunat. In acest sens, primesc cu placere si cu multa multumire, o donatie din partea posesorilor de asemenea pasarele. ps: mentionez ca mai urmeaza sa mai atasez volierei ceva interesant, o sa revin cu informatii si poze cand v-a fi gata.
Iata ce a iesit la final. Astept parerile si sfaturile voastre.
Multumesc pentru atentie si pentru eventualul ajutor !


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 29 Ian 2015 22:37 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
Iata si poze cu, "capodopera" mea !

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 29 Ian 2015 22:39 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
Astept si accept orice critica/sfat/lauda/etc, dar va rog sa fie motivate.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 12:10 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Salut! Multu succes cu turturelele. Voliera arata bine si ai putea tine in ea chiar mai multe perechi de decor. Daca vei dori sa le inmultesti va trebui sa le asiguri fiecarei perechi spatiu separat sa nu se deranjeze. Singurul aspect care nu il vad foarte practic este tavita cu nisip din doua motive. Pasarile granivore ciugulesc nisipul prin urmare risca sa se intoxice cu adezivul. In plus, acesta se va imbiba cu dejectiile lor si va fi greu de curatat, fiind un focar permanent de contaminare, multe din bacterii cantonandu-se aici.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 12:17 
Neconectat

Membru din: 09 Iun 2014 15:42
Mesaje: 38
Localitate: BRASOV
Am sa raspund eu primul , fiind cat de cat in tema bricolajului. Tocmai ce mi-am terminat si eu cateva boxe si voliere pentru canari si pot spune ca experienta o capeti totdeauna la ultima lucrare. Asadar din poze se vede ca ai lucrat foarte ingrijit , ideea cu nisipul inglobat in adeziv la prima vedere pare a fi o treaba foarte buna , insa automat vor aparea si dezavantaje.Unul din ele este destul de major , prin faptul ca fiind o suprafata poroasa tot timpul vor ramine mizerii care nu le vei putea curata in totalitate , mizerii care vor da nastere la diverse probleme medicale ale pasarilor. Eu as fi apelat la indeminarea prietenului care ti-a executat fata , o lucrare foarte buna - in urma careia isi va castiga cu siguranta cativa clienti din acest domeniu daca are timp sa lucreze si asa ceva - si dupa cum spuneam , l-as fi rugat sa-mi faca un gratar care sa culiseze pe niste sine. Avantajul acestui gratar este mentinerea unei igiene stricte in colivii , voliere . Gandestete ca pasarea va cobori pe substrat si in gainatul lor vor fi inglobate si resturi alimentare care le vor ingurgita si astfel vor aparea problemele de sanatate de care ti-am spus in rindurile de mai sus.
Altceva , tot cu un ochi mai critic , si sper sa nu te superi , eu in locul tau as fi vopsit voliera cu o vopsea alba , care da impresia de mai multa lumina in interior , as fi ales o culoare vesela . Gandeste-te in zilele noroase cand in balcon va fi destul de intuneric , cum va fi in voliera vopsita in albastru , avind in vedere ca nu ai decat o singura fata aerisita.
In rest ce sa-ti zic , spor la treaba si inca odata sper sa nu te fi suparat pentru obiectiile mele.
PS Intreaba prietenul cu fata de colivie daca ar face si la comanda. Eu spre exemplu as fi interesat.
Daca este de acord , lasa-mi un nr de tel.
Nu cred ca am observat din ce locatie esti?
Cand scriam eu vad ca ti-a scris si d-ul Presedinte inaintea mea. Asa ca am spus amindoi cam acelasi lucru!

_________________
http://florin72.sunphoto.ro/


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 14:45 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
Salutare Docky si florinmacri. Multumesc pentru critici sfaturi si aprecieri. Vreau sa mentionez cateva detalii/explicatii.
In ce priveste vopsirea. Am stat si m-am gandit mult la acest aspect si am concluzionat ca ar trebui ca aspectul si amenajarea volierei trebuie sa fie cat mai apropiata de ceea ce exista in mediul lor natural. Nu cred ca exista undeva in natura, culoarea alba ca si culoare de fond si nici cea a lemnului natur (asa cum era cutia initial), dar verdele exista din belsug. In ce priveste nuanta culorii, cred ca in poze apare ca fiind ceva mai inchisa, in realitate insa, este destul de deschisa. In plus, pozitia balconului si implicit a volierei, este una care permite o iluminare foarte buna. Am vrut astfel sa le asigur pasarelelor, un confort cat mai aproape de cel natural. Mentionez ca mai am ceva de adaugat, care v-a spori confortul in acest sens.
In ce priveste substratul permanent din tavita, mentionez ca inainte de lucrarea finala, am facut niste teste. Adica am realizat o mostra mai mica si astfel am constatat ca ;
1. adezivul dupa uscare se transforma intr-un fel de plastic foarte tare si neporos, care nu permite nici impregnarea cu dejectii si nici ingerarea lui de catre pasarele pentru ca nu poate fi "ciugulit", nici adezivul si nici nisipul lipit de acesta.
2. despre intretinerea tavitei, pot sa va spun ca am testat si acest aspect, in sensul am pus mostra la geam pe compresorul de aer conditionat, unde am ca musafiri zilnici niste porumbei salbaticiti si dupa ce ei au umplut-o de "material de lucru", am pus-o sub dus cu apa calda si cu o perie de plastic, forte usor si complet s-a spalat toata mizeria.
Pentru o mai buna intelegere a celor spuse mai sus, pot sa mentionez ca adezivul si nisipul (nisip de cuart) folosite, sunt niste materiale profesionale folosite la pardoseli industriale de mare trafic si aderenta.
In speranta ca am fost suficent de explicit, va multumesc pentru comentarii si bineanteles, astept in continuare.

PS: - precizez ca sunt din Bucuresti.
- da, am vorbit cu prietenul si putem discuta despre realizarea unor fete la comanda.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 16:13 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Teoretic ai dreptate, practic trebuie sa tii cont ca in cazul culorii albe, pe langa avantajele legate de lumina care nu sunt de neglijat, iti reamintesc ca turturelele sunt nascute in captivitate, prin urmare nu au vazut niciodata "verdele" din natura. Mai mult pe culoarea alba vei vedea mai usor parazitii sau urmele de murdarie ce trebuiesc curatate. Iar suprafetele rugoase in timp se colmateaza si vor fi imposibil de curatat, bacteriile, parazitii si acarienii avand tot timpul loc sa se ascunda...asta iti spun din experienta practica. In plus aducand foarte mult cu nisipul pasarile vor fi tentate sa il ciuguleasca tot timpul si chiar daca nu cedeaza vor ingurgita propriile dejectii impreuna cu bacteriile aferente. Ramane se vezi in timp daca solutia ta e una buna pe termen lung. Cu siguranta un gratar ajuta mult. Nici in natura daca vrei sa o iei asa, pasarile nu stau intr-un spatiu atat de mic si cu o asa concentratie bacteriana, prin urmare e mai important aspectul practic decat cel estetic daca vorbim de pasari nascute in captivitate. Succes!

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 21:49 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
Da Docky, din pacate trebuie sa-ti dau dreptate in ce priveste posibilitatea aspectului microbian, bacterian, s.a.m.d. Sper doar voi reusi sa tin in frau acest aspect. Am vazut ca exista o groaza de deparazitare si dezinfectante atat pentru corp cat si pentru adapost, asa ca voi face des astfel de actiuni si astfel sper sa fie ok. Prefer confortul lor in detrimentul confortului meu ! :)
In ce priveste culoarea, tind sa fiu de acord cu tine doar pe jumatate, zic eu. Iti imaginezi ca stiu ca aceste pasarele sunt crescute in captivitate de multe generatii, dar la fel de bine stiu ca un crampei de informatie genetica cu privire la mediul natural al speciei, este obligatoriu prezent, indiferent cate generatii au trecut in captivitate. In plus, cu mici exceptii, de-a lungul timpului generatiile s-au nascut, au crescut si trait la cate un alt crescator, implicit un alt mediu si conditii de culoare, dimensiuni, confort, s.a.m.d., avand astfel in bagajul genetic mai multe informatii despre acest aspect. Din acest motiv sper sa se obijnuiasca repede si sa le si placa confortul, in varianta oferita de mine ! :) Nu sunt vreo inteligenta in domeniu, sunt doar un impatinit al documentarelor Animal Planet si celelalte asemenea. :)
Despre aspectul nisipului din tavita, spun doar ca oricum intentionez sa pun si nisip normal, pe care sa-l ciuguleasca ele linistite, evitand astfel problema indicata de tine si care altfel, ar fi intradevar o problema. De altfel si aici intentionez sa ma ocup des de curatenie, astfel incat sa evit cat mai mult posibil aparitia unor probleme. Am uitat sa precizez ceva foarte important referitor la nisipul lipit de tavita, de acel adeziv si implicit nisip lipit, nu se lipeste absolut nimic. Fiind gandit pentru pardoseli de mare trafic, are o compozitie chimica care nu permite sa se lipeasca nimic de el si implicit nici sa se impregneze ceva in el, astfel ca nu prea exista riscul contaminarii si este foarte usor de curatat.
Oricum, voi urmarii indeaproape bunul mers vietii in voliera si daca va dovedi intradevar ca m-am insel cu privire la vreunul din aspecte, bineanteles ca voi lua urgent masuri.
Multumesc mult pentru dezbaterea subiectului si pentru opinii si mai astept cu interes si altele.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 21:54 
Neconectat

Membru din: 05 Ian 2015 16:05
Mesaje: 10
Localitate: Bucuresti
PS: scuze pentru greselile gramaticale si de alta natura. asa se intampla cand te grabesti. :roll: :)


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Ian 2015 22:20 
Neconectat

Membru din: 09 Iun 2014 15:42
Mesaje: 38
Localitate: BRASOV
Pana la urma faci cum vrei tu. Si eu si @docky ti-am explicat pericolul contaminarii cu diverse bacterii , fungi care cu ochiul liber nu se vad . Iti spun din experienta profesionala nu din cea ornitologica , lucrez in laborator si suportul ideal pentru inmultirea bacteriana sunt suprafetele poroase. Mai mult , chiar in ultimul post ai spus ca peste acest substrat vei pune niste nisip care il vor ciuguli . Tocmai aici este marea problema , dar te vei convinge singur.
Cand ti-am sugerat sa vopsesti cu o culoare cat mai deschisa ( vesela ) , m-am gandit tocmai la spatiul relativ mic raportat la dimensiunea pasarilor. Daca ai fi avut o voliera mare de 2 M inaltime , atunci nu cred ca ar mai fi contat prea mult culoarea din interior. Iar ca sa le aduci putina natura in spatiul lor poti sa o faci foarte simplu , cu cateva crengi de la diversi arbori care au si ceva frunze pe ele.
Numai bine !

_________________
http://florin72.sunphoto.ro/


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România