Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 31 Mai 2026 14:31

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Manifest - pasari salbatice
MesajScris: 02 Noi 2009 00:42 
Neconectat

methos scrie:
apropo d-le Marius, de ce a murit femela dvs. de sticlete din care ai puii? Avem de invatat, de aceea intreb)

mie imi miroase a ironie aici...nu vreau sa il apar pe Marius, dar nu a sustinut niciodata ca pasarile crescute in captivitate sunt scutite de boli/afectiuni/moarte

cristianu scrie:
1 ca-l aperi pe domnul Marius cand nici macar nu e atacat(deci intervii fara rost si asta e evident). Intentia mea a fost cu totul alta si o scriu mai jos;
2 Am intrebat ca sa invatam cu totii(si cred ca e o informatie foarte importanta in conditiile ca ne poate fi furnizata de cineva cu experienta). Domnul Nistor s-a oferit sa ma ajute cu informatii si asta e una dintre ele.

Docky scrie:
Nu inteleg de ce sa avem pretentia ca crescatorul sa schimbe pasarea, daca la randul nostru nu ii putem oferi aceleasi conditii cu cele in care s-a nascut??

corect...daca noi nu suntem in stare sa ii asiguram decat mei+floarea soarelui (de care tot aud in topicul asta, de parca ar fi ceva hrana magica si extrem de foarte nemaipomenita) si ceva vitamine de la unguri, cumparate din piata in apa. Trebuie sa realizam ca pasarile din Romania nu beneficiaza de conditiile de care beneficiaza pasarile in strainatate, in majoritatea cazurilor. Este o situatie pe de o parte de natura economica, pe de alta parte de natura educationala.

cristianu scrie:
Zici de mei, dar am mai scris mai sus: NU E VORBA DE CONDITII DE INTRETINERE SCHIMBATE(pentru ca daca faci un efort il faci pana la capat, deci sunt dispus sa ii asigur alimentatia cu care a fost crescuta pasarea). Repet! Ii asigur toate conditiile si ea moare. E vina crescatorului in cazul asta si etic ar fi sa o schimbe, nu sa se bucure si sa-ti dea alta pe aceeasi bani. In partea economica nu intru, pentru ca daca vrei potzi! Asta-i scuza celor care nu vor.

cristianu scrie:
Eu am ridicat aceasta provocare, de a mi se garanta ca pasarea daca pateste ceva imi este inlocuita(am intalnit un exemplu frumos odata de la un "braconier" si asta vreau de la crescatorii cu perceptii si morale sanatoase).

E normal ca braconierul sa iti asigure schimbul pasarii...pe el nu il intereseaza pentru ca nu investeste nimic in exemplarul inlocuit. Merge in camp si iti prinde altul si gata...
Crescatorii seriosi nu iti schimba exemplarul mort, pentru ca nu iti vand exemplare care risca sa moara. Crescatorii seriosi iti vand pasari sanatoase, pe care tu, ca un crescator serios ce esti, le duci acasa si le pui in carantina unde le faci tratament preventiv pentru diverse boli. Pentru ca tu stii, ca un crescator serios, ca datorita schimbarii de alimentatie, de conditii de viata (temperatura, umiditate, vecini si colegi de voliera) pasarea se streseaza, ii scade sistemul imunitar si chiar daca ai cumparat-o sanatoasa se poate imbolnavi ca urmare a mutarii de la un crescator la altul. Rezultatul poate fi moarte. Si atunci de ce trebuie sa iti garanteze tie crescatorul de la care ai achizitionat pasarea ca nu iti moare???

[quote="cristianu"]Nu-i normal ca braconierul e oaia neagra aici, cum isi permite sa faca fapte bune? Daca poate braconierul care merge uneori zeci de km si sta in frig, ploaie, ninsoare, atunci nu saraceste nici marele crescator cu sute de pasari. Asta cu stresul si cu statusul imun redus n-ai nimerit-o: 1 sunt substante special pentru calmarea pasarilor;
2 nu cred ca stresul transportului unei pasari scoase in captivitate(deci blanda si invatata cu oamenii) este mai mare decat al uneia prinse. Orice i s-ar da pasarii reproduse in captivitate, tot nu i se asigura intreaga lista de seminte pe care le gaseste in natura si cea capturata traieste bine mersi(chiar cu hrana neadecvata: floarea soarelui, glant, rapita, canepa) si apar pierderi putine numeric, pe cand aia crescuta in captivitate moare in multe cazuri cum sustineti si voi(putin mai sus daca se citea era discutia cu d-l Danutz). Explicatia este una singura: Pasarile sunt "dopate" de aceea mor, localizarea factorului patogen facandu-se la diferite niveluri in cazul inhibarii dezvoltarii(de multe ori efect bacteriostatic), iar in momentul aparitiei unui factor de stres statusul imun scade si boala reapare(pot fi luni de zile sau poate sa nu apara, iar pasarea sa fie vector). Eu zic ca "scuza" asta este inpamantenita de la crescatorii de afara, ca sa te acuze pe tine simplu cumparator si ei sa se absolve de orice vina(ar pierde din reclama la o adica). Daca ar schimba pasarea ar avea mult mai mult de castigat, ca si capital de imagine. Braconierul putea foarte usor sa intoarca spatele, dar nu a facut asta de "frica" ca poate imi trece acest "frison"(dragostea pentru pasari)- deci ii pasa de un iubitor de pasari!. De ce un crescator nu ar putea avea un asemenea gand? Eu sunt convins ca 1-2 or fi(eu unul asa imi doresc sa fiu), dar merg pe directia trasata de voi cum ca n-ar fi.

Imi place ca se "culeg" anumite pasaje si nu se abordeaza toate. Am divagat mult de la subiect incercand sa dau raspunsuri in momentul cand astept raspunsuri la intrebarile ridicate.

Ultima oară modificat de cristianu pe 02 Noi 2009 00:54, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 00:50 
Neconectat

methos scrie:
Pentru ca tu stii, ca un crescator serios, ca datorita schimbarii de alimentatie, de conditii de viata (temperatura, umiditate, vecini si colegi de voliera) pasarea se streseaza, ii scade sistemul imunitar si chiar daca ai cumparat-o sanatoasa se poate imbolnavi ca urmare a mutarii de la un crescator la altul. Rezultatul poate fi moarte. Si atunci de ce trebuie sa iti garanteze tie crescatorul de la care ai achizitionat pasarea ca nu iti moare???

Daca tot mirosim ironii cum de nu ne sufocam cu asta? Dar bineinteles un crescator adevarat le enumera mai sus si trecem cu vederea.

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 07:27 
Neconectat

cristianu scrie:
dar nu a facut asta de "frica" ca poate imi trece acest "frison"(dragostea pentru pasari)- deci ii pasa de un iubitor de pasari!

prin definitzie 'discutzia' este o conversatzie in contradictoriu deci hai sa discutam....shi tare-mi place sa vin shi cu exemple....in Italia sunt 'crescatorii' de canari care se pot achizitziona , comanda minima fiind de ordinul zecilor....detzin sute, poate mii de canari.....imi fuge mintea la o crescatorie de pasari, gaini de ex., le compar shi nu descopar mari diferentze dar sunt convins ca shi canarii sunt la fel de dopatzi, ca shi gainile, cu tot felul de antibiotice shi tooot la fel sunt transportatzi ca niste indigene de captura (nu mai zic de gaini ca ma loveshte groaza dar astea ajung sa fie sacrificate cu un tzel) sau ca orice alta pasare care prezinta un interes....dar in final, aceste pasari, fie ele canari, perushi, sticletzi sau mugurari,cu sacrificii bineintzeles, ajung in casa celor ce le iubesc, le doresc shi lasa o amprenta in sufletul lor...dragostea pentru pasari, shi aici ai atins un subiect tabu, indiscutabil ce poate fi shi un consens ....nu aruncatzi pisica din ograda unuia in cea a altuia caci totzi suntem o apa shi-un pamint singura diferentza fiind, shi nu ezit s-o zic, ca legea inclina de partea LOR.....dar nici nu uit ca legile sunt facute de oameni pentru oameni shi nu intotdeauna....drepte!

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 08:28 
Neconectat

Bogdan.G scrie:
sa numi spui ca nai prins niciodata pasari?chiar ca nu te cred ca zici nu si ca nai...

nu am prins niciodata pasari pentru ca nu am crescut niciodata pasari exotice in afara de perusi. Tot ce cresc eu si reproduc sunt perusi. Poftesc pe oricine in crescatorie, oricand, sa se convinga.

cristianu scrie:
Si atunci cu ce influenteaza componenta genotipica in cazul acesta, pentru ca este vorba exclusiv de genele care dau acest caracter fenotipic?

E un lucru stiut ca indivizii albinosi/lutino sunt mult mai sensibili decat semenii lor care detin pigmentul melanic, deci pe langa genele care le elimina pigmentul negru, evident s-au modificat si alte gene. Atata timp cat nu avem genomul in fata si nu suntem geneticieni nu putem afirma ca modificarea unei gene X nu face decat lucrul Y.

http://www.perusi-standard.ro

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 12:07 
Neconectat

methos scrie:
E un lucru stiut ca indivizii albinosi/lutino sunt mult mai sensibili decat semenii lor care detin pigmentul melanic, deci pe langa genele care le elimina pigmentul negru, evident s-au modificat si alte gene. Atata timp cat nu avem genomul in fata si nu suntem geneticieni nu putem afirma ca modificarea unei gene X nu face decat lucrul Y.

Deci defapt nu stim cu adevarat nimic si mergem pe teorii. Faza cu genetica sa stii ca e la nivel de pionerat (inca) si daca vei studia, vei vedea cat de multe necunoscute sunt in aceasta stiinta(chiar si pentru geneticieni). Inca se merge pe lucruri pe presupuneri(teorii). Chestia cu lipsa pigmentului melanic tot aici se incadreaza si it voi da cateva exemple clasice: gaina, porumbelul, curca, paunul, canarul, vrabia albinosi nu au o sensibilitate crescuta, fata de exemplarele cu alte culori. De ce ar fi altfel la sticleti??? Deci este un factor fenotipic, fara componenta genotipica care sa se manifeste(asta-i teoria mea).
Toate cele bune si astept parerile voastre daca sunt diferite!
Cristian.

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 12:11 
Neconectat

methos scrie:
nu am prins niciodata pasari pentru ca nu am crescut niciodata pasari exotice in afara de perusi. Tot ce cresc eu si reproduc sunt perusi. Poftesc pe oricine in crescatorie, oricand, sa se convinga.

Apropo de perusi: Cei albi sau arlechinii pe alb sunt mai sensibili decat ceilalti? Noroc ca nu suntem in Australia ca poate prindeai perusi daca iti sunt ata de dragi. :D

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 15:49 
Neconectat

cristianu scrie:
Deci defapt nu stim cu adevarat nimic si mergem pe teorii. Faza cu genetica sa stii ca e la nivel de pionerat (inca) si daca vei studia, vei vedea cat de multe necunoscute sunt in aceasta stiinta(chiar si pentru geneticieni). Inca se merge pe lucruri pe presupuneri(teorii). Chestia cu lipsa pigmentului melanic tot aici se incadreaza si it voi da cateva exemple clasice: gaina, porumbelul, curca, paunul, canarul, vrabia albinosi nu au o sensibilitate crescuta, fata de exemplarele cu alte culori. De ce ar fi altfel la sticleti??? Deci este un factor fenotipic, fara componenta genotipica care sa se manifeste(asta-i teoria mea)

:shock: adica socat...adica sticletii albinosi sunt albinosi ca asa vor ei si nu ca o gena le dicteaza asta???

cristianu scrie:
Apropo de perusi: Cei albi sau arlechinii pe alb sunt mai sensibili decat ceilalti? Noroc ca nu suntem in Australia ca poate prindeai perusi daca iti sunt ata de dragi. :D
:shock: :shock: :shock: :o :o :o
Atat varietatile albino cat si lutino sunt mult mai sensibile decat celelalte varietati care au pigmentul melanic. Arlechinii atat din seria albastra cat si din seria verde nu sufera de lipsa pigmentului negru si nu sunt sensibili ca si varietatile mentionate.
E un lucru stiut ca multi dintre puii albino/lutino mor fara explicatie in cuib, inca de mici.

Noroc...de fapt norocul cel mai mare este ca in Australia nu sunt perusi standard de show salbatici ca daca ar fi as merge din Romania sa ii prind, nu ar trebui sa fiu de acolo. Dar nu prindeam decat 1-2 pe luna...sa imi cante frumos dimineata. :roll:

OMG!!!!!!!!!!!!!

http://www.perusi-standard.ro

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 18:28 
Neconectat
Site Admin

@cristianu

Stimate domn, din pacate v-am pierdut demult firul naratiunii si sincer sa fiu am obosit sa tot citesc mesaje redundante. Mai rau este ca am impresia ca imi pierd timpul incercand sa dau raspunsuri care oricum nu sunt luate in considerare... tot dumneavoastra stiti mai bine decat noi toti si aveti cele mai pertinente concluzii. Nu am nici o problema, e dreptul dumneavoastra de a trage ce concluzii vreti, dar v-o spun cu toata deschiderea ca e nevoie sa va schimbati bibliografia. Nu de alta, dar transmiteti mai departe informatii eronate sau filtrate prin intelegerea proprie (un exemplul ar fi cel legat de genetica apropo de lutino si arlechini, ca sa nu mai pomenesc de microorganisme inventate ca Mycoplasma gondi - asa ceva nu exista e o combinatie intre un protozoar si o bacterie fara perete celular). Iar datoria mea este sa urmaresc, printre altele, ca acest forum transmite informatii utile si corecte ca sa nu inducem oamenii in eroare. In conluzie as aprecia daca de acum inainte ati transmite informatia bruta, asa cum ati citit-o (eventual poate ne dati si sursa cu numele cartii, autor sau link) si ati lasa pe fiecare sa traga concluziile de rigoare.
Multumesc.

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 20:14 
Neconectat
Site Admin

cristianu scrie:
Este o discutie libera si e bine ca diversificam subiectele....

Citat:
Si ce mai profit scot... Gandeste-te ca AOR este o sursa de reclama si un vot de siguranta pentru samsari(pot vinde pasari prin intermediul forumului de ex sau la manifestarile AOR). Faza din concursuri este si asta un aspect intunecat. Ma refer la arbitraje si mafia care "trage sforile".

E o discutie libera cu tema Manifest - pasari salbatice - ca sa fim bine intelesi. Vad ca acum ne faceti si programul forumului... si mai nou aduceti si acuzatii fara acoperire AOR. Sincer incep sa imi pierd rabdarea cu dumneavoastra. Si nu am sa permit nimanui sa faca astfel de afirmatii. Tinand cont de munca depusa si bazele etice pe care am costruit asociatia mi se pare un afront personal. Am sa mut mesajele offtopic si in acelasi timp va rog sa fiti mai atent in exprimare. Plec de le premiza ca nu a fost intentionat.

Sus

MesajScris: 02 Noi 2009 20:37 
Neconectat

Docky scrie:
cristianu scrie:
Este o discutie libera si e bine ca diversificam subiectele....

Citat:
Si ce mai profit scot... Gandeste-te ca AOR este o sursa de reclama si un vot de siguranta pentru samsari(pot vinde pasari prin intermediul forumului de ex sau la manifestarile AOR). Faza din concursuri este si asta un aspect intunecat. Ma refer la arbitraje si mafia care "trage sforile".

E o discutie libera cu tema Manifest - pasari salbatice - ca sa fim bine intelesi. Vad ca acum ne faceti si programul forumului... si mai nou aduceti si acuzatii fara acoperire AOR. Sincer incep sa imi pierd rabdarea cu dumneavoastra. Si nu am sa permit nimanui sa faca astfel de afirmatii. Tinand cont de munca depusa si bazele etice pe care am costruit asociatia mi se pare un afront personal. Am sa mut mesajele offtopic si in acelasi timp va rog sa fiti mai atent in exprimare. Plec de le premiza ca nu a fost intentionat.

Nu fac nici un program, dar asta am inteles prin "discutie libera". Imi fac mea culpa si va multumesc pentru corectura facuta la Mycoplasma(Toxoplasma gondi)pneumonie, dar greseala am facut-o pentru ca scriu din cap pe baza informatiilor din carti culese in timp, iar aici a fost o scapare. Eu tot ce v-am intrebat a fost pentru ca ma interesa si nu pentru a produce un afront la persoana dumneavoastra. Regret ca m-ati inteles eronat. Sa stiti ca inca astept raspunsurile dumneavoastra la problemele ridicate si daca imi raspundeti inseamna ca ati inteles lipsa de rea intentie din partea mea.
Nu cred ca am batut campii cand am expus problema importurilor de canari de peste hotare.
Va multumesc!
Cristian.

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]