Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 18 Apr 2026 22:50

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: probioticele
MesajScris: 15 Ian 2010 14:25 
Neconectat

Probioticele – toata lumea a auzit de ele si stiu despre ele ca „sunt bune”. Dar de ce? Cum? In ce fel?
In fapt, probioticele sunt substante care contin colonii de organisme care prin actiunea lor ajuta la eliminarea organismelor nocive fara administrarea de antibiotice. Este un lucru cunoscut faptul ca fara o alimentatie si o asimilare corespunzatoare a substantelor din hrana, sistemul imunitar scade si prin urmare apar bolile. Aceste probiotice, administrate in perioadele de stres (naparliri, concursuri, schimburi de adaposturi, intarcare etc) fac din tractul intestinal un loc propice dezvoltarii bacteriilor „bune” – bacteriile care traiesc in mod normal si natural in aceste locuri (stomac, intestine etc) – si in acelasi timp fac dificila dezvoltarea bacteriilor patogene.
Pentru ca acest lucru sa se realizeze este nevoie ca probioticele administrate sa contina o cantitate satisfacatoare de organisme viabile. Nevoia de aceasta cantitate suficienta de organisme vii este evidenta deoarece, in caz contrar nu se va realiza colonizarea suficienta a tractului alimentar, produsul fiind prin urmare ineficient. Prin urmare nevoia de a administra un produs de calitate este imperativa.
Modul in care functioneaza aceste bacterii „bune” nu este cunoscut pe deplin, spre deosebire de efecte. Aceste bacterii produc acid lactic care se presupune ca este nociv bacteriilor patogene. Un alt efect observat este stimularea sistemului imunitar si producerea complexului de vitamine B.
Orice dezechilibru al tractului alimentar se traduce in stare de rau si chiar boala, iar in cazul pasarilor, care trebuie sa aloce o mare parte din hrana pentru sustinerea metabolismului rapid si temperaturii corporale ridicate, un asemenea dezechilibru poate fi fatal – pasarea care nu se poate hrani este in pericol de moarte. In acelasi fel, daca hrana ingerata nu este asimilata, nutrientii nu ajung acolo unde este nevoie de ei si boli sau chiar moartea poate fi rezultatul. In trecut antibioticele erau folosite pentru a promova cresterea datorita eliminarii bacteriilor patogene si ca rezultat hrana era folosita pentru crestere, dar, de multe ori, antibioticele omoara fara diferentiere atat bacteriile rele cat si pe cele bune. Cercetarile recente au aratat ca probioticele pot elimina bacteriile nocive prin simpla covarsire a acestora. Rezultatul este evident: bacteriile bune nu numai ca nu mor, dar se si inmultesc ajutand sistemul imunitar in lupta cu agentii patogeni.
In ceea ce priveste asimilarea hranei si utilizarea ei in scopul dorit de crescatori – pene de calitate, dimensiuni corporale corespunzatoare, pui sanatosi – contributia probioticelor este evidenta prin mentinerea in forma maxima a tractului alimentar pentru ca acesta sa asimileze hrana si sa asigure nutrientii necesari cresterii.
Dupa cum spuneam mai sus, stresul este un factor principal de imbolnaviri. Stresul cresterii puilor, stresul locuirii intr-un loc prea mic, stresul schimbarii „domiciliului”, expozitii, toate acestea afecteaza pasarile in sensul diminuarii cantitatii de bacterii folositoare in corp. Probioticele reduc acest efect si suplimenteaza cantitatea existenta de bacterii bune, in acelasi timp asigurand premisele asimilarii in bune conditii a hranei. Pe scurt – pasari mai mari, mai sanatoase si cu rezultate mai bune pe perioada reproducerii.
In contrast cu antibioticele, folosirea probioticelor nu are efecte nocive pe termen lung si pot fi administrate de ori de cate ori se presupune o stare de stres al pasarilor. Nu conteaza numarul de administrari pe luna sau pe an. Nu exista supradozaj dar supradozajele se traduc in bani aruncati, deoarece intr-un corp sanatos si in conditii normale de viata – fara stres – nu este nevoie a se interveni cu probiotice.
Probioticele de calitate contin Lactobacili si/sau Streptococi si trebuie pastrate intr-un loc uscat si rece. Umezeala afecteaza viabilitatea microorganismelor continute in probiotice si eficienta administrarii se pierde. Usa frigiderului este locul ideal pentru pastrarea in bune conditii a cutiilor cu probiotice.

http://www.perusi-standard.ro

Sus

Subiectul mesajului: Re: probioticele
MesajScris: 15 Ian 2010 14:39 
Neconectat

Se pot administra si cele de la farmacia umana? Am luat niste capsule de "Pro-biotice" pentru adulti, am desfacut una si le-am presarat putin praf din capsula pe mancarea de ou. L-am incercat si pe limba si mi se pare amar. O capsula pentru 2 oua e de ajuns sau e mult prea mult? Capsula e cea clasica de antibiotic, care se poate desface.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2010 16:12 
Neconectat
Site Admin

Ca si orice noua descoperire, probioticele constituie oportunitati de care au inceput sa profite firmele care produc mancare si suplimente pentru animale, dar si pentru oameni. ;)
Veti gasi multe variante de asa zise probiotice care de fapt nu contin neaparat si microorganismele producatoare de acid lactic. Efectul probiotic al acestor produse este dat de continutul de oligo-zaharide care sunt folosite ca hrana de aceste bacterii. Prin urmare este un efect indirect, de aceea este important sa cititi prospectul produselor pentru a fi convinsi de ceea ce cumparati. In general ne dam seama cel mai usor de acest aspect atunci cand ne interesam de temperatura si modul de depozitare. Probioticele care contin bacterii vii asa cum mentiona methos se tin in frigider. :D
In ceea ce priveste intrebarea ta, ar trebui sa verifici prospectul produsului ca sa vezi ce anume contine. Eu am intalnit produse pentru oameni care ar contine doar Bifidobacterium longum. Poate ne dai mai multe amanunte despre produs: denumire comerciala, producator etc.

Ce este important de notat e ca printre bacteriile acido-lactice benefice pentru pasari ar fi:

- Lactobacillus acidophilus - produce acid lactic si amilaze
- Lactobacillus casei - rezista la o plaja mai larga de temperatura si pH prin urmare vine sa completeze actiunea L. acidophilus
- Bifido bacterium bifidium - un microrganism delicat care se gaseste inclusiv in laptele matern sau intestinul omului, animalelor, pasarilor
- Enterococcus faecium - produce si el acid lactic, fiind viabil in aceleasi conditii de pH si temperatura ca si L. casei.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2010 16:30 
Neconectat

http://www.magazin-naturist.ro/suplimen ... llan--6258 este acelasi produs ca aici (numai ca din farmacie l-am luat la 2/3 din pret!). Sper ca nu am incalcat vreo regula a forumului postand link-ul.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2010 17:36 
Neconectat
Site Admin

Prospectul spune ca are bacterii vii, care se incadreaza in cele benefice si pentru pasari. Acuma ramane sa ne spui tu eficienta, avand in vedere ca si calitatea produselor difera de la o firma la alta. Cat despre administrare, stai linistit ca nu exista pericol de supradozaj. Ca sa iti faci o idee, recomandarile sunt cam 250 mg dintr-un produs cu o concentratie de 400 milioane bacterii/g pentru o pasare mica (canar, perus, cinteza etc.) pe zi.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2010 20:07 
Neconectat

Eu folosesc un produs continand :
ACTIVE INGREDIENTS:
Probiotic blend (180 million total CFU/g) - 25 grams
L. acidophilus
L. delbruckii
L. bulgaris
L. plantarum
L. rhamnosus