Vreau sa va impartasesc experienta pe care am avut-o week-end-ul asta, de 1 Mai... "muncitoresc"...
Am fost la o expozitie de perusi in Austria, in orasul Tulln, langa Viena. Este o expozitie de pui si pasari tinere care se tine in fiecare an, in aceelasi week-end, ultimul din Aprile, Sambata.
Este o expozitie de o zi, o varianta superba din punctul meu de vedere. Pasarile se inscriu pana la ora 9, cand incepe arbitrarea, dupa arbitrare se ia pranzul, se face premierea si oamenii pleaca acasa. Pasarile sunt stresate la un nivel minim, crescatorii se intalnesc, isi exercita pasiunea (expun pasari, discuta, schimba opinii, pasari, experienta) si seara ajung acasa cu totii, fara stres suplimentar pentru pasari care se hranesc normal (dimineata cand pleaca si seara cand ajung).
Expozitia a cuprins 200 de pasari si s-a desfasurat oficial de la 9 la 14. Au participat foarte multi crescatori din care cam 30 crescatori expozanti din 4 tari (Austria, Germania, Slovacia si Ungaria) si un crescator gura-casca din Romania. Ce mi se pare extraordinar e ca poate participa oricine, adica puteam sa merg si eu cu pasari. Singura conditie e ca pasarea sa fie inelata cu inel inchis, omologat, proprietatea crescatorului. La anul sa se tina austriecii bine ca vine eu!
Partea proasta e ca nu exista diferentiere Incepator-Intermediar-Campion, prin urmare toti crescatorii concureaza la acelasi nivel, dar experienta e una pozitiva pentru toata lumea.
Am vazut pasari superbe (o femela albastru deschis la care mi-a ramas mintea...o fatza superba) si pe care mi-ar placea sa le am acasa, dar nimic socant...asta urma sa vina dupa-masa
Expozitia s-a desfasurat intr-o atmosfera prieteneasca, cum e si normal, "concurentii" discutand, luand masa impreuna, schimband impresii cu arbitrul.
Dupa masa am avut privilegiul sa il vizitez pe Karl Eben, crescatorul considerat a fi cel mai bun din Austria. Aici a fost partea cu

. Am vazut niste pasari extraordinare de o marime impresionanta si de o calitate pe care nu am mai vazut-o live pana acum. Cel mai bun mascul al lui, un cinnamon grey-green care a fost BIS acum cativa ani mi s-a parut ireal si ce era si mai impresionant e ca masculul respectiv nu era singurul de acest fel. Calitatea extraordinara e prezenta in toata crescatoria prin niste linii genealogice de exceptie: Karl punea in colivia de expozitie pasare dupa pasare iar mie imi cadea falca tot mai jos. Din pacate nu am poze din crescatoria d-lui Eben.
Pot sa spun ca am avut o experienta extrem de placuta, imersandu-ma complet "in perusi" pentru 3 zile.
Cu ocazia aceasta am schitat 2 surprize pentru voi, cei interesati.
Una este exclusiva pentru crescatorii de perusi si cealalta este pentru toti crescatorii de pasari (perusi, exotice, canari, etc.) dar imi rezerv dreptul de a le dezvalui numai cand voi avea toate datele exacte. Pot doar sa spun ca personal le astept cu nerabdare pe ambele.
Poze de la expozitie voi pune deseara, cand ajung acasa.
http://www.perusi-standard.ro