Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 18 Apr 2024 09:59

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 123 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: 19 Aug 2009 01:11 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Papagalul nimfă (Nymphicus hollandicus ) este originar din Australia. Nymphicus provine din limba greaca si inseamna mireasa. De obicei nimfele erau ficele zeului Zeus care se ocupau cu dansuri, cantece si jocuri si ramaneau vesnic tinere. Pe langa toate acestea nimfele insoteau zeii si raspandeau binecuvantare si fertilitate. Datorita faptului ca aceasta pasare este atat de jucausa, cantareata si fertila se spune ca ea a insotit nimfele. Se spune ca atunci cand Odyseus a intalnit-o prima data pe nimfa "Calypso", ea avea pe cap o asemenea pasare, la fel de frumoasa ca si ea. Holandicus provine de la "Wilem Jansz" care este unul dintre perimii care au descoperit aceste pasari. El fiind olandez, numea pe atunci Australia "Noua-Olanda". Abia in 1788 au primit pasarile un nume stiintific, dat de Gmellin si anume "Psittacus Novaehollandiae" In 1792 la denumit Kerr "Psittacus Hollandicus" iar in 1832 si-a primit numele final de la Wagler si anume "Nymphicus hollandicus". In mijlocul secolului al 19-lea, cand europenii au inceput sa colonizeze Australia, au inceput sa apara si primele exemplare de nimfe a in Europa. Datorita faptului ca clima in Australia este foarte schimbatoare, pasarile s-au adaptat relativ repede iar dupa scurt timp au inceput sa se inmulteasca in captivitate. In limba engleza i se spune cockatiel ceea ce inseamna kakadu mic. Ei sunt clasificati ca cei mai mici din genul Cacauidaelor (familia cockatoo) Spatiul ei natural de trai sunt stepele si savanele Australiei, el fiid pe langa perus unul dintre cele mai raspandite pasari ale Australiei. Oamenii stiintei nu au fost in clar mult timp daca nimfele fac parte din familia papagalilor sau cea a kakadu. Intre timp este clar ca fac parte din familia de kakadu

Caracteristici:

au o lungime de 40 cm durata de viata este de 14-20 ani dar pot trece si peste 25 Au intre 90 – 110 g greutate Este unul dintre cei mai rapizi zburatori ale Australiei, australienii numindu-l si “Quarrian” Nimfele traiesc de obicei ca si perechi, rareori ca si mici grupuri, dar s-au vazut si stoluri de cateva sute Nimfelor le place tare mult sa le ploua, de aceea este bine sa le stropiti mai des cu apa si daca este posibil sa le puneti si o vanita sa faca baie Daca lasati nimfele libere prin casa este indicat sa le puneti in colivie cateva crengi de salcie,plop sau alte soiuri de lemn moale altfel veti avea neplacuta surpriza ca va roade mobila, tapetul cablurile sau orice altceva ce considera ei ca se poate roade Nimfele sunt pasari foarte pasnice care pot fi tinute impreuna cu alte pasari pasnice cum ar fi perusii Nimfele pot vedea pana la 100 de poze pe secunda pe cand ochiul omenesc numai 16 Nimfele isi iau timp cam 2 ore pe zi pentru a-si aranja si curata penajul (isi trage fiecare pana in parte prin cioc) Datorita faptului ca sunt pasari care traiesc in stoluri ei isi desfasoara toate activitatiile zilnice impreuna, adica se orienteaza dupa celelalte pasari din stol; se spala impreuna, mananca impreuna etc. In gradiniile zoologice in care veti gasii aceste pasari veti putea observa probabil ca sunt peste tot oglinizi pentru a simula spatiul natural de trai adica stolul.

Determinarea sexului:

Masculul este in mare parte gri iar capul este galben cu doua cercuri rosii pe obraji, diferenta fata de femela este ca acest punct sau cerc rosiatic este mult mai intens la mascul Femela in mare parte galbena cu unele urme de gri Cea mai buna metoda de a deosebii un mascul de femela, este coada; coada la femela este mai colorata cu forme tarcate pe ea.

Hranirea: Hrana nimfelor se gaseste in marea parte pe jos, ea fiind compusa din seminte de iarba, seminte de pomi, fructe etc Hrana de baza: mei, seminte de floarea soarelui (albe sau tarcate), seminte de canepa, seminte de iarba, seminte de castraveti, seminte de dovleac, seminte de lubenita, seminte de spanac, seminte din diferite buruieni (numai daca le cunoasteti si stiti ca nu sunt otravitoare), seminte de ridichi, pe langa hrana de baza formata din diferite seminte, nimfelor le trebe vitamine pe care cel mai bine le iau din fructe si legume problema este totusi ca multe nimfe nu accepta sau nu le plac acestea. Printre favoritele lor se numesc salata verde, morcovi cu frunze, mere, porumb inca necopt pe stiulete, cozi de ardei cu seminte, cartofi, orez, seminte de soc, nuci, struguri, mandarine, portocale, visine, prune, ardei, sfecla rosie, castraveti, mazare si altele.


Spatiul de trai; colivia:

Masurile ideale pentru o voliera sunt de 2.5x1.5x2 LxLxI m pentru pereche de nimfe iar oentru o olicie ar trebui sa fie de cel putin 110x100x70 cm. Nimfele nu sunt chiar asa de sensibile, deci pot fi lasate chiar si iarna din cand in cand in volierele externe de aceea este indicat (daca aveti posibilitatiile necesare) sa aveti pe langa colivia din casa si o voliera externa pentru vara si chiar si partial iarna. Nu este indicat sa tineti colivia sau voliera in camere intunerici, sau intr-un loc in care bate soarele direct pe ei, nu este nici indicat sa se fumeze in camera daca aveti colivia intr-un spatiu inchis. Toate acestea pot duce la boli sau chiar la moartea pasarilor. Chiar daca aveti voliere si sunt inauntru in casa, este foarte indicat sa le dati drumu macar o data la cateva zile sa zboare prin camera, aceasta le face bine lasadu-I sa se simta putin mai liberi iar muschii lor de la aripi se pot dezvolta un pic. Un papagal lasat liber se va apropia si un pic mai usor de stapanul sau. In colivie sau in volier incercati sa evitati jucarii sau altceva pe ce pot sta nimfele ce este patrat sau dreptunghiular, toate acestea trebuie sa fie rotunde iar nimfele trebuie sa ajunga sa le cuprinda cu ghiarele cel putin pe treisfert altfel vor avea probleme mari cu picioarele.


Reproducerea:

Nimfele nu au o vreme anume in an in care se inmultesc si datorita faptului ca se pot acomoda foarte usor la orice imprejurime le este si foarte usor sa se reproduca in captivitate; de aceea au si fost foarte repede apreciate ca si animale de companie. Special la nimfe este ca masculul si femela clocesc ouale cu schimbul, ceea ce este foarte deosebit la papagali. Nimfele sunt mature si pregatite de reproducere la o varsta de 9 luni dar nu este indicat sa le lasati sa cloceasca pana la varsta de 1 an. Nu este indicat sa lasati pasarile sa cloceasca de mai mult de 2-3 ori pe an Cuibul trebuie sa fie de 30X20X20 sau 25X20X40 iar gaura de intrare de 8 cm In cuib este bine sa puneti talaj. Unele nimfe insa prefera sa nufie nimic in cuib dar in acest caz ele vor curata cuibul. Nimfele fac intre 5-7 oua pe care le fac la interval de cate 2 zile. Ele vor incepe sa cloceasca dupa al doilea ou iar durata de clocire va fi de 18-21 de zile. Pui vor sta 5 saptamani in cuib iar dupa 3 saptamani dupa ce au parasit cuibul vor manca singuri si vor devenii independenti. Pui ajung la penajul si culorile finale dupa aprox 9 luni.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 02 Sep 2009 09:11 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: 27 Aug 2009 08:03
Mesaje: 358
Localitate: Arad
Niste poze de ieri:

Imagine Imagine

Imagine Imagine

Si un film:


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Sep 2009 09:54 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
frumoase sa iti traiasca si la cati mai multi pui

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Sep 2009 14:14 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: 27 Aug 2009 08:03
Mesaje: 358
Localitate: Arad
Multumesc, in prima poza este tatal, iar apoi in celelalte sunt puii din seria a 2-a langa el, 7 la numar.
Ieri i-am separat puii de parinti pentru ca acuma mi-a depus femela o noua serie de oua(a 3-a) si are 3 oua momentan in cuib.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 30 Noi 2009 17:08 
Neconectat

Membru din: 26 Noi 2009 00:17
Mesaje: 13
Localitate: Buzau/Bucuresti/Vaslui
Nimfa mea tremura, ii tremura penele de pe burtica si coada. E vreo problema? Nu a stat in curent, nu si-a modificat excrementele, mananca.Doar ca tremura. E un simptom de boala?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Papagal Nimfa
MesajScris: 22 Ian 2010 10:34 
Neconectat

Membru din: 22 Ian 2010 10:28
Mesaje: 3
Hai sa discutam si despre Nimfa ! :?:


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 10 Feb 2010 15:02 
Neconectat

Membru din: 21 Ian 2010 12:36
Mesaje: 62
Localitate: Mangalia,Cluj
buna

Am si eu 4 nimfe.Ele sunt cele mai iubit si mai rasfatate din casa.Si acum sa incepem prezentarile:

Snow este o femela de aproape 2 ani jumate iar in mai va face 2 ani de zile de cand este alaturi de noi.Este o mutatie White Face Cinnamon Pearl Pied.

Imagine

Imagine

Galbiuta este o femela de aproape 1 an jumate iar la noi este de un an si cateva luni.Este o mutatie Lutino.

Imagine

Imagine

Simfonici este un mascul care sincera sa fiu nu stiu ce varsta are si la noi este din toamna trecuta.Este o mutatie Normal Gray.In poze va fi cu Galbiuta pe timpul cand ei doi erau impreuna si se iubeau. ;)

Imagine

Imagine

Si ultimul dar nu cel din urma Milky, el este un mascul de aproape un an si la noi este de aproximativ o luna de zile.Este o mutatie White Face Cinnamon Pied.

Imagine

Cam aceasta este mica mea familie de inaripate.
Acum asteptam primavara ca sa avem iar cateva nimfe mai mici si sa vina acasa si ultima achizitie un Micul Alexander.

_________________
Imagine

http://dana24.sunphoto.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 10 Feb 2010 15:07 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: 27 Aug 2009 08:03
Mesaje: 358
Localitate: Arad
Foarte frumoase sa-ti traiasca, in special mutatiile whiteface, sper in curand sa-mi iau si eu aceasta mutatie.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Papagal Nimfa
MesajScris: 10 Feb 2010 15:09 
Neconectat

Membru din: 21 Ian 2010 12:36
Mesaje: 62
Localitate: Mangalia,Cluj
papy77 scrie:
Hai sa discutam si despre Nimfa ! :?:


Mihai sa pui si tu poze cu micul tau inaripat.

_________________
Imagine

http://dana24.sunphoto.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 10 Feb 2010 15:17 
Neconectat

Membru din: 21 Ian 2010 12:36
Mesaje: 62
Localitate: Mangalia,Cluj
nelutu.rosu scrie:
Foarte frumoase sa-ti traiasca, in special mutatiile whiteface, sper in curand sa-mi iau si eu aceasta mutatie.


Multumesc nelutu.Sa iti cumperi ca nu ai sa regreti,ce este drept se gasesc cam greut.Si am mai observat un lucru la aceasta mutatie inafara de culoare,sunt mai mari decat celelalte mutati.Am avut un pui de la ea si la 5 luni era cat Galbiuta de mare.

_________________
Imagine

http://dana24.sunphoto.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 123 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România