Asociatia Ornitologica Romana

Forumul crescatorilor de pasari de colivie
Acum este 01 Mai 2026 10:21

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Banner_AOR2015.gif   

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: 21 Aug 2009 09:49 
Neconectat

Am 4 canari, dintre care 2 sunt mai batrani, au aprox 7 ani. Aceastia doi au naparlit foarte mult in zona ciocului , pe cap si pe tot gatul, si de mai bine de un an nu le mai cresc penele inapoi. Am fost la un medic veterinar si am luat o solutie pt acarioza, am facut un tratament ( am aplicat solutia pe pielea afectata) dar nu vad nici un rezultat. Unul din ei era foarte activ, canta foarte frumos, era vioi si acum e apatic, trist, sta toata ziua, si am observat la un ochi ceva ca o pata alba. am impresia ca are probleme si de orientare pt ca nu mai zboara prea bine, de fapt evita sa zboare, isi pierde echilibrul usor, iar pe mine ma intristeaza foarte tare sa-l vad asa, pt ca era foarte activ inainte iar acum e de nerecunoscut. Eu stau in Bacau si n-am gasit nici un medic care sa trateze pasari, si nu gasesc nici o solutie la nimeni.
Nu vreau sa-mi moara canarii, pt ca nu ii cresc ca sa-i vand. Si ceilalti doi mai tineri au ceva semne de acarioza pielii , desi i-am tratat cu aceeasi solutie.
As vrea o solutie naturista daca se poate, sau ceva care sa nu fie asa toxic. Nu vreau rezultate rapid, ci o solutie sigura si neriscanta.
Va rog frumos sa imi dati un sfat sau sa imi indicati pe altcineva la care as putea apela.

Sus

MesajScris: 21 Aug 2009 10:15 
Neconectat
Site Admin

Salut Iulia si bine ai venit printre noi. In primul rand trebuie apreciat faptul ca au ajuns la o varsta respectabila si asta se datoreaza faptului ca i-ai ingrijit asa cum trebuie. Nu mai sunt tineri, prin urmare nici nu mai reactioneaza la fel de usor la tratamente. Ne-ar ajuta daca ne-ai trimite si niste poze de calitate sa vedem daca e intr-adevar vorba de acarioza. Eu cred totusi ca este apanajul varstei si calvitia mai apare la pasari, la fel ca la oameni dupa o anumita varsta. In mod normal acum ar fi in perioada de naparlire si e firesc sa fie mai apatici. Parerea mea este ca daca pana in decembrie nu le cresc penele se poate sa se fi fost afectati iremediabil foliculii si va trebui sa te obisnuiesti asa cu ei. Nu este exclusa nici o sinuzita paraorbitala, care lasa in urma asemenea simptome, dar repet fara niste poze e putin mai greu.
Cat despre punctul alb de pe ochi iar ma gandesc ca este varsta de vina si ceea ce vezi este de fapt cristalinul care s-a opacizat. Canarul tau are probabil cataracta si acuitatea vizuala i-a scazut foarte mult. Astfel se explica lipsa orientarii.
Acarioza pielii se manifesta preponderent la nivelul picioarelor, mai ales la canari de aceea sunt putin in dubiu asupra diagnosticului.

Sus

MesajScris: 21 Aug 2009 10:28 
Neconectat

Am uitat sa precizez faptul ca au avut (sper ca s-au vindecat de asta) acarioza pielii, iar simptomele erau cele stiute pt ca m-am documentat inainte sa-i tratez. Acum nu mai vad semne, insa simptomele amintele in mesajul de mai sus ma ingrijoreaza mai tare, pt ca nu mi se pare normal sa arate asa canareii mei care erai activi si veseli.
I-am tratat si pe ceilalti doi mai tineri, dar am observat ca unul din ei (fetita, care canta foarte frumos :) ) are penitele cazute in jurul ciocului. Nu e foarte vizibil, dar n-as vrea sa-i las asa, pt ca nu vreau sa se agraveze.
Eu incerc sa le ofer o viata cat mai frumoasa, le dau in afra de seminte sa manance mere, pere, ardei, paine, mac, susan, le dau sa faca baita, ii las liberi sa zboare in fiecare zi. Sunt puii mei de care m-am atasat foarte mult si nu vreau sa pateasca nimic. Poate ca mesajele mele nu sunt in ton cu cele ale crescatorilor, dar sper ca aici sa rasesc raspunsuri competente la intrebari.
Va multumesc, si astept in continuare o solutie. Ce sa le dau? Vitamine? De care? Ceaiuri? Le dau orice, numai sa fie bine.

Sus

MesajScris: 23 Aug 2009 10:08 
Neconectat
Site Admin

Draga Iulia, sa stii ca nu exista o solutie miraculoasa care sa te scape de toate grijile. E nevoie, asa ca pana acum, sa fi atenta la nevoile lor specifice perioadei si cum iti spuneam este momentul in care pasarile isi schimba penajul. Alimentatia si regimul de lumina joaca un rol fundamental in timpul naparlirii. Ziua incepe sa scada si aceasta actioneaza asupra hipofizei determinand productia unor hormoni care stimuleaza vascularizatia foliculilor penei, ce se vor schimba rand pe rand. E o perioada de intens stres pentru pasari determinand si modificari de comportament: nu mai canta si isi pierd din vivacitate si activitate.
Plecand de la lumina, e nevoie sa se intample la fel ca in natura. Foarte multe probleme ale naparlirilor acestea atipice se datoreaza in primul rand acestui fapt, deoarece pasarile sunt supuse stresului dat de ritmul nostru circadian care nu se suprapune de cele mai multe ori cu cel din natura. Ma gandesc ca nu te culci la 9:00 cand deja incepe sa se intunece afara? Deschizi lumina si iti vezi mai departe de treaba. Si apoi ne referim la individ - fiecare reactioneaza altfel. Unii pot sa se adapteza in timp acestei modificari artificiale, altii mai putin si de aici deriva problemele, date cum spuneam de perturbarile hormonale in primul rand.
In ceea ce priveste alimentatia, pana este constituita in principal din proteine(cheratina). Aceste proteine au la baza aminoacizi care contin sulf: cisteina, metionina, lisina si tirosina. Sunt asa numiti aminoacizi esentiali pe care organismul nu poate sa ii produca si ii preia din alimentatie. Daca metionina si tirosina se regasesc in cantitati suficiente in proteinele de origine vegetala(seminte, fainoase, verdeata, fructe), dimpotriva metionina si leucina sunt in principal continute in proteinele de origine animala(insecte, ou).
In afara de proteine in aceasta periada un rol esential il joaca vitaminele alaturi de minerale si oligoelemente. Vitaminele sunt in special cele din grupele A, B, D si E.
Si atunci o dieta echilibrata in aceasta perioada trebuie sa contina:
- zilnic seminte de cea mai buna calitate, lipsite de praf si tinute in conditii care sa previna in special dezvoltarea fungilor;
- ou fiert amestecat cu pesmet de 2 ori pe saptamana;
- fructe si legume: mere, castraveti, papadie tot asa de 2-3 ori pe saptamana
- vitamine in apa de baut: 2 zile din saptamana, conform indicatiilor producatorului
- saruri minerale si oligoelemente adaugate in grit.
Succes!

Sus

MesajScris: 23 Aug 2009 13:37 
Neconectat

Multumesc frumos pentru sfaturi. Sper sa isi mai revina si am sa incerc sa le respect timpul de somn. :)

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]