Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 19 Apr 2025 18:47

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Lumina si stimularea reproducerii
MesajScris: 03 Ian 2010 14:55 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Unul din factorii cei mai importanti pentru reusita unei stagiuni reproductive este fara indoiala iluminarea corecta a crescatoriei sau incaperii. Iar iluminarea corecta presupune pe langa calitatea luminii si dozarea corecta a orelor de lumina.
Nu o sa insist prea mult acum asupra calitatii luminii, desi este clar ca se prefera lumina naturala. In ceea ce priveste lampile fluorescente, folositi-le pe cele care acopera un spectru apropiat cu al soarelui, chiar daca sunt mai scumpe decat cele obisnuite. Un exemplu ar fi lampile Biolux de la Osram.
Din punct de vedere biologic lumina este un factor extrem de important in reproducerea pasarilor. Stie fiecare dintre noi ca in natura exista o variatie a orelor de lumina in functie de anotimp. Aceasta variatie va determina schimbari biologice (hormonale) pasarilor noastre, determinand fie stimularea reproducerii, fie naparlirea. Graficul de mai jos ne arata cum se intampla in natura:

Imagine

Acest grafic este valabil pentru emisfera nordica, deasupra paralelei de 40 de grade, zona ce cuprinde aproape intreaga Europa si America de Nord. Este aria de nidificare a canarului, pasarilor indigene si pasarilor originare din America de Nord. Graficul prezinta numarul de ore de lumina la inceputul fiecarei luni. Astfel, putem observa cum de la inceputul lunii ianuarie, ziua incepe sa se prelungeasca, iar pasarile din natura se pregatesc pentru perioada de reproducere. Cand ziua ajunge sa aiba 10/11 ore de lumina vom auzi primele chemari timide, iar in momentul in care ajungem deja la 12 ore cantecele de chemare ale masculilor se aud tot mai intens si frecvent.
In prima parte a lunii martie, cand soarele lumineaza pamantul aproximativ 13 ore de lumina am intrat in perioada de reproducere, care dureaza pana la inceputul lunii iunie cand in natura sunt 16 ore de lumina pe zi. Acesta este momentul in care femelele termina de crescut ultima serie de pui si incepe un nou proces fiziologic: naparlirea. Se observa pe grafic cum in natura, apropierea de ziua cea mai lunga din an (solstitiu de vara) “semnaleaza” pasarilor initierea naparlirii si “pregatirea” de lunile de iarna cu un penaj nou. Din septembrie si pana la sfarsitul lunii decembrie pasarile traverseaza perioada de repaus in timpul careia organele reproducatoare se atrofiaza, pentru a prinde vigoare abia dupa ziua cea mai scurta (solstitiu de iarna) repetand ciclul descris mai sus.

In crescatorii, cea mai simpla modalitate de reproducere este de respectare a ciclului natural, asta in conditiile in care dispunem de lumina naturala. In acest caz insa pot sa apara unele aspecte de care trebuie sa tinem cont:
1. In octombrie, perioada in care incep expozitiile, este posibil ca nu toate pasarile sa fi incheiat naparlirea.
2. Nu toata lumea dispune de suficiente ferestre pentru a stimula reproducerea folosind doar lumina naturala.
3. Orarul de lumina naturala nu se suprapune intotdeauna peste orarul nostru de munca.
4. Nu intotdeauna masculii si femelele sunt pregatite in acelasi moment pentru reproducere, avand ca si consecinta un numar mare de oua limpezi la prima ponta.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 14:58 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
In continuare am sa va prezint o modalitate de anticipare corecta a sezonului de reproducere astfel incat acesta sa inceapa cu ianuarie si nu cu martie, asa cum se intampla in natura. Doresc sa adaug ca una din principalele cauze ale naparlirii atipice la canari este tocmai dozajul necorespunzator al luminii, la fel si absenta intrarii masculilor la”furie” cum se spune in limbaj “popular”.
Graficul de mai jos ilustreaza anticiparea artificiala a sezonului de reproducere:

Imagine


In primele zile ale lunii noiembrie avem aproximativ 10,30 ore de lumina. Din acest moment incepem sa prelungim artificial orele de lumina cu aproximativ 2 minute pe zi, in asa fel incat la inceputul lunii decembrie sa avem 11,30 ore de lumina. In luna decembrie vom prelungi cu aproximativ 3 minute pe zi, astfel incat la inceputul lunii ianuarie sa atingem cele 13 ore necesare intrarii in perioada de reproducere. Daca dorim putem sa adaugam inca a 30-45 minute peste cele 13 ore de lumina fara sa perturbam pasarile din perioada de reproducere.
Mentinem nivelul de lumina pana la sfarsitul lunii martie, iar la inceputul lunii aprilie vom incepe sa crestem din nou, cu aproximativ 4 minute pe zi, pentru a semnala pasarilor apropierea “verii” artificiale. In felul acesta in primele zile ale lunii iunie vom ajunge la cele 16 ore pe zi. Din acest moment vom incepe scaderea orelor de lumina conform graficului pana in luna noiembrie cand ajungem la 10,30 ore de lumina si ciclul se reia. Crescatorii care dispund de lumina naturala se pot folosi in perioada iunie-noiembrie doar de aportul din natura.

Pe baza acestui exemplu puteti sa va faceti propriul program, tinand cont de cateva reguli de baza:
- perioada minima recomandata pentru stimularea perioadei de reproducere este de 6 saptamani (prelungirea zilei de la 10,30 la 13 ore).
- ideal ar fi cresterea/descresterea zilnica cu 2-3 minute, dar in lipsa unui timer corespunzator variatia sa nu depaseasca 15 minute pe saptamana.
- masculii daca se poate sa beneficieze de o camera separata si un avans de minim 2 saptamani.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 15:02 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Acesta este programatorul automat pe care il folosesc eu. In acesta an l-am programat astfel incat sa am 14 ore incepand cu 15 februarie. Va doresc succes!

Imagine

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 18:33 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 23 Aug 2009 00:10
Mesaje: 206
Localitate: IASI
foarte interesant..multumim ptr articol...e foarte greu sa faci asta fara aparat in schimb..am inteles ca unul costa in jur de 250 de euro..si il gasesti afara..mai am o intrebare...nu rupem femelele in doua daca incepem in ianuarie ?ma gandsc ca o sa si petreaca cam mult timp pe oua si hranind pui...va intreb ptr ca stiu ca sinteti cel mai in masura sa mi raspundeti...va multumesc!!!

_________________
Imagine Imagine http://kratos.sunphoto.ro/canari_2010 AP19

eu nu imi vindec nebunia...eu traiesc cu ea in fiecare zi


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 18:54 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 18 Aug 2009 21:32
Mesaje: 778
Localitate: medgidia / constanta
Multumesc mult pentru articol , chiar sunt bine de stiut aceste detalii

_________________
Imagine Imagine Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 19:17 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Cum zicea Marius mai sus este nevoie de aprosimativ 14 ore de lumina (dar e posibil si cu 12 ore si 50 min) ,pentru cine are programator de lumina artificiala cred ca a explicat foarte bine mai sus ,dar pentru cine nu are sau creste pasarile in conditii normale cu lumina naturala cred ca trebuie asteptat pina jurul datei de 15 martie cind vor fii aprosimativ 12 ore .Multi forteaza cu chimica dar nu stiu cit este de ajutor si apar si multe oua nefecunde si alte probleme.
Acum de exemplu la mine aici la ROMA sint 9 ore si 14 minute de lumina natura si eu tin pasarile afara ,deci cu lumina naturala de aceea trebuie sa astept jumatea luni martie cind vor fii cam 12 ore.... crescatori mai in virsta de aici recomanda sa se astepte dupa 19 martie.
de asemenea trebuie sa se aiba in vedere si virsta pasarilor deoarece cele nascute anul abia trecut in iunie si iulie vor avea mai putin de un an in martie si aprilie cea ce nu este recomandat sa se forteze pasarile sub un an.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 22:56 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
kratos scrie:
foarte interesant..multumim ptr articol...e foarte greu sa faci asta fara aparat

Din contra e foarte usor si la indemana oricui, doar ca foarte putini acorda atentie acestui aspect, mai ales cand se cresc o pereche sau doua in bucatarie sau in alte incaperi in care controlul luminii lipseste cu desavarsire fiind decis de activitatea celor care mai utilizeaza acea incapere. Si de aici incep cele mai mari probleme: naparliri, lipsa cantecului sau lipsa intrarii in perioada de reproducere a masculilor cu ponte limpezi. Ma repet deoarece vreau sa subliniez ca este cea mai importanta cauza a esecului in cresterea canarilor.
Iar timer-e se gasesc si la noi in foarte multe variante la orice magazin de profil, de la cele analoage la cele digitale. Ce-i drept diferenta majora fata de cel special este ca la primele este nevoie de controlul zilnic(sau saptamanal) pana la stabilirea nivelului de lumina necesar. Dar nu este nici pe departe greu si nici imposibil. Iata doua exemple:

ImagineImagine


kratos scrie:
mai am o intrebare...nu rupem femelele in doua daca incepem in ianuarie ?ma gandsc ca o sa si petreaca cam mult timp pe oua si hranind pui...

Conditia esentiala este ca femelele sa provina din puii din prima serie asa cum spunea Cristian75 pentru a fi la maturitatea sexuala. In ceea ce priveste numarul de ponte, ramanem la maxim 3; practic noi in luna martie am incheiat sezonul de reproducere si stimulam pasarile sa intre in perioada de naparlire. Oricum sunt crescatori care procedeaza in acest fel si este de dorit ca matca de pornire daca se prefera aceasta metoda sa provina de la asemenea crescatori. Altfel vrem nu vrem suntem obligati sa asteptam pana la maturizarea pasarilor.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 03 Ian 2010 23:58 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 23 Aug 2009 00:10
Mesaje: 206
Localitate: IASI
multumesc ptr raspuns... eu ma gandeam ca se lasa femela pana in mai sau cat poate ea sa faca oua ...cea ce nu prea ma incanta ,oricum sint unii probabil pe care nui intereseaza acest aspect si lasa in continuare nu opresc reproducerea in martie daca au inceput in ianuarie....la asta ma refeream mai sus ...

_________________
Imagine Imagine http://kratos.sunphoto.ro/canari_2010 AP19

eu nu imi vindec nebunia...eu traiesc cu ea in fiecare zi


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 05 Ian 2010 00:13 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 30 Sep 2009 23:48
Mesaje: 395
Localitate: Ploiesti
parerea mea e ca nu ai de ce sa opresti in martie daca ai pornit in ianuarie si-ti voi exemplifica de ce:
femela face cuibul pe 1 ianuarie sa zicem,
pe 3 incepe sa oua,pe 6 sau 7 se aseaza
pe 19-20 ies puii
pe 10-12 februarie se intarca puii
deci un ciclu complet dureaza cam 42 zile,si apoi o pereche de canari scot cu usurinta 3 rinduri de pui daca sunt hraniti si vitaminizati corect.Si apoi se pot intimpla accidente,sa fie 1 ou bun,sa moara puii dintr-un motiv sau altul,sa nu eclozeze etc

_________________
Imagine

Tel 0766300909
http://marianploiesti.sunphoto.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: 05 Ian 2010 10:34 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 09 Dec 2008 22:13
Mesaje: 1248
Localitate: Cluj-Napoca
Daca faci rationamentul pana la capat vei vedea ca prin 20 martie ar fi cea de a treia ponta. E clar ca datele acestea nu sunt batute in cuie, dar din punctul meu de vedere mai mult de 3 serii de pui nu recomand. Ceea ce am prezentat este o directie dupa care fiecare isi poate face programul propriu, tinand cont de cele cateva reguli de baza si adaptandu-se la conditiile din crescatorie. Deciziile de a continua sa nu dupa luna martie depind in mod evident de variabilele din crescatorie (ponte viabile,nivel de ecloziune, intarcare etc.) si fiecare invata in timp, prin trial & error sa ia decizia corecta.

LE: Daca te vei uita pe graficul cu fotoperioada, vei observa ca in lunile aprilie si mai exista o suprapunere a reproducerii cu naparlirea. Aceasta se traduce tocmai prin faptul ca nu toate pasarile se opresc in acelasi moment din reproducere sau se declanseaza naparlirea la toti deodata. Se poate intampla ca unele pasari sa se opreasca din reproducere si sa inceapa sa naparleasca in timp ce altele sa isi creasca ultima serie de pui.

_________________
ImagineImagine
The human mind is like a parachute: it only works when it's open.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România