Unul din factorii cei mai importanti pentru reusita unei stagiuni reproductive este fara indoiala iluminarea corecta a crescatoriei sau incaperii. Iar iluminarea corecta presupune pe langa calitatea luminii si dozarea corecta a orelor de lumina.
Nu o sa insist prea mult acum asupra calitatii luminii, desi este clar ca se prefera lumina naturala. In ceea ce priveste lampile fluorescente, folositi-le pe cele care acopera un spectru apropiat cu al soarelui, chiar daca sunt mai scumpe decat cele obisnuite. Un exemplu ar fi lampile Biolux de la Osram.
Din punct de vedere biologic lumina este un factor extrem de important in reproducerea pasarilor. Stie fiecare dintre noi ca in natura exista o variatie a orelor de lumina in functie de anotimp. Aceasta variatie va determina schimbari biologice (hormonale) pasarilor noastre, determinand fie stimularea reproducerii, fie naparlirea. Graficul de mai jos ne arata cum se intampla in natura:

Acest grafic este valabil pentru emisfera nordica, deasupra paralelei de 40 de grade, zona ce cuprinde aproape intreaga Europa si America de Nord. Este aria de nidificare a canarului, pasarilor indigene si pasarilor originare din America de Nord. Graficul prezinta numarul de ore de lumina la inceputul fiecarei luni. Astfel, putem observa cum de la inceputul lunii ianuarie, ziua incepe sa se prelungeasca, iar pasarile din natura se pregatesc pentru perioada de reproducere. Cand ziua ajunge sa aiba 10/11 ore de lumina vom auzi primele chemari timide, iar in momentul in care ajungem deja la 12 ore cantecele de chemare ale masculilor se aud tot mai intens si frecvent.
In prima parte a lunii martie, cand soarele lumineaza pamantul aproximativ 13 ore de lumina am intrat in perioada de reproducere, care dureaza pana la inceputul lunii iunie cand in natura sunt 16 ore de lumina pe zi. Acesta este momentul in care femelele termina de crescut ultima serie de pui si incepe un nou proces fiziologic: naparlirea. Se observa pe grafic cum in natura, apropierea de ziua cea mai lunga din an (solstitiu de vara) “semnaleaza” pasarilor initierea naparlirii si “pregatirea” de lunile de iarna cu un penaj nou. Din septembrie si pana la sfarsitul lunii decembrie pasarile traverseaza perioada de repaus in timpul careia organele reproducatoare se atrofiaza, pentru a prinde vigoare abia dupa ziua cea mai scurta (solstitiu de iarna) repetand ciclul descris mai sus.
In crescatorii, cea mai simpla modalitate de reproducere este de respectare a ciclului natural, asta in conditiile in care dispunem de lumina naturala. In acest caz insa pot sa apara unele aspecte de care trebuie sa tinem cont:
1. In octombrie, perioada in care incep expozitiile, este posibil ca nu toate pasarile sa fi incheiat naparlirea.
2. Nu toata lumea dispune de suficiente ferestre pentru a stimula reproducerea folosind doar lumina naturala.
3. Orarul de lumina naturala nu se suprapune intotdeauna peste orarul nostru de munca.
4. Nu intotdeauna masculii si femelele sunt pregatite in acelasi moment pentru reproducere, avand ca si consecinta un numar mare de oua limpezi la prima ponta.