Mihai te respect pentru ce faci si ce ai facut ca si crescator de canari, dar esti prea subiectiv in cazul malinois (si nu numai...), inclinand balanta de fiecare data in directia dorita de tine(inteleg ca idolatrizezi aceasta rasa si este un lucru bun, dar totusi da dovada si tu de respect fata de celelalte rase si crescatorii lor). Sincer tu ai scris urmatoarele: ROLLER-UL:"CANTARETUL DE OPERA"....TIMBRADO:"CELEBRUL TENOR"...iar MALINOIS-UL:"FAIMOSUL BARITON" si am interpretat astfel: roller = cantaret, timbrado = celebrul, malinoisul = faimosul. Daca e sa fiu realist, dintre toti rollerul cantaretul este si celebru si faimos!

Fiecare rasa are farmecul ei, dar nu trebuie preaslaviti unii si altii fara acoperire(de unde baritoni, tenori si cantareti de opera?).
Mihai S. scrie:
cred ca pe plan mondial malinoisul iese net castigator in momentul de fata(scuza-mi subiectivitatea)
Nu stiu daca iese pe plan mondial(nu fac speculatii, caci nu se pot compara), dar in Romania sigur malinoisul este superior la un singur capitol: la bani!

(scuza-mi obiectivitatea).
Vizavi de munca d-lui Stefan suntem toti constienti ca este o munca foarte grea si trebuie sa se urmareasca clar o schema(eu unul nu sunt in stare sa o inteleg), dar trebuie incurajat, nu sa-i dam in cap. Daca nemtilor li se dadea in cap cand s-au apucat de rolleri, la belgieni cand au inceput incrucisarile pentru a se obtine canarul waterslager sau la spanioli pentru a crea mai nou canarul timbrado, credeti ca am mai fi avut astazi canari de cantec? Este o intrebare retorica cu scopul de a constientiza ca intotdeauna se poate obtine ceva prin munca, daruire, ambitie si pasiune. Asa cum slavujar s-a pliat pe gustul ex-Yugoslaviei si nu este pe placul multor crescatori de la noi, la fel se poate obtine si la noi o linie de canari care sa satisfaca acest segment de iubitori de canari. Sper ca nu se vede din canarul romanesc(tenor) un contracandidat serios al slavujarului, pentru ca sunt diferiti. Slavujarul a fost si va ramane pentru totdeauna al sarbilor, asa ca daca ne dorim o rasa a noastra nu trebuie sa punem un simplu apelativ "...de Romania", ci sa punem osul la treaba, asa cum au facut toti(sarbi, bulgari, marocani etc.) Hai sa creem ceva daca suntem in stare, daca nu sa nu taiem aripile unui vis frumos(din respect pentru visatori)...
PS: Nelutzu are dreptate vizavi de ou(malinois), multi cunosc cum a fost obtinut malinoisul si drept dovada sunt turele imprumutate de la Harzer roller.
Cu respect si consideratie,
Cristian Urzica.