Cristi Radu scrie:
Pasarile salbatice au o vigoare si o sanatate iesita din comun. Genetica solida, deformatii zero, atat fizice cit si coloristice.
au dar nu se vad pentru ca cine iese din tipare in natura, moare
Cristi Radu scrie:
Chestia e ca imediat ce sint prinse, li se dau de mancare produse "umane" si s tinute in mizerie sau semicuratenie si atunci "coboara" pe o treapta mai jos cu sanatatea si cu penajul, etc pe acea treapta pe care sint si pasarile de colivie.
depinde cine le prinde...nu imi spune ca un perus din salbaticie mananca mai bine decat un perus care primeste o varietate larga de seminte, vitamine, minerale.
intotdeauna omul a modificat animalele salbatice domesticite in folosul propriu (estetic sau culinar) si prin urmare a dezvoltat animale inferioare stramosilor salbatici, din punct de vedere evolutionar. dar nu pot sa cred ca un animal salbatic mananca mai bine decat un animal domestic. e adevarat ca un sticlete in captivitate beneficiaza doar de acele seminte pe care i le asigura crescatorul si nu are acces la insecte si alte produse alimentare la care are un sticlete din salbaticie.
deci totul depinde de cine le prinde...ideal ar fi sa nu le prinda nimeni
Cristi Radu scrie:
Trebuie urmarite cu grija efectivele pasarilor in natura; sint foarte multe specii de pasari care sint cu totul si cu totul inafara oricarui pericol de imputinare.
Anul asta am vazut pui de cinepar si de codros de padure, aici la mine in Zalau, pe un parau mic, la sfarsitul lui iulie, recent iesiti din cuib si pui de sticleti la mijlocul lui august puteam sa jur ca e al 3 lea rand de pui... A fost un an extraordinar.
asa ceva nu exista...chiar daca vara au fost multi pui, vine iarna...cand mor 3/4 din ei...fara discutie si invariabil
Cristi Radu scrie:
Dar nevoia de sange salbatic, de o genetica solida, va exista intotdeauna si crescatorii responsabili care prind citeodata cite 2-3 pasari nu fac paguba in fondul pasaresc.
sangele salbatic in cele mai multe cazuri iti strica linia.
e foarte adevarat ca pasarile salbatice au o vigoare si o capacitate de reproductie mare, dar asta e adevarat doar in natura si in conditiile din natura.
si in fond, de ce sa prinzi din natura cand deja exista generatii crescute in captivitate??? raspunsul in cele mai multe cazuri este: de ce sa dau lui X bani pe un sticlete crescut in colivie cand pot sa il iau pe gratis.
de ce nu vorbeste nimeni despre procentul de pasari prinse care mor (fie la prindere, fie la scurt timp in volierele/coliviile crescatorilor)?
pentru fiecare pasare salbatica care face 6 luni de captivitate cate au murit in perioada aceasta???
de ce nu calculeaza nimeni cati, dintre acele "multitudini de pui de anul asta", lipsesc pentru ca oamenii le-au prins parintii cu un an inainte??
Bogdan.G scrie:
pensionari prind cate o pasarica gen sticlete odata pe luna...eu sunt putin de acord sa prindem dar nu in exces spre exemplu cum prind uni sii ii vand pentru bani...o pasarica nu strica...
pai sunt mii de pensionari/crescatori care prind...deci sunt mii de pasarici pe luna...cat timp crezi ca e ok sa prindem cateva mii de pasarici pe luna???
eu sunt putin (mai mult) impotriva sa prindem.
http://www.perusi-standard.ro