|
Extrem de bine formulat : FACTORUL Lumina... , pentru ca , dupa cum bine stim , in practica , nu putem avea continuitate folosind doar acest factor . El este in stransa legatura , cu ceilalti factori (temperatura , hrana , habitat , etc.) cu care formeaza un asamblu eterogen si indivizibil in complexitatea sa . Din punct de vedere teoretic , insa , prin individualizarea acestui factor , putem face o analogie cu privire la influenta acestuia in diferite forme de viata . In linii mari , lumina a avut si are in continuare , o influenta majora in crearea , mentinerea si sustinerea vietii pe pamant . Potrivit periodismului ciclic , pe de o parte , lumina influenteaza intr-un sens sau altul , toate procesele fizico-chimice ale organismelor vii (cu foarte mici exceptii - bacteriile anaerobe , care se pot dezvolta in medii lipsite de lumina si oxigen) , iar pe de alta parte , lumina a fost folosita de om si ca unitate de masura al timpului . Importanta luminii o putem observa in influenta pe care aceasta o exercita asupra plantelor si animalelor din zilele noastre . In afara de arhicunoscutul proces de fotosinteza , unde influenta luminii este primordiala , mai putem aminti despre efectele influentei luminii , asupra cunoscutei plante , numita floarea soarelui si retinem reactia acesteia sub actiunea acestui stimul . La fel sta situatia si in cazul unui animal marin inferior , cu aspect de planta , deditelul marin , cunoscut si el de cei care fregventeaza si observa vietatile marine din imediata apropriere a coastei , care are aceeasi reactie la lumina , ca si floarea soarelui . La polul opus , natura , in marea ei biodiversitate , a creat si format o alta forma de reactie la influenta luminii si anume plantele si animalele nocturne . Aici putem aminti in contrapartida cu cele de mai sus , cunoscuta planta , regina noptii , care isi permite inflorirea si polenizarea , numai in lipsa luminii . Observam din aceste exemple simpliste , diferite moduri de reactii sub influenta unui singur factor : lumina ; dar de retinut este faptul ca periodismul iluminarii din cadrul ciclic zi/noapte , precum si alternanta anotimpurilor , au ca efect fizic cresterea sau scaderea duratei si intensitatii luminii , formeaza in asamblul lor , un bioritm , care este una dintre formele de adaptabilitate la conditiile de mediu . Perturbarea , din diferite motive , a acestor conditii de mediu , are influenta nefasta in mentinerea acestui bioritm . La randul lui , perturbarea bioritmului , conduce in mod direct la alterarea reactiilor normale , sau chiar moartea speciilor in cauza . Revenind la canarii nostri de cantec , observam importanta covarsitoare pe care factorul lumina il are de-a lungul perioadelor ciclice pe care acestia le parcurg in decursul unui an . In desfasurarea anotimpurilor , durata si intensitatea luminii poate creste sau scade in raport direct cu fazele anotimpului tranzitat ; aceste oscilatii naturale produc in bioritmul pasarilor noastre , reactii si stari diferite , ca de exemplu starea de repaus , reproducere , sau naparlire . O mare importanta o are luminozitatea si in scoala de cantec . Asa cum am mai aratat , in diverse ocazii , cunosc destul de bine ce se promoveaza spre utilizare , in scoala de cantec . Nu toate aceste informatii sunt complete , chiar daca ele provin de la mari crescatori . De multe ori pe site-urile lor , se ofera informatii destul de vagi despre scoala de cantec , iar imaginile care le insotesc , arata faze din pregatirea pentru concurs . Aceste omisiuni duc la confuzii , iar acestea din urma au ca efect major , greseala . Intentionat sau nu , se fac astfel de omisiuni , ca si cele referitoare la folosirea luminii in scoala de cantec , pe care unii o recomanda de o intensitate marita , altii merg pe obscuritate , iar altii pe intunecarea completa ... , dar nimeni nu se refera la modul de hranire ... Stimati colegi din club malinois , in scoala de cantec , CANARII SE "TIN" DIN MANCARE , LUMINOZITATEA TREBUIE SA FIE IN CORELATIE STRANSA CU ACEASTA ; pregatirea in vederea participarii la concurs este CU TOTUL ALTCEVA ... Sper , din nou , ca v-am trezit interesul , pentru ca am indicii temeinice in a crede ca urmariti cu interes postarile din cadrul clubului si ca veti participa , macar , din cand in cand , la dezbaterile acestor subiecte , dezbateri pe care mi le doresc cat mai punctuale , in detrimentul generalitatilor pe care le-am prezentat pana acum , sub forma unor monologuri sterile , care , repetandu-se denota altceva ... , ori ca ... , ori ca ... , ceea ce este departe de intentiile mele ...
|