Aceasta minunata pasare am privit-o in copilarie cu admiratie si frica pe de alta parte. Nu stiam de aceasta specie, decat ca ciupeste groaznic, lucru confirmat de o carte cu tema faunei si florei Romaniei scrise de marele ornitolog Dimitrie Radu, unde specifica faptul ca poate sparge samburii de cirese cu puternicul lor cioc conic(nu degeaba in Oltenia li se zice ciresari...). In timpul acela am facut o pasiune deosebita pentru scatii, iar imaginile rare cu botgros s-au pierdut in amintire, pana cand m-am conversat cu Sorin Cuciureanu si Adieren, persoane care au trait experiente deosebite cu acest fringilid. Avand consideratie deosebita pentru acesti 2 ornitologi am redeschis "dosarul prafuit" si am cautat pe deoparte informatii de pe net, dar si in "sanul" naturii. Am urmarit aceste pasari atat vara, cand treceau intre paduri, de la sursa apa/hrana la cuib, cautand insecte prin frunzele uscate ale padurii si mai tarziu vara, in iulie cand ieseau puii la zbor. Cuibaresc la marginea padurilor de foioase in gherghini(paducel), corcodusi, ulmi etc, dar foarte des in livezi de meri, la inaltime nu foarte mare(2-3m). Totodata am intalnit botgrosi in zona de munte in sezonul de imperechere(900m altitudine), ceea ce denota ca arealul este unul intins. Sunt pasari teritoriale, dar se pare ca ar cuibari si in colonii(recordul ar fi de 17 perechi). Iarna se hranesc in special cu seminte de frasin, artar si jugastru, dar si cu fructe de gherghin, fiind intalniti atat in paduri de la campie si ses, dar si in orase si sate. Iarna se produc concentratii de botgrosi in estul Europei cu pasari provenite din Vestul Europei. Botgrosii sunt teritoriali si in sezonul rece, deseori alergandu-se intre ei prin pomi si certandu-se la sursele de hrana. Cand se odihnesc sau inopteaza, se strang mai ales in parcuri cu pomi inalti, in grupuri de 4-7 exemplare. Aceasta sporire a exmplarelor de botgrosi la noi are loc in perioada: a 2-a jumatate a lunii ianuarie, pana la sfarsit de februarie. Ca mentiuni interesante confirmate de cei 2 prieteni ai mei care indragesc aceasta specie as mentiona: o confruntare dintre o ciocanitoare pestrita mare si un botgros relatata de adieren; cu toate ca ciocanitoarea este mai mare cu aproape 10 cm, botgrosul nu s-a lasat mai prejos renumelui sau si a pus pe fuga gheonoaia, dar si relatarea lui Sorin, legata de schimbarea culorii ciocului pe timpul verii, in albastru (am vazut si eu botgrosi in aceasta perioada si intradevar arata mirific).
Cu toate ca nu exista in Romania multi admiratori ai acestei specii, sper ca in scurt timp sa fie apreciata la justa ei valoare si de ce nu sa fie incercata si la noi reproducerea botgrosilor.
http://fds.oup.com/www.oup.co.uk/images ... wfinch.jpgAreal botgros(Coccothraustes coccothraustes).
cu galben: areal de cuibarit(pasarile migreaza in sud iarna);
cu verde: areal in care sunt prezente pasarile atat vara, cat si iarna;
cu albastru: areal in care botgrosii sunt prezenti doar ianra.
http://www.corbisimages.com/images/67/8 ... 001927.jpgMascul botgros la cuib construit in mar.