Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 28 Mar 2024 10:56

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Experienta mea cu SCATII
MesajScris: 05 Mar 2011 20:01 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Imagine


In urma cu 3 ani ,citind un anunt pe un forum ornitologic din ITALIA in care un crescator din motive personale desfinta o mica crescatorie de fringilide,discutind cu sotia despre aceasta deoarece pretul era destul de mare iar bani disponibili erau pentru schimbarea masini iar eu insistind ,am decis sa cumparam aceasta mica crescatorie atit pasarile cit si coliviile si unele acccesorii.
Contactind telefonic crescatorul respectiv acesta in graba imi enumera citeva specii de fringilide si 3 canarii gloster ,plus acccesoriile spunindu-mi sa ma decid repede ca era presat de timp si ca trebuia sa iau o decizie pina a doua zii dimineata la ora 8 ca daca nu ii duce la un magazin de animale tip pet-shop.
DESI pretul era destul de mare ,cam citeva salarii de ale mele de aici din Italia ,A DOUA ZII la ora 7 dimineata eram deja la el la usa cu toata suma ceruta.
Dupa ce am incarcat totul in masina am pornit in graba spre casa ,bucuros de achizitie ,printe care erau si doua femele mutate (o inarita si o femela de florinte).
ODATA ajuns acasa am sistemat totul am ramas surprins de 3 scatii care erau foarte blinzii si veneau mereu linga usa coliviei cind eu ma apropiam ,,observindu-i mai bine am constatat ca aveau infiltratii de rosu in bara galbena a aripilor si pe unele portiuni ale pieptului,ma gindii imediat ca or au avut la dispoziitie pastone colorat rosu ori erau metisi provenitii din imperecherea unui scatiu cu un scatiu de venezuela.
Obsevindu-i din nou mai bine am vazut ca nu aveau nimic din caracterele scatiului de venezuela deci singur era prima constatare.
TELEFONAI crescatorului si el imi comfirma spunind ca pe perioada concediului un prietem care le dadea mincare lea pus pastone rosu pe care el il lasase pentru inarite.
CEI 3 scatii erau defapt 2 masculii si o femela asa ca dupa o luna cu ocazia expozitiei fringilia am decis sa mai cumpar o femela,iar dupa ce am dat un tur expozitiei am decis sa cumpar o femela mutata (AVORIO-O MUTATIE NOUA LA ACEA VREME)de care insa nu m-am bucurat decit 3 saptamini ,aceasta incepind sa slabeasca grav si in trei zile era deja moarta .
Dezamagit am renuntat sa mai cumpar alta si masculul fara pereche sa-l folosesc pentru obtinerea de hibrizii .
In primavara pregatii totul pentru inceperea reproducerii perechii avute ,punindu-i la dispozitie tot felul de amestecuri speciale pentru scatii ,ou fiert impreunat in pastone.
Desi le pusesem la dispozitie un cuib mic,sub forma de cosulet impletit de 8 cm ,inconjurat de crengii de brad artificial ,ei nici gind de facut cuibul , pe la jumatatea lunii iunie cind am constatat ca femela era foarte grasa .
SCHIBAI imediat alimentatia care era foarte grasa si din abundenta scotind din alimentatie toate semintele de culoare neagra ,inlocuidu-le cu niger incoltit (germinat) si punindu-le la dispozitie multe plante(papadie,urzica,traista ciobanului si stelaria).
Dupa circa doua saptaminii femela incepu sa fie interesata de postul pentru cuib si incepu sa care material in el iar dupa trei zile aparu primul ou ,a doua zii al doilea ,iar a trei zii pauza iar in a patra zii mai apare unul mai mic decit primele doua.
Pentr-u a nu deranja femela am decis sa nu fac schimbul oualelor si sa nu le inlocuiesc pe perioada ouatului.
Dupa aproape 13 de clocit a aparut primul pui,in a doua inca unul apoi nimic cel de-al treilea sa dovedit nefecundat(limpede).
Femela se dovedi o foarte buna mama in primele 5 zile pina in cea dea 6 zii cind eu inelai puii ,cind aceasta incepu a fii interesata de ciudatele obiecte de pe picioarele puiilor si incepu sa traga de ele si asa reusii sa azvirle din cuib cel deal doilea puii care era un pic mai mic.
CIND eu am ajuns in crescatorie ,pentru a face un control ,puiul era deja mort pe fundul coliviei.
Dupa mascarea inelului la puiul ramas cu banda tip leocoplast de culoare pielii ,femela a incetat sa mai traga de inel ,crescind exceptional puiul.care dupa perioada napirliri se dovedii a fii femela ,eu bucurindu-ma foarte mult avind celalalt mascul si asa formind 2 perechii pentru urmatorul an .
INTRE TIMP incercat sa string multe imformatii si sa ma documentez despre alimentatia si plantele salbatice cu care scatii
se hranesc in natura .
ACEASTA este prima mea experienta cu acest mic fringilid in tentativa de reproducere scatii purii in ambientul domestic,dupa multe reusite cu anii in urma in care am fost interesat doar de reproducerea de hibrizii cu canarite verzii si galbene cu care am obtinut cam in jur de 18 hibrizii .
SPER CA NU VAM PLICTISIT CU ACESTA POVESTIRE SI CA POATE FII DE FOLOS CUIVA EXPERIENTA MEA ,VA UREZ UN SFIRSIT DE SAPTAMINA PLACUT .

CU STIMA.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Experienta mea cu SCATII
MesajScris: 06 Mar 2011 11:52 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 02 Ian 2010 17:39
Mesaje: 68
Localitate: Bucuresti
Iti multumim pentru "povestire"! Si multa bafta si cat mai multe realizari in continuare!

_________________
http://www.canaridecantec.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Experienta mea cu SCATII
MesajScris: 07 Mar 2011 16:16 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 20 Sep 2009 01:28
Mesaje: 458
Localitate: Ploiesti
Felicitari pentru experienta cu acest mic, dar foarte gingas fringillid. Sunt sigur ca pentru noi, cei ce indragesc indigenele este o experienta din care avem de invatat, iar pe viitor multi dintre noi se vor bucura de o asemenea "izbanda". Mult succes pe mai departe Cristian! :D


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Experienta mea cu SCATII
MesajScris: 14 Oct 2012 22:55 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 12 Iun 2012 18:20
Mesaje: 25
Localitate: Ploiesti
Salut Cristian, am observat ca ai spus ca te-ai documentat mai mult in privinta plantelor care le consuma scatii in libertate. Ma poti ajuta si pe mine cu mai multe detalii? Si te mai rog sa-mi spui ce anume contine Pastone si daca se poate face acest compus acasa.

_________________
Imagine Imagine
Cosmin
email:elyhu82@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România