Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 18 Sep 2024 10:50

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Banner_AOR2015.gif   



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: NAPIRLIREA
MesajScris: 07 Sep 2009 17:56 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
Pasarile pe linga faptul ca trebuie sa fie sanatoase,trebuie sa aiba si un aspect exterior frumos si placut.Crescatorul trebuie sa acorde o mare atentie starii penajului sa aiba anumite cunostinte in legatura cu ingrijirea penajului , motiv pentru care venim in ajutorul tinerilor crescatori incepatori.
PENELE DE CONTUR care alcatuiesc penajul pasarii desi sint variate atit ca forma cit si ca dimensiune ,provin dintr-o modificare a penei propiu-zise .Penele se impart in pene tari:remige,pene le mari de la aripi;rectrice,penele codale,si trectrice ,penele mici sau moi ,ce alcatuesc penele corpului ca si cele ornamentale.
REMIGELE servesc pentru zbor si sint denumite astfel datorita functiei lor analoga ramelor de virslit ,sint pene de inalta specialitate.
RECTRICELE servesc drept cirma in timpul zborului si la mentinerea echilibrului in mers .
TETRICELE (fulgii)sint penele ce formeaza imbracamintea corpului.
Baza tuturor tectricelor este pufoasa si sint asezate pe corpul pasariica tiglele de pe acoperisiul casei ,avind un rol termoizolator ,apara pasarea de intemperii.
De regula schimbarea de penaj se face prin cresterea penajului teleoptil ,care-l impinge pe cel neoptil afara.
Penajul pasarilor se reinoieste prin uzura si napirlire.
Napirlirea anuala este un fenomen de reinoire a penajului fiind conditionata de o anumita satare fiziologica a organismului ,influentata de stimularea unor glande endocrine nervoase combinata cu schimbarea de temperatura si lumina.
Napirlirea nu se face la intimplare ci dupa o anumita ordine ,astfel ca pasarea sa nu-si piarda potentialul caloric si nici posibilitatea de locomotie in vederea hranirii .Supusa unui determinism de ordin ciclic intern ,napirlirea se produce la anumite epoci dupa specii ,sex,si virsta .
Napirlirea are loc prin dezlipirea din teaca a calamusului penelor ajunse la maturitate care devin formatiuni moarte si cad treptat .
Papila fiecarei pene sau fulg cazut creeaza cite o pana noua.Durata napirliri depinde de viteza de crestere a penajului ,variind de la o luna la trei .
Si pasarile noastre ,trec anual prin procesul de napirlire si anume prin napirlirea mica sau juvenila cum este denumita ,a tinerilor canarii care incep napirlireala virsta de doua luni canarusii imbracindu-se cu pene de adult la virsta de cinci luni.
La napirlirea juvenila tinerii canarusi nu-si pierd penele aripilor(remigele)si nici penele cozii(rectricele)ci numai penele mici ,fulgii(tectricele).Tinerii isi pierd remigele si rectricele abia in anul urmator.Tinerii barbatusi vor trece peste napirlirea juvenila cintind,adica nu-si inceteaza cintecul.Napirlirea se considera terminata atunci cind penele de pe capul pasarii au crescut la loc .
Canarii adultii trec prin napirlirea mare la inceput de toamna cind pasarile adulte isi pierd treptat toate penele ,in pierioada august -sectembrie si se imbraca complet in pene noi .Unii barbatusi de mai multi ani incep sa-si schimbe penele chiar si in luna iulie.La inceperea napirliri ,pasarile,treptat,nu se mai reproduc barbatusii inceteaza sa mai cinte timp de sase-opt saptamini .Cu cit barbatusul este mai in virsta , cu atit mai mult timp nu va cinta pe durata schimbarii penelor,stare care poate dura uneori si trei -patru luni.Tocmai contrar se petrec lucrurile la unii barbatusi,care nici in timpul napirliri nu inceteaza sa cinte .La fel se intimpla si la unele femele care in pofida napirliri intense isi manifesteaza dorinta de a se imperechea.
Procesul de reinoire a penelor incepe cu pierderea penelor codale(rectrice)si zburatoare (remige)si se sfirseste cu schimbarea penelor moi,nici (tectrice )de pe capul pasarii.Barbatusii maturicare nu sint folositi la reproductie ,napirlesc mai tirziu cu aproape o luna sau doua ,acestea,in cazul canarilor ROLLER vor fi folositi mai tirziu ca profesori de cintec pentru educarea tinerilor canarusi.
Dupa terminarea napirlirii baratusi maturi isi reincep cintecil,la inceput foarte timid ,dar in curind camera va rasuna de cintecul lor.Durata napirlirii normale este de sase-opt saptamini si tine de la sfirsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie .Timpul cald va feri pasarile de racire.In timp ce barbatusii adultii incep sa napirleasca in august ,femelele care clocesc isi pierd penelele numai dupa ce si-au crescut puii din ultima clocire.Nu este normal napirlirea pasarilor mature primavara sau iarna.Daca se ivesc asemenea cazuri,ele sint provocate de nehranirea ,neingrijirea corespunzatoare a pasarilor ,ceea ce duce la inbolnavirea organelor digestive si alte maldii.Dar poate fi cauzata si de napilirea peste care a sarit pasarea care nu a fost inperecheata in anul precedent. La pasarile sanatoase procesul de reinoire a penajului decurge rapid si usor ,la cele bolnave lent.Pentru a grabii napirlirea unii crescatorii extrag pene codale si zburatoare ,experienta a dovedit insa ca acest procedeu nu grabeste napirlirea si chinuim pasarea fara rost .
In schimb au dat rezultate bune in grabirea si scurtarea procesului de napirlire mutarea pasarilor intr-o alta incapere cu temperatura mai scazuta(+12°C sau +13°C)si schimbarea regimului alimentar de la consistent la mai slab .Dupa inceperea napirliri von hrani pasarile din nou consistent si mai variat ca in alte perioade cu diferite seminte ca :rapita,mei,in ,care favorizeaza napirlirea ,luciul penajului si inlatura constipatia ,glantul si mac in cantitate mai mica saminta de cinepa fiarta cel putin 10 min ,toate de buna calitate ,fara praf ,mucegai si impuritati.
Verdeturi ca :frunze de papadie,spanac,salata verde,ardei grasi ,gogosari,si in special castravete proaspat,care dupa parerea unor crescatori experimentati ar grabi procesul de reinoire a penelor.Desigur ca nici fructele bine coapte ca:merele dulci,perele,piersicile,prunele nu vor lipsi din meniul pasarilor.
Legumele si fructele vor fi bine spalate si uscate inainte de a se oferi pasarilor .Foarte important este ca in perioada de napilire pasarile sa primeasca coaje de ou bine fiert ,uscat si zdrobit sau os de sepia ca sursa de calciu.Vom feri pasarile de factori de stress(galagie ,muzica prea tare ,ect.)si curenti de aer .
Daca napirlirea nu decurge normal ,in timpul si perioada amintita ,trebuie privita ca o anomalie ,o boala,pentru ca in de sase-opt saptamini ,cit si dureaza napirlirea la pasarile sanatoase ,la cele bolnave apare periodic ,in tot cursul anului .
In aceasta perioada vom acorda si mai mare atentie masurilor igienico-sanitare pe care le vom respecta cu stirctete .
Daca pasarile noastre sint bine ingrijite si sanatoase, vor trece usor peste acest proces intineritor si se vor imbraca in noilesi frumoasele lor haine de pene.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: NAPIRLIREA
MesajScris: 22 Iul 2010 13:13 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 16 Aug 2009 21:06
Mesaje: 1393
Localitate: Craiova, Roma
In aceasta perioada alimentatia este foarte importanta ca pasarile sa treaca peste ea foarte usor sa sa aiba un penaj lucios si bine dezvoltat .in ajutorul pasarilor putem veni cu hrana moale si uscata inbunatatita cu vitamine si probiotice.
Magnifici 3PASTONI SOFT PENTRU NAPIRLIREA CU SUCCES A PASARILOR:


-1)-WIMO SOFT ROSU FORMULA WOLD CHAMPION ,CALITATE PREMIUM
PASTONE SUPER APETIT PENTR-U CANARI ROSU INTENS,MOZAIC SI MELANICII,CONTINE DOZA EXACTA SI NECESARA DE COLORANT (3 TIPURI )SI PROBIOTICI PENTR-U A FACE MAI USOARA DIGESTIA.


-2)-WIMO SOFT ALB(PASTONCIN FARA GRASIMII ANIMALE)CALITATE PREMIUM
PASTONE PENTR-U CANARII,CANARI CU ARIPA ALBA SI MOZAIC,PE BAZA DE FAINA DE OREZ CU FORMULA OPTIMA SI BILANCEATA DE PROTEINE.NU CREAZA DORATURA(PATAREA PENAJULUI)
FACE NAPIRLIREA MAI RAPIDA SI UN PENAJ MAI BRILANT SI DEOSEBIT.
INBUNATATIT CU PROBIOTICII.

-3)-WIMO SOFT
PASTONE PENTR-U CANARI LIPOCROMICI SI MELANICI SUPER APETIT SI FOARTE USOR DE DIGERAT,BOGAT IN ULEIURII ESENTIALE OMEGA 3 SI OMEGA 6 ,INBUNATATIT CU PROBIOTICII.

_________________
Imagine Imagine
MACIUCA CRISTI
VICEPRESEDINTE ONORIFIC A.O.R
PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: NAPIRLIREA
MesajScris: 10 Ian 2012 21:29 
Neconectat

Membru din: 14 Feb 2011 23:32
Mesaje: 13
imi cer scuze daca am gresit topicul dar am si eu o mica problema cu un canar.am doi canari roller amandoi baeti stau in colivi separate un dintre iei nu mai canta de prin vara mai deloc doar piue asa un pic am tot gasit la el in colivie mai mereu pene ca si cum ar naparli intruna ,de mancat mananca normal doarme pe bat nu are alte probleme cred ,am observat cate o data ca sta jos pe fundul coliviei lipit de grilaj ,va rog daca imi puteti da un sfat mic.va multumesc


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România