Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 31 Mai 2026 12:49

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Manifest - pasari salbatice
MesajScris: 15 Feb 2010 19:21 
Neconectat

cristianu scrie:
pentru un exemplar comercializat se captureaza cel putin 2 exemplare, cel vandut si cel care-i ia locul pe "taraba"

si ceilalti 2 care mor intre timp nu ii calculezi?

cristianu scrie:
PS: Totusi, randurile indigenelor din tara noastra sunt reduse de pradatorii "naturali": cotofene care s-au inmultit in disperare si distrug o mare parte din cuiburi si populari excesive de pasari de prada inelate(ulii, soimi), care impreuna cu populatiile nordice sosite la noi pe perioada rece reduc simtitor numarul pasarelelor. Aici cred ca ar trebui sa luam atitudine, pentru ca nu e normal cu ce se intampla(nu putem vorbi de selectie naturala, cand o pereche de cotofene distrug zeci sau poate sute de cuiburi de sticleti, canepari, florinti, mierle etc. intr-un sezon de reproductie. Am punctat acest aspect, punand "vina" tot pe umerii oamenilor, pentru ca nu se iau masuri de combatere a pradatorilor(prin micsorarea numarului acestora).

Nu cred ca un comportament normal de prada este distructiv. Cotofenele s-au inmultit pentru ca au avut conditii favorabile, sustinute de o populatie in crestere a prazii. Cand prada va scadea cantitativ si numarul cotofenelor se va reduce.

Pradatorii de zi si de noapte care migreaza inspre noi sunt sutinuti de prada care migreaza la fel, deci nu vor prada exclusiv populatiile indigene.

Introducerile rapitorilor se fac controlat si sunt destinate tocmai tinerii sub control a populatiei excesive de pasari prada. Nu se va putea niciodata extermina o populatie pe baza comportamentului pradator NATURAL.
Echilibrul natural se pastreaza si se atinge de la sine, chiar daca se introduc artificial un posibil numar exagerat de pradatori.
Prinderea sticletilor cu clei NU este comportament pradator natural.

http://www.perusi-standard.ro

Sus

MesajScris: 15 Feb 2010 19:30 
Neconectat

Da Cristi are dreptate multe pasari rapitoare distrug cuiburile sticleti,etc.Chiar am vazut vara trecuta cum o cioara a distru un numai o ora 5 cuiburi de turturele nimic na ramas in urma iei,o cotofana a venit si mia luat 4 pui de ratisoare.Uliu care distrug crescatoriile de porumbei unde crescatoru isi pune tot sufletu acolo si cand vezi ca un porumbel de al tau care acela a fost campion si vezi cum este in ghearele rapitorului nu ai ce face e ca si cum ai vedea ca bani tai sunt rupti in multe bucati.Sau mai aud ca un om isi scoate perusi afara si pleaca de langa colivii 30 de minute si cand se intoarce toate coliviile darmate cu perusi morti in ele si vezi rapitoru ca pleaca de acolo satul.Asa si cu micile pasari salbatice care li se distrug munca lor cat se chinuie sa construiasca un cuib depun ouale si vezi dupaia ca vine o cotofana si iti ia ouale e ca si cum un bebelus este luat de langa mama lui.Am vazut pe Animal Planet cum niste oameni isi salva porumbei si micile pasari de rapitori puneau capcane care le prindea ii insemna cu vopsea pe spate si le dadea drumu in alt loc,a doua zi tot acelasi uliu vine si ataca porumbei la prins in capcana si avea pata acea de vopsea pe spate asa ca omu a fost nevoit sa il omoare.Eu cred ca trebuie redus din pasarile rapitoare care ataca porumbei si alte pasari lipsite de aparare.Numai bine!!

Sus

MesajScris: 15 Feb 2010 19:38 
Neconectat

no comment...

http://www.perusi-standard.ro

Sus

MesajScris: 15 Feb 2010 20:07 
Neconectat

methos scrie:

Nu cred ca un comportament normal de prada este distructiv. Cotofenele s-au inmultit pentru ca au avut conditii favorabile, sustinute de o populatie in crestere a prazii. Cand prada va scadea cantitativ si numarul cotofenelor se va reduce.

Numarul cotofenelor a crescut simtitor in ultimii ani, in conditiile in care "prada" nu a facut prgrese, din contra. Cotofenele sunt foarte inteligente si au un meniu variat, dar daca au ocazia sa distruga cuiburi nu stau pe ganduri. Nimeni nu incearca sa le reduca numarul si asta ma ingrjoreaza cu adevarat... Eu unul le pun pe primul loc ca si factori destructivi al Passeriformelor, alaturi de insecticide si pesticide.

methos scrie:
Pradatorii de zi si de noapte care migreaza inspre noi sunt sutinuti de prada care migreaza la fel, deci nu vor prada exclusiv populatiile indigene.

Intradevar, ai dreptate methos, aceste populatii sunt impinse de lipsa hranei si urmaresc populatiile nordice de pasari care trec pe la noi, dar in anotimpul rece vad multi ulii pasarari si vanturei care au zone de vanatoare pe campuri(nu pun la socoteala ulii sorecari pentru ca au alt meniu). Ideea e ca numarul pasarilor de prada este mare, iar numarul indigenelor nu este atat de mare, pentru a pastra proportiile in timpul perioadei de cuibarit, asta am incercat sa punctez. Cum ai zis si tu, nu se hranesc exclusiv cu populatiile pe care le urmaresc.

methos scrie:

Echilibrul natural se pastreaza si se atinge de la sine, chiar daca se introduc artificial un posibil numar exagerat de pradatori.

Asta inseamna ca ori mor multe pradatoare de foame, ori se micsoreaza numarul exemplarelor vanate de acestea. La noi in zona (Prahova) mereu se fac asemenea populari si sunt fara control(se aduc multe exemplarein zone deja populate), neluandu-se in calcul exemplarele deja existente. Pentru echilibru trece un timp de, interval in care se mai face o noua populare...

Sus

MesajScris: 16 Feb 2010 23:13 
Neconectat

Mai este ceva,pina acum citiva ani orice membru vinator al asociatiei vinatorilor si pescarilor erau obligati sa vineze si sa aduca un numar determinat de perechi de ghiare de pasari rapitoare [ciori ,cotofene etc].Acum?.....nu ,ignoranta totala ce caracterizeaza aceasta tara ne raspunde la toate intrebarile.
Pe malul baltii unde imi place sa merg cel mai mult la pescuit,este o liziera lata de 500metri si lunga de 3-4 km,care e plina de pasari:privighetori,silvii,sturzi,mierle etc.anul asta cred ca am gasit peste 40 cuiburi proaspete de mierla si sturz dar fara urme ca ar fi crescut puii,sau cu coji de oua sparte,dar cotofene din belsug.Am aruncat oule din citeva cuiburi de cotofene,dealtfel f greu de ajuns la ele prin tot felul de maracini.
dar asta e,mergem inainte

Tel 0766300909
http://marianploiesti.sunphoto.ro

Sus

MesajScris: 16 Feb 2010 23:39 
Neconectat

Are dreptate marian inainte asociatia vanatorilor si pescarilor cereau picioare de ciori sau alte rapitoare la un nr de vreo 10 picioare primeau cate un cartus de alice daca nu ma insel acum nu se mai practica asta ca sau cam sucit si asociatiile dupa cum stie si marian destul de bine acum pentru pescuit este ANPA si la vanat nu stiu sa zic

Sus

MesajScris: 17 Feb 2010 01:41 
Neconectat

Se vede ca esti ploiestean, Marian. Este tragedie la noi in zona si nu numai...

Sus

MesajScris: 17 Feb 2010 09:47 
Neconectat
Moderator

Acelasi ... no comment:

Descrierea albumului: "Descriere album: xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sus

MesajScris: 03 Sep 2010 16:30 
Neconectat

Si eu sunt prahovean, sunt din Valeni. Stiu ca atunci cand eram mic vedeam o gramada de vrabii si de alte specii, unele ma minunau prin coloritul lor, desi nu le conusteam. Anul asta am avut numeroase zile in care am facut bird watching, iar rezultatele au fost foarte slabe. De abia daca am vazut un sticlete si un mugurar in atatea luni de zile. De vrabii nu mai zis, parca au intrat in pamant. Gugustiucii veneau an de an pe aici, acum de abia daca mai vezi cate unul ocazional.

Sus

MesajScris: 03 Sep 2010 16:49 
Neconectat

Felicitari Razvan pentru actiune! Cand va da frigul vor aparea si stoluri de pasari migratoare si vei avea ce studia. Sa ne tii la curent cu ce mai vezi. :D

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 72 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]