Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 02 Mai 2026 19:39

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 89 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: 15 Iun 2010 22:24 
Neconectat

Imagine

Sus

MesajScris: 15 Iun 2010 23:29 
Neconectat

ok acum lasai in pace nu-i mai stresa cu pozele ca ne ajunge una ;) ai avut profesor bun :lol: :lol: :lol:

PRESEDINTE (C.C.C.G)
maci_cris75@yahoo.com

Sus

MesajScris: 03 Iul 2010 17:55 
Neconectat

3 iulie
azi femela a intrat in napirlire.poate la anul voi avea mai mult noroc......

Sus

MesajScris: 03 Feb 2011 22:34 
Neconectat

Aceasta minunata pasare am privit-o in copilarie cu admiratie si frica pe de alta parte. Nu stiam de aceasta specie, decat ca ciupeste groaznic, lucru confirmat de o carte cu tema faunei si florei Romaniei scrise de marele ornitolog Dimitrie Radu, unde specifica faptul ca poate sparge samburii de cirese cu puternicul lor cioc conic(nu degeaba in Oltenia li se zice ciresari...). In timpul acela am facut o pasiune deosebita pentru scatii, iar imaginile rare cu botgros s-au pierdut in amintire, pana cand m-am conversat cu Sorin Cuciureanu si Adieren, persoane care au trait experiente deosebite cu acest fringilid. Avand consideratie deosebita pentru acesti 2 ornitologi am redeschis "dosarul prafuit" si am cautat pe deoparte informatii de pe net, dar si in "sanul" naturii. Am urmarit aceste pasari atat vara, cand treceau intre paduri, de la sursa apa/hrana la cuib, cautand insecte prin frunzele uscate ale padurii si mai tarziu vara, in iulie cand ieseau puii la zbor. Cuibaresc la marginea padurilor de foioase in gherghini(paducel), corcodusi, ulmi etc, dar foarte des in livezi de meri, la inaltime nu foarte mare(2-3m). Totodata am intalnit botgrosi in zona de munte in sezonul de imperechere(900m altitudine), ceea ce denota ca arealul este unul intins. Sunt pasari teritoriale, dar se pare ca ar cuibari si in colonii(recordul ar fi de 17 perechi). Iarna se hranesc in special cu seminte de frasin, artar si jugastru, dar si cu fructe de gherghin, fiind intalniti atat in paduri de la campie si ses, dar si in orase si sate. Iarna se produc concentratii de botgrosi in estul Europei cu pasari provenite din Vestul Europei. Botgrosii sunt teritoriali si in sezonul rece, deseori alergandu-se intre ei prin pomi si certandu-se la sursele de hrana. Cand se odihnesc sau inopteaza, se strang mai ales in parcuri cu pomi inalti, in grupuri de 4-7 exemplare. Aceasta sporire a exmplarelor de botgrosi la noi are loc in perioada: a 2-a jumatate a lunii ianuarie, pana la sfarsit de februarie. Ca mentiuni interesante confirmate de cei 2 prieteni ai mei care indragesc aceasta specie as mentiona: o confruntare dintre o ciocanitoare pestrita mare si un botgros relatata de adieren; cu toate ca ciocanitoarea este mai mare cu aproape 10 cm, botgrosul nu s-a lasat mai prejos renumelui sau si a pus pe fuga gheonoaia, dar si relatarea lui Sorin, legata de schimbarea culorii ciocului pe timpul verii, in albastru (am vazut si eu botgrosi in aceasta perioada si intradevar arata mirific).
Cu toate ca nu exista in Romania multi admiratori ai acestei specii, sper ca in scurt timp sa fie apreciata la justa ei valoare si de ce nu sa fie incercata si la noi reproducerea botgrosilor.

Imagine
http://fds.oup.com/www.oup.co.uk/images ... wfinch.jpg

Areal botgros(Coccothraustes coccothraustes).
cu galben: areal de cuibarit(pasarile migreaza in sud iarna);
cu verde: areal in care sunt prezente pasarile atat vara, cat si iarna;
cu albastru: areal in care botgrosii sunt prezenti doar ianra.

Imagine
http://www.corbisimages.com/images/67/8 ... 001927.jpg

Mascul botgros la cuib construit in mar.

Sus

MesajScris: 03 Feb 2011 23:01 
Neconectat

Am observat iarna diferente de talie intre botgrosi, diferentele intre extreme fiind foarte vizibile(3-4 cm cred...)

Sus

MesajScris: 04 Feb 2011 00:06 
Neconectat

:D foarte frumoasa descrierea cristi Imagine

Sus

MesajScris: 04 Feb 2011 09:52 
Neconectat

mi-a facut o deosebita placere cristianu sa citesc acest mic comentariu.nu am avut niciodata ocazia sa-i observ in natura cum se comporta dar pot sa-ti zic un lucru.cind femela era pe oua si eu voiam sa fac rocada cu cele de plastic,crede-ma ca nu avea comportamentul unui canar.se ridicase ,incepuse sa ciriie si dadea sa ma ciupeasca.cam peste o luna am sa introduc din nou camera in interiorul coliviei.ciresarii ,maninca doar partea carnoasa ,si nu se ating deloc de simbure(posibil sa aiba la dispozitie o intreaga gama de seminte,si cred ca fac lucrul asta doar atunci cind nu prea au hrana la dispozitie.cred eu.aceeasi chestie am observat-o si la semintele de trandafir salbatic.(macin).chiar am incercat sa le usurez munca spargindu-le partea uscata ,si ajungind la seminte,dar se pare ca nu este o delicatesa pentru ei.m-ar interesa sa aflu daca sint pasari care fac pereche pe viata ,sau se imperecheaza in fiecare an cu partener divers.
.

Sus

MesajScris: 04 Feb 2011 12:14 
Neconectat

Dupa ce am asistat la campania electorala din ultimele zile,am descoperit ca romanu-i schimbator ca vintul.mai aveau un pic si imi ziceau ca au de gind sa concesioneze si terenul ramas pirloaga al taranilor pentru a cultiva glant pentu canarii-privighetoare si totodata pentru a salva economia.da ma rog...asa-i intr-o tara democrata:daca l-ai votat il ai,il tii,si-l suporti.pina la urmatoarele alegeri.dar si acolo-i cu dus intors....ca daca-i tare in cioc.....
aseara m-am tavalit cu nevasta....de ris (acum iti zic si motivul):deci trebuie sa cumperi canarul doar de la adevaratii crescatori care fac parte dintr-un club serios ca na vorba aia...nu sint pietari.dar adevaratii crescatori pleaca direct la sursa sa-i importe(adica in serbia).si acolo.....surpriza poti veni cu mina goala....dar nu se lasa descurajati....se cazeaza la hotel,chiar daca omul are canarita la clocit si asteapta omul acolo pina ies puii.apoi se intoarce bucuros la bucuresti si le infileteaza un inel ...ca sa cinte mai fain.apoi omul pe linga tva,isi mai pune si sandwic-ul care l-a bobinat.acum cristianu iti pun tie o intrebare capcana:cind ai luat rollerii de la craiova l-ai sunat inainte pe nelutu,s-au te-ai dus la ghici....asa sa-i faci o surpriza.nu te chinui sa-mi dai raspunsul.cunoscindu-te pot zice ca ai folosit celularul si ati discutat intii cam ce ai avea nevoie.asa fac si eu .sincer.si cred ca si multi altii.deci.......dupa toate astea am hotarit(eu singur)sa nu mai facem nimic.tot ce fac fac singur...sau cu tine ,sau cu altul ,sau cu el...nu mai tine ipoteza...."hai sa facem".fac singur dar cu cine merita.nu ca altul ar fi neserios(necunoscindu-l nu-mi permit sa fac asemenea aberatii,nu mi-as permite niciodata),dar parerea mea este ca nu merita.nu merita si atit.asa ca de azi inainte vreau sa-mi vad doar de micile mele vietuitoare,si sa nu-i mai bag in seama.deloc.vreau sa devin imun.nu mai ma intereseaza ce fac altii.
Cred ca aveam in jur de 18-19 ani cind am emigrat si am mai facut lucrul asta cu steagul ,imnul....nu mai tremur,nu mai pling,nu mai pun mina pe inima cind aud asa ceva sau vad,ma rog.nu am facut lucrul asta nici macar cind ascultam tricolorul.nu mai imi spune nimic.punct. nu simt nevoia.deci cum iti spuneam am devenit imun si in fata la astia...
Asa ca hai sa ne vedem de ale noastre si sa -ti mai zic inca ceva despre acest fringilid pe care eu incerc sa-l reproduc.
Iarna asta am fost la alti doi crescatori care aveau fiecare cite doua perechiscoase si crescute in colivii de 120.dar cind a inceput perioada de reproductie,oamenii au apelat la voliere,au reusit sa scoata pui iar cind sezonul s-a terminat au introdus din nou botgrosii in colivii.atunci au observat ca devenisera cam salbateci.in momentul cind intrau in crescatorie pasarile deveneau agitate.acelasi lucru m-i s-a intimplat si mie dar in colivia de 120.erau foarte calmi si nepasatori pina am inceput sa camuflez interiorul si exteriorul coliviei cu ramurele.si am mai observat un lucru:ciocul masculului s-a facut alb pe toata perioada pe cind al femelei a ramas jumatate gri metalizat si jumatate alb-galbui.nu inteleg care ar fi motivul deoarece stau impreuna si au la dispozitie aceeasi hrana.

Sus

MesajScris: 04 Feb 2011 19:16 
Neconectat

Nu ma chinui deloc Sorin ca sa-ti dau raspunsul vizavi de rolleri(nu e nici un secret): intradevar inainte sa ma apuc de rolleri il cunosteam destul de bine pe Nelutzu. In alegerea pasarilor am mers pe mana lui in alegerea reproducatorilor, tinand cont de regulile impuse de pedigree(compatibilitatea liniei).
Legat de botgrosi, din comportamentul lor iarna, in timpul migratiei nu stau in perechi(mascul cu femela) si din ce am observat fluxul masculilor este mai mare decat al femlelor(banuiesc ca femelele au ruta diferita de migratie), dar acest lucru nu reprezinta un impediment in a se pastra un cuplu deja format peste an, pentru ca sunt atatea cazuri relatate de fringilidae care revin mereu la locul de clocit(sunt pasari teritoriale si-si pastreaza teritoriul de reproductie). Sunt totusi putine sanse sa se pastreze un cuplu daca ne gandim la pericolele inlantuite care le pandesc pe fringilidae in timpul iernii: hrana putina, temperaturi scazute, aflux mare de pradatori care vin din nord(nu numai dusmanii naturali le vind e petrecanie daca pot, ci si unii de sezon; de ex; vantureii - care-s foarte multi in perioada aceasta a anului). Legat de aspectul ciocului, chiar nu detin nici un fel de cunoastiinte coloristice. Acum masculii au o nuanta care bate spre albastru, dar modificarile coloristice cred ca se datoreaza mai mult hormonilor decat hranei(totusi nu le putem oferi meniul complet din natura) si luam si acest aspect in calcul. Sunt atatea necunoscute legate de aceasta specie salbatica(si aici putem extrapola la oricare dintre fringilidae) si nimeni nu se implica in cunoasterea lor. Este foarte important pentru mine ca se pot reproduce aceste pasari minunate in captivitate, fiind una din principalele cai de a cunoaste aceste specii, dar ramane un mare semn de intrebare, legat de situatia migrationala a fringilidaelor(toamna-primavara), pe care nimeni nu l-a atins pana acum, chiar daca se fac eforturi mari in capturarea, inelarea pasarilor si eliberarea exemplarelor. Pentru a trage concluzii doveditoare acest proces trebuie sa se faca la nivel macro si cu sustinerea tuturor tarilor care se afla in calea migratiei(de ex: daca la noi in tara se prind multe pasari inelate si nu sunt eliberate imediat s-a dus pe "apa sambetei" munca pe froarte multi ani a multor cercetatori). Calea cea mai facila de monitorizare mi se pare cea prin GPS, dar deocamdata acest lucru l-am vazut in documentare avand in atentie, lei, tigrii, rechini etc(eu unul m-am saturat pana peste cap de astia si sincer nu stiu pe cati mai intereseaza un subiect atat de "fumat", deci e loc berechet de fringilidae ;) )...
Acel obicei de a muta botgrosii din voliere dupa ce a trecut sezonul reproducativ in colivii de 120, cred ca o fac pentru a imblanzi pasarile si pentru a putea participa intr-o expozitie, unde pasarile stau in spatiu restrans. Am procedat si eu in acelasi fel in acest an cu florintii si desi parintii erau foarte blanzi(ma "cazneam" ceva ca sa dau femela de pe cuib cand verificam puisorii :D ), puii erau foarte speriosi. Dupa un timp de stat cu parintii s-au calmat si ei, luand exemplul celor adulti.
Toate cele bune Sorin si sper sa mergem inainte cu aceste notite!

Sus

MesajScris: 05 Feb 2011 11:53 
Neconectat

nu,cristianu.deci recapitulez:perechea de botgrosi era scoasa si crescuta in colivia de 120cm.deci erau foarte calmi.omul vrind sa mearga la sigur in anul respectiv i-a introdus in voliera.in toamna (cind sezonul s-a incheiat)a luat parintii si i-a reintrodus in colivia de 120.si aici a descoperit ca devenisera un pic mai salbatici.chestia de care vorbesti tu cu puii ca sa-i mai imblinzesti am folosit-o si eu intr-un an.si am mai recurs si la introducerea unor canari impreuna pentru a-i calma.imi aduc aminte ca acu vreo 5 ani cind aveam florinti am folosit si un praf introdus in apa(acelasi care il folosesc crescatorii cind merg la expo)pentru a mai calma pasarile.a dat roade.ne auzim

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 89 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]