Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 31 Mai 2026 13:36

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Manifest - pasari salbatice
MesajScris: 29 Oct 2009 21:52 
Neconectat

Este o situatie destul de grava cu pasarile salbatice Ma declar impotriva braconajului
In orasul meu ,sper ca ati vazut, avem o piata bine dezvoltata in privinta pasarilor expuse la vanzare.dar altceva ,vreau sa accentuez;Dupa ce a cazut prima zapada ,piata se umple de salbaticiuni,in total sunt de ordinul sutelor.Si organele in drept ,nu fac nimic. Se castiga bani frumosi cu pasarile salbatice.Cred ,ca aceasta situatie este si in alte orase mari-de altfel nu cred ,sunt sigur.Poate ar trebui sa trimitem o adresa la toate sectiile de politie din pietele marilor orase si la cei care se ocupa de mediu.Cred ca putem ,deoarece acum suntem o organizatie cu drepturi si indatoriri..Este o propunere..

Sus

Subiectul mesajului: Re: pasari salbatice
MesajScris: 29 Oct 2009 22:56 
Neconectat

se pot trimite adrese si eu am mai vazut din cand in cand razii prin piete...dar e o problema de mentalitate care nu cred ca se va schimba decat prin educatie si nu "cu parul".
Cred ca abia noii crescatori, care vor avea acces la cultura din vest, fie direct, fie prin intermediul unor organizatii serioase (ca si aceasta a noastra) vor putea sa schimbe acest lucru.
Atata timp cat crescatorii sunt limitati la pasari mediocre care nu le pot sustine hobbyul decat la nivel mediocru, practica va continua. E mai ieftin sa prinzi un sticlete din natura decat sa dai pe el 100EUR. Desi mie pasarea de 100EUR mi se pare mai frumoasa intr-o colivie decat o pasare salbatica. E mai mare, coloritul mai interesant, penele mai frumoase datorita alimentatiei adecvate, mai calma in prezenta oamenilor.
Pe masura ce crescatorii se vor cizela si vor evolua, prin acces la material biologic de calitate (obtinut prin schimburi, vanzari/cumparari in expozitii) aceasta practica se va elimina de la sine. Nimeni nu va mai cauta pasarile din salbaticie care nu se pot compara cu calitatea si gradul de decorativitate al pasarilor din captivitate.
Parerea mea este ca depinde de noi, crescatorii, sa eliminam aceasta practica. Desi sunt convins ca toti avem vreun prieten care se ocupa cu treaba asta.

http://www.perusi-standard.ro

Sus

MesajScris: 30 Oct 2009 08:03 
Neconectat

da .sunt de acord cu tine ..ai mare dreptate in ce spui.. ;)

Sus

MesajScris: 30 Oct 2009 23:22 
Neconectat

Pasarile salbatice au o vigoare si o sanatate iesita din comun. Genetica solida, deformatii zero, atat fizice cit si coloristice.

Chestia e ca imediat ce sint prinse, li se dau de mancare produse "umane" si s tinute in mizerie sau semicuratenie si atunci "coboara" pe o treapta mai jos cu sanatatea si cu penajul, etc pe acea treapta pe care sint si pasarile de colivie.

Trebuie urmarite cu grija efectivele pasarilor in natura; sint foarte multe specii de pasari care sint cu totul si cu totul inafara oricarui pericol de imputinare.
Anul asta am vazut pui de cinepar si de codros de padure, aici la mine in Zalau, pe un parau mic, la sfarsitul lui iulie, recent iesiti din cuib si pui de sticleti la mijlocul lui august puteam sa jur ca e al 3 lea rand de pui... A fost un an extraordinar.

Trebuie sa se opreasca, in paralel, comercializarea pasarilor salbatice, cu hotarare. Asta e adevarat si e urgent.

Dar nevoia de sange salbatic, de o genetica solida, va exista intotdeauna si crescatorii responsabili care prind citeodata cite 2-3 pasari nu fac paguba in fondul pasaresc.

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 00:35 
Neconectat

cristi si eu am avut pasari salbatice si le dadeam sa manance floarea soarelui amestecata cu mancare de canari...le mai dadeam mere,morcov,salata..si iti spun sincer ca am avut un sticlete care mia trait 2 ani...mizerie pe fundu coliviei nu era...la toate pasarile salbatice pe care leam avut au avut mancare adegvata apa schimbata la zi,voliera,si imi cantau de dimineata pana seara,chiar eram sa inmultesc o pereche de sticleti salbatici dar cu o greseala de a mea a scapat femela,deci pasarile salbatice o duc bn in captivitate daca au conditiile necesare,oameni de aici de la mine mai ales pensionari prind cate o pasarica gen sticlete odata pe luna,si chiar ii intreb daca ma lasa si pe mine sa ma uit sa vad ce au prins dar eu sunt curios sa vad in ce conditii ii tine,si chiar mam mirat avea niste conditii foarte bune,nu ii tinea afara ii tinea in casa in custi cu separator..aveau tot ce le trebuie,deci nu strica sa prinzi o pasarica salbatica..voi ati vazut ca in spania este legal sa prinzi pasari salbatice?ati vazut ca se fac concursuri pe tema asta?eu sunt putin de acord sa prindem dar nu in exces spre exemplu cum prind uni sii ii vand pentru bani...o pasarica nu strica...eu nu cred ca nici unu dintre noi nu a prins pasarele...prindem atunci cand vedem la alti ne dorim atunci si dupa cateva saptamani ne plictisim de ele si dupaia le dam drumu...dupa cum am mai zis sunt de acord sa prindem o pasarica dar nu in exces..asta e parerea mea sper ca nu am deranjat si ca miam descris opinia mea!!!numai bine

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 12:16 
Neconectat

Cristi Radu scrie:
Pasarile salbatice au o vigoare si o sanatate iesita din comun. Genetica solida, deformatii zero, atat fizice cit si coloristice.

au dar nu se vad pentru ca cine iese din tipare in natura, moare

Cristi Radu scrie:
Chestia e ca imediat ce sint prinse, li se dau de mancare produse "umane" si s tinute in mizerie sau semicuratenie si atunci "coboara" pe o treapta mai jos cu sanatatea si cu penajul, etc pe acea treapta pe care sint si pasarile de colivie.

depinde cine le prinde...nu imi spune ca un perus din salbaticie mananca mai bine decat un perus care primeste o varietate larga de seminte, vitamine, minerale.
intotdeauna omul a modificat animalele salbatice domesticite in folosul propriu (estetic sau culinar) si prin urmare a dezvoltat animale inferioare stramosilor salbatici, din punct de vedere evolutionar. dar nu pot sa cred ca un animal salbatic mananca mai bine decat un animal domestic. e adevarat ca un sticlete in captivitate beneficiaza doar de acele seminte pe care i le asigura crescatorul si nu are acces la insecte si alte produse alimentare la care are un sticlete din salbaticie.
deci totul depinde de cine le prinde...ideal ar fi sa nu le prinda nimeni

Cristi Radu scrie:
Trebuie urmarite cu grija efectivele pasarilor in natura; sint foarte multe specii de pasari care sint cu totul si cu totul inafara oricarui pericol de imputinare.
Anul asta am vazut pui de cinepar si de codros de padure, aici la mine in Zalau, pe un parau mic, la sfarsitul lui iulie, recent iesiti din cuib si pui de sticleti la mijlocul lui august puteam sa jur ca e al 3 lea rand de pui... A fost un an extraordinar.

asa ceva nu exista...chiar daca vara au fost multi pui, vine iarna...cand mor 3/4 din ei...fara discutie si invariabil

Cristi Radu scrie:
Dar nevoia de sange salbatic, de o genetica solida, va exista intotdeauna si crescatorii responsabili care prind citeodata cite 2-3 pasari nu fac paguba in fondul pasaresc.

sangele salbatic in cele mai multe cazuri iti strica linia.
e foarte adevarat ca pasarile salbatice au o vigoare si o capacitate de reproductie mare, dar asta e adevarat doar in natura si in conditiile din natura.
si in fond, de ce sa prinzi din natura cand deja exista generatii crescute in captivitate??? raspunsul in cele mai multe cazuri este: de ce sa dau lui X bani pe un sticlete crescut in colivie cand pot sa il iau pe gratis.

de ce nu vorbeste nimeni despre procentul de pasari prinse care mor (fie la prindere, fie la scurt timp in volierele/coliviile crescatorilor)?
pentru fiecare pasare salbatica care face 6 luni de captivitate cate au murit in perioada aceasta???
de ce nu calculeaza nimeni cati, dintre acele "multitudini de pui de anul asta", lipsesc pentru ca oamenii le-au prins parintii cu un an inainte??

Bogdan.G scrie:
pensionari prind cate o pasarica gen sticlete odata pe luna...eu sunt putin de acord sa prindem dar nu in exces spre exemplu cum prind uni sii ii vand pentru bani...o pasarica nu strica...

pai sunt mii de pensionari/crescatori care prind...deci sunt mii de pasarici pe luna...cat timp crezi ca e ok sa prindem cateva mii de pasarici pe luna???
eu sunt putin (mai mult) impotriva sa prindem.

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 12:45 
Neconectat

pai daca ai bani cumpara tu pasari crescute din captivitate....si noi astia care nu o prea duceam bine cu bani cumparam un sticlete cu 10 lei...da sticletele crescut in captivitate ce are in plus fata de cel salbatic??are culoarea galbena?are.Are masca rosie?spuneti voi ca are coloritul mai frumos pai normal ca are daca li se da tot felul de substante sau mai stiu eu ce...eu cred ca un sticlete salbatic traieste mai mult fata de unu cresctut in captivitate pentru ca mananca in plus si ma refer la seminte fata de cel crescut in captivitate...e ca la copii mici trebuie sai lasi sa se joace in praf,pamant si alte chesti ca,cand se face mare sa nu fie alergic la toate substantele ca daca nul lasi va fi un copil firav si se imbolnaveste foarte repede asa si cu sticleti sau alte pasari...si cunosc crescatori de canari (nu vreau sa dau nume)care prind sau cumpara un sticlete la 10 lei si il inmulteste cu canarite si le iese...dupa cum am mai zis nu cred ca este vreun crescator care na avut "sau are"o pasarica salbatica prinde pasarile care le detine...si ca veni vorba de razia asta sa le confisce pasarile la oameni,ma duc intr-o zi in targ sa vad ce mai pun oameni la vanzare si stau vreo 10 min si vad vreo 5 politisti ca vin acolo am zis ca le confisca dar de unde...lea spus sa se mute mai incolo cu pasarile si ca nu le confisca ca le era usor sa le ia si sa le dea drumu...si mai zicem ca oameni de rand nu respecta legile...dar vati intrebat daca politisti le respecta?normal ca nu...stie ca oameni nu au salariile mari si ii lasa mai ales pensionari care au o pensie de 250-300 lei...pai cum poti trai in romania asta?ati vazut ca italieni isi permit sasi cumpere pasari de milioane?pai de ce?pentru ca au salariile mai mari si ei nu simnt cand dau 100Euro sau mai mult pe o pasare...pe cand la noi suma asta de bani ni se pare o avere....pe locu doi la mine la crescutul pasarilor se afla spanioli care la fel si eu o duc bine cu bani si daca te duci la un crescator spaniol o sa vezi pasari de milioane si o sa vezi ca are si pasarele salbatice....eu miam spus opinia daca am zis ceva gresit spunetimi...NUMAI BINE!!

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 12:46 
Neconectat

cred ca subiectul asta nu are ce cauta la cumparari.'

rog un moderator sa-l mute.

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 12:59 
Neconectat

Bogdan.G scrie:
eu cred ca un sticlete salbatic traieste mai mult fata de unu cresctut in captivitate pentru ca mananca in plus si ma refer la seminte fata de cel crescut in captivitate

niciodata...toate animalele in conditii bune de captivitate traiesc chiar si triplu fata de semenii lor salbatici.

Bogdan.G scrie:
e ca la copii mici trebuie sai lasi sa se joace in praf,pamant si alte chesti ca,cand se face mare sa nu fie alergic la toate substantele ca daca nul lasi va fi un copil firav si se imbolnaveste foarte repede asa si cu sticleti sau alte pasari

dar este si posibil sa ia o boala urata si sa moara...sau sa il prinda acvila cu coroana si sa il pape...

Bogdan.G scrie:
si cunosc crescatori de canari (nu vreau sa dau nume)care prind sau cumpara un sticlete la 10 lei si il inmulteste cu canarite si le iese...dupa cum am mai zis nu cred ca este vreun crescator care na avut "sau are"o pasarica salbatica prinde pasarile care le detine...

tocmai asemenea practici incercam sa eliminam din ornicultura romaneasca

Bogdan.G scrie:
ati vazut ca italieni isi permit sasi cumpere pasari de milioane?pai de ce?pentru ca au salariile mai mari si ei nu simnt cand dau 100Euro sau mai mult pe o pasare...pe cand la noi suma asta de bani ni se pare o avere....pe locu doi la mine la crescutul pasarilor se afla spanioli care la fel si eu o duc bine cu bani si daca te duci la un crescator spaniol o sa vezi pasari de milioane si o sa vezi ca are si pasarele salbatice

ai vazut tu crescator italian serios care, in scopul imbunatatirii materialului genetic de acasa, sa cumpere pasare de 100EUR??
In vest, din proprie experienta, practica e asa: "ai nevoie de un out-cross (sange nou) bun? vinde 10 din pasarile tale cele mai bune si cu banii cumpara una" si nu "vinde o pasare de la tine si cumpara 10 salbatice".

Sus

MesajScris: 31 Oct 2009 13:02 
Neconectat

norisss scrie:
cred ca subiectul asta nu are ce cauta la cumparari.'

rog un moderator sa-l mute.

de acord...la "discutii libere"

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]